ΚΑΡΥΟΒΟΥΝΙ / ΑΡΑΧΩΒΑ ΜΑΝΗΣ

Καρυοβούνι: Η Αράχοβα της δυτικής Μάνης που αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Λεύκτρου, μαζί με τον οικισμό Δρυόπη. Είναι ένα από τα ορεινά χωριά της περιοχής Λεύκτρου και βρίσκεται 55χιλ. νότια της Καλαμάτας και 10 χιλ. ανατολικά της Στούπας.

Είναι αμφιθεατρικά κτισμένο ανάμεσα σε δυο πλαγιές που σχηματίζουν ρέμα, σε υψόμετρο 500 μ. και διακρίνουμε τον ερειπωμένο πύργο του Γουδέλη και τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, του Προφήτη Ηλία, της Παναγίας της Γιάτρισσας.

Ο ποιητής Νικήτας Νιφάκος (1748-1818) στα στιχουργήματά του για τα χωριά της Μάνης γράφει για το Καρυοβούνι:

"Να έλθω στην Αράχωβα

την πολυξακουσμένη

που μες στο στενολάγκαδο

ευρίσκεται κτισμένη"

Η Μεταξία Χοντζέα φτιάχνει λαλάγγια στο Καρυοβούνι
Φωτογραφιες :  Σταύρος Ασημάκος, Γιώργος Μπενέας

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ

Το παλαιό ελαιοτριβείο που ανήκει στην κοινότητα, έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί σαν ταβέρνα από τον Παναγιώτη Μελιγκάκο


ΠΥΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΟΥΔΕΛΗ

 Ο τριώροφος Πύργος Αναστασίου Γουδέλη βρίσκεται στο Καρυοβούνι και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με ζώνη προστασίας 15 μέτρων γύρω του. Έχει τετράγωνη κάτοψη και τοιχοποιία που συνίσταται από ημί-λαξευμένους λίθους με ίχνη επιχρίσματος και στην εξωτερική πλευρά.
Τα παράθυρα είναι τοξωτά με πώρινα πλαίσια και κεραμική ταινία στα τόξα, ενώ στην επιφάνειά του διακρίνονται πολεμότρυπες.
Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική, την τοιχοποιία και τα επί μέρους μορφολογικά του στοιχεία, ο Πύργος χρονολογείται στον 18ο αιώνα.
Πρόσφατα έχει αγορασθεί απο τον Παναγιώτη Χοντζέα και είναι κατοικήσιμος και σε πολύ καλή κατάσταση.
ΚΑΡΥΟΒΟΥΝΙ, ΠΑΝΑΓΙΤΣΑΚΑΡΥΟΒΟΥΝΙ, ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ 
 ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
Μανιάτισσες στο Καρυοβούνι

Δεν υπάρχουν σχόλια: