ΣΚΟΥΦΟΜΥΤΗΣ



 Σ’ αυτή την αετοφωλιά, είχε το Λημέρι του ο ξακουστός Κλέφτης του Μοριά Ζαχαριάς Μπαρμπιτσιώτης. Πάνω στο ύψωμα, με την υπέροχη θέα, η  αξιόλογη  εκκλησία του Ζαχαριά (Παναγίας) με τοιχογραφίες και στον απέναντι λόφο, ΒΔ,το λημέρι του.
Ο Σκουφομύτης μαζί με τον Πολυάραβο ήταν τα δύο χωριά της Μάνης που ήταν χτισμένα σε οχυρές ορεινές θέσεις, στον Ταύγετο. Στον ιστορικό Σκουφομύτη είχε το κάστρο του ο ονομαστός κλέφτης του Μοριά Καπετάν Ζαχαριάς Μπαρμπιτσιώτης (1759 - 1805)
 Αγία Κυριακή.
Πριν ανακαινιστεί
Στους πρόποδες του λόφου του Σκουφομύτη, ερειπωμένος, μονόχωρος, εσωτ. διαστ. 5.50 Χ 3.10 μ., με εξωτερικά ημικυκλική αψίδα και κτιστό τέμπλο, κτισμένος με αργολιθοδομή. Πύλη εισόδου ανοιγόταν στο Ν τοίχο. Στο εσωτερικό του ναού δεν σώζονται ίχνη τοιχογράφησης. Αρχιτεκτονικός τύπος και τοιχοποιία είναι όμοια με το ναό της Κοίμησης πάνω στο λόφο.

Ο ΑΚΡΟΓΩΝΙΑΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΣΤΟΝ ΣΚΟΥΦΟΜΥΤΗ
Ο Σκουφομύτης αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» του Λυγερέα













 Πηγή Μούταλη
Στο μονοπάτι που μας οδηγεί στο σπήλαιο του Ζαχαριά (η τρύπα του Ζαχαριά) θα συναντήσουμε την πηγή Μούταλη, της οποίας το νερό έχει ιαματικές ιδιότητες και είναι πολύ πλούσιο σε σίδηρο.
-----
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΤΑΛΗ

Μία εκδοχή του Πέτρου Δριβάκου
ο οποίος το 1995 αφηγήθηκε τα παρακάτω:

«Η τοποθεσία αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί λόγω της μορφολογίας της σαν μια μικρογραφία των Δερβενακίων ή ακόμη και των Θερμοπυλών.

Ήταν το μοναδικό πέρασμα που έπρεπε να διαβούν οι Τούρκοι για να κατακτήσουν όλη τη Μάνη. Αυτό βέβαια το γνώριζε ο Καπετάν Ζαχαριάς και φυσικά φρόντισε να το αξιοποιήσει όσο καλύτερα μπορούσε.
Ήταν βέβαιος πως για να περάσουν οι Τούρκοι στη Μάνη κάποια στιγμή θα περνούσαν αυτό το τόσο σημαντικό πέρασμα. Παρακολουθούσε λοιπόν από το ύψωμα που πάνω στην οροσειρά του υψώματος του Ζαχαριά στο σημείο που χωρίζουν τα όρια των δήμων Μελιτίνης και Μαλευρίου τις κινήσεις των Τούρκων. Κάποια στιγμή οι κινήσεις των Τούρκων έγιναν τέτοιες που μαρτυρούσαν πολεμική προετοιμασία. Ο καπετάν Ζαχαριάς ήταν σχεδόν βέβαιος για τον στόχο που είχε αυτή η κίνηση των Τούρκων.
Πράγματι κάποια στιγμή ξεκίνησαν οι Τούρκοι ξεκίνησαν για να διαβούν το «στενό» και να κατακτήσουν τη Μάνη. Ανέβηκαν στο ύψωμα και έφτασαν μέχρι τη «διπλή» πηγή. Εκεί αποφάσισαν να σταματήσουν να ξεκουραστούν και να συνεχίσουν την επόμενη την κατάκτηση της Μάνης. Όλες αυτές τις κινήσεις παρακολουθούσε ο Καπετάν Ζαχαριάς από το στρατηγείο του που ήταν στη σημερινή γνωστή μας σπηλιά σε απόσταση από την πηγή 200 μέτρα.
Οι Τούρκοι δεν γνώριζαν και φυσικά δεν μπορούσαν να φανταστούν πως στην περιοχή θα υπάρχει κάποιο αρματωμένο σώμα, χωρίς λοιπόν να πάρουν καμιά προφύλαξη (σκοπιές κ.λπ.) αποκοιμήθηκαν.
Αφού πέρασε η ώρα και άρχιζε να πέφτει το σκοτάδι της νύκτας, τα πάντα γύρω από την πηγή ησύχασαν. Κάποια ώρα της νύκτας ο Καπετάν Ζαχαριάς αποφάσισε να επιτεθεί με τα παλληκάρια του στους Τούρκους. Η νίκη του Καπετάν Ζαχαριά και των αντρών του ήταν μεγάλη, όσοι κατάφεραν να σωθούν (αν σώθηκαν) γύρισαν πίσω και ποτέ ξανά δεν ακούστηκε τίποτα για αυτούς. Ο αρχηγός των Τούρκων που είχαν ξεκινήσει να κατακτήσουν τη Μάνη λεγόταν Μουτ Αλής. Το Μουτ πιθανότατα είναι κάποιος Τούρκικος βαθμός της εποχής εκείνης. Σε αυτόν τον Τούρκο βαθμοφόρο αρχηγό που έφερε αυτό το όνομα «χρωστάει» η διπλή πηγή σήμερα το όνομα «πηγή του Μούταλη»».
Σημείωση: Η αφήγηση αυτή έγινε σε συνεργάτη της εφημερίδας «Καπετάν Ζαχαριάς» που δημοσιεύτηκε το 1996. Πρόκειται μάλλον περί τοπικής παράδοσης αλλά φαίνεται ότι αυτή η εκδοχή επικρατούσε τότε. Ο Πέτρος Δριβάκος γεννήθηκε το 1919 και αυτά που αφηγήθηκε μάλλον τα είχε ακούσει από προγενέστερους και προγόνους του. Κατά τη διάρκεια των ερευνών μου, σημειώνω οτιδήποτε ειπωθεί. Ο λόγος που το δημοσιεύω έγκειται στην τακτική μου να καταγράφω οτιδήποτε λέγεται, ειδικότερα από τους παλαιότερους. Ίσως καμιά φορά επαληθευθούν.



 Κάστρο Ζαχαριά
Το κάστρο του Ζαχαριά (οι πύργοι του) βρισκόταν στον λόφο απέναντι από το ύψωμα του χωριού. Τα λίγα σήμερα χαλάσματά του έχουν σκεπασθεί από χαμηλή αλλά πυκνή βλάστηση. Εχει ανοιχθεί χωματόδρομος που μας οδηγεί (600μ.) μέχρι την άκρη του λόφου.


Σπηλιά Ζαχαριά
Κάτω από το κάστρο του Ζαχαριά υπάρχει σπήλαιο (η τρύπα του Ζαχαριά) με λίγους σταλακτίτες (όσους σώζονται). Το σπήλαιο χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετο ο Ζαχαριάς και λέγεται ότι επικοινωνούσε με πέντε γειτονικά χωριά και το κάστρο του.


ΣΚΟΥΦΟΜΥΤΗΣ Πάνω στο ύψωμα, με την υπέροχη θέα, η αξιόλογη εκκλησία του Ζαχαριά (Παναγίας) με τοιχογραφίες.

ΣΚΟΥΦΟΜΥΤΗΣ Πάνω στο ύψωμα, με την υπέροχη θέα, η αξιόλογη εκκλησία του Ζαχαριά (Παναγίας) με τοιχογραφίες.
ΣΚΟΥΦΟΜΥΤΗΣ Πάνω στο ύψωμα, με την υπέροχη θέα, η αξιόλογη εκκλησία του Ζαχαριά (Παναγίας) με τοιχογραφίες.


ΣΚΟΥΦΟΜΥΤΗΣ Πάνω στο ύψωμα, με την υπέροχη θέα, η αξιόλογη εκκλησία του Ζαχαριά (Παναγίας) με τοιχογραφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: