ΠΛΑΤΑΝΟΣ (ΛΙΜΠΕΡΔΟ)

Ο Πλάτανος ή Λίμπερδο όπως ήταν η ονομασία του και άλλαξε το 1955, είναι ένα χωριό της Κάτω Μάνης το οποίο βρίσκεται 8.5 χλμ. δυτικά του Γυθείου σε υψόμετρο 75 μ.
Χωρίζεται στην Πάνω και Κάτω χώρα. Στο κάτω μέρος του χωριού, η πλαγιά στην οποία είναι χτισμένο καταλήγει σε έναν ξεροπόταμο που λέγεται Πλατάνι. Τα χριστιανικά μνημεία του οικισμού μαρτυρούν την ύπαρξη πληθυσμιακής συγκέντρωσης απο τον 11 ο τουλάχιστον αιώνα. Πρώτη γραπτή αναφορά εντοπίζεται στην απογραφή Grimani το 1700.
Κατά μια άλλη άποψη, η ίδρυση και η ανάπτυξη του οικισμού συνδέεται με την εγκατάσταση των Πετροπουλάκηδων στην περιοχή.
Η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου
Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου καθώς και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Ο Άγιος Δημήτριος είναι βυζαντινή εκκλησία σταυροειδής, δικίονος, με τρούλο ελλαδικού τύπου. Έχει οικοδομηθεί με κανονική πλινθοπερίβλητη τοιχοδομία και στο εσωτερικό του σώζονται λείψανα γραπτού διάκοσμου του 12ου αιώνα.
Η Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου
Στα βόρεια του χωριού, σε απόσταση 1,5 χλμ. , συναντάμε τον συνοικισμό Ψαθάκια, ο οποίος κατοικείται αποκλειστικά απο την οικογένεια Οικονομάκου. Ο συνοικισμός πήρε την ονομασία του απο το χόρτο Ψαθί, που φυτρώνει σε εκείνο το σημείο. Ανάμεσα στα Ψαθάκια και στον πλάτανο υπάρχει η τοποθεσία ”του Γιάννη το χωριό”, όπου πήρε το ονομά της απο τον Γιάννη Κουτράκο απο τα Σκυφιάνικα, ο οποίος ήρθε εκεί και έχτισε σπίτι. Ο Γιάννης ήταν το δεύτερο απο τα τρία παιδιά της οικογένειας, ο πρώτος έφυγε και πήγε στην Επίδαυρο και άφησε απογόνους εκεί ενώ ο τρίτος πήγε σε άλλο μέρος της Μάνης.
Στην τριήμερη μάχη του Πολυαράβου, ανάμεσα στους 2000 Έλληνες που πολέμησαν υπήρχαν και τα ονόματα κατοίκων του Πλατάνου. Οι πολεμιστές αυτοί ήταν οι Πασαβιγιότης Ηλίας, Γεωργαράκος Πέτρος, Σταυριανάκος Διακουμής και Ροζολάκος Αναστάσιος.
 ΒΙΝΤΕΟ ΠΛΑΤΑΝΟΥ : http://www.youtube.com/watch?v=vA-C0pKhLx4

ΠΛΑΤΑΝΟΣ-Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΛΙΜΠΕΡΔΟ 1942, οι μαθητές με τη δασκάλα τους, (αρχείο Κωνσταντίνου Στ. Λιακάκου)

ΠΛΑΤΑΝΟΣ. Μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Μέσα του '30. ((Από το αρχείο του Παύλου Α. Παυλάκου)

ΠΛΑΤΑΝΟΣ, Άγιος Δημήτριος

 Εδώ και 900 χρόνια ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Δημητρίου, υπήρχε & υπάρχει σε αυτή την περιοχή που παλαιότερα λεγότανε Λίμπερδο μετά Πλάτανος και σημερα Δημοτικό Διαμέρισμα Πλατάνου του Δήμου Γυθείου & απέχει 7 χλμ. απο το Γύθειο Σε αυτή τη περιοχή λοιπόν και σε απόσταση 800 μέτρων απο το χωριό βρίσκεται ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Δημητρίου,ο οποίος σύμφωνα με τις περιγραφές του Παυσανία λέγεται ότι έχει κτισθεί επάνω στο ναό του Ποσειδώνα..Σήμερα ο ναός ανθίσταται στις κακουχίες των καιρικών συνθηκών και στην άγνοια των ανθρώπων. Δεν αντέχει όμως την αδιαφορία του κράτους. Ο ναός θεωρείται ένα απο τα παλαιότερα και σημαντικότερα μνημεία της Λακωνίας. Έχει κηρυχθεί Ιστορικό Διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 473/ΤΒ/17-12-62) αλλά λόγω της γνωστής απάθειας του Ελληνικού κράτους, ο ναός έχει υποστεί μεγάλες ρωγμές και βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.
Ο ναός του Αγ. Δημητρίου, που έχει κηρυχτεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, χρονολογείται πιθανώς στον 11ο αι. και στο εσωτερικό του διασώζει λείψανα τοιχογραφιών του 12ου αι., έχει υποστεί μεγάλες ρωγμές στους τοίχους του, οι οποίες είχαν επιδεινωθεί απο τους σεισμούς της Καλαμάτας και βρίσκεται σήμερα πλέον στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Η εκκλησία αυτή έχει τελείως εγκαταλειφθεί από πολλά χρόνια με αποτέλεσμα οι τοιχογραφίες της που διατηρούνταν σχεδόν ακέραιες προ εικοσαετίας, να έχουν εγκαταλειφθεί όλες με σχεδόν τη πλήρη καταστροφή τους. Το κυριότερο όμως είναι να προληφθεί η πλήρης κατάρρευση του μνημείου διότι έχουν ανοίξει όλοι οι τοίχοι, με βαθιές ρωγμές και να κινδυνεύει άμεσα τόσο η εκκλησία, όσο και οι επισκέπτες.
(κείμενο από τον επίσημο δικτυακό τόπο του Πλατάνου Γυθείου στη Λακωνία)

ΒΙΝΤΕΟ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 
https://www.youtube.com/watch?v=B-8UQdT-iXk
ΠΛΑΤΑΝΟΣ, Άγιος Δημήτριος


ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια: