ΤΑΙΝΑΡΟ

 Το Ακρωτήριο Ταίναρο ή Κάβο Ματαπάς είναι το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, της βαλκανικής χερσονήσου. Πρόκειται για το ακρωτήριο της μεσαίας νότιας χερσονήσου της Πελοποννήσου μεταξύ του Λακωνικού και του Μεσσηνιακού κόλπου.
Σε μικρό και απομονωμένο σπήλαιο του Ταινάρου αναφέρεται η ύπαρξη νεκρομαντείου του Ποσειδώνα ή ψυχοπομπείου τόσο από τον Παυσανία, όσο και από τον Πλούταρχο. Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή έγινε η Ναυμαχία του Ταινάρου τον Μάρτιο του 1941.
Στους φυσικούς βράχους του ακρωτηρίου εδράζεται, πάνω σε πλάτωμα, ορθογώνιο λιθόκτιστο κτήριο όπου και φέρεται ο ομώνυμος και σπουδαίος φάρος πελαγοδρομίας. Όλη η περιοχή πέριξ του ακρωτηρίου που αποτελεί άκρα μιας μικρότερης επιμέρους χερσονησίδας ονομάζεται Ακρωταινάρια.
Το όνομά του οφείλεται στον επώνυμο μυθικό ήρωα και οικιστή Ταίναρον, γιο του Δία που έκτισε την ομώνυμη πόλη Ταίναρο επί του ισθμού της Ακρωταινάριας χερσονήσου. Το ακρωτήριο Ταίναρο στην αρχαιότητα λεγόταν και "Ποσείδιον", ενώ από την εποχή της Φραγκοκρατίας αναφέρεται και ως "Κάβο Ματαπάς", (αγνώστου ετυμολογίας), όπου και συνεχίζει με το ίδιο όνομα να φέρεται σε πολλούς ξένους ναυτικούς χάρτες.
Λαογραφία :
Οι Έλληνες ναυτικοί συνδέουν το όνομα του Ματαπά με το παρακάτω σχετικό μετεωρολογικό στίχο (γνωμικό), προτρεπτικά για τον παράπλου του, που ίσως και να προέρχεται από παλαιότερη περίοδο όταν οι περί αυτόν όρμοι του αποτελούσαν ορμητήρια πειρατών. Βικιπαίδεια
ΒΙΝΤΕΟ https://www.youtube.com/watch?v=0f3_PnSZGbE ΤΑΙΝΑΡΟ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΦΑΡΟΥ


ΤΑΙΝΑΡΟ (ΝΑΟΣ ΑΣΩΜΑΤΩΝ) 

Αναλυτικό άλμπουμ εδώ :  http://naoistimani.blogspot.gr/p/blog-page_13.html

  ΄Eνας σωρός από πέτρες, που αντηχούν ακόμα θαρρείς τα διαπεραστικά μανιάτικα μοιρολόγια, ένα προσκύνημα στον κάτω κόσμο, τον άυλο και «ασώματο».
Ο να'ί'σκος είναι κτισμένος με τα υλικά του ιερού τεμένους, ψυχοπομπείου των Θεών Ποσειδώνα και Απόλλωνα. Εδώ οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι υπήρχε μία από τις πολλές πύλες του Αδη.
Κατασκευή σαν μεγαλιθικό καλύβι που σε υποχρεώνει να μπεις με την πλάτη. Το καλογραμμένο μονοπάτι από εδώ συνεχίζει προς το φάρο που απέχει περίπου 40΄.
Χτισμένη με αρχαία υλικά, προφανώς από τον παρακείμενο, διαλυμένο ναό του Ποσειδώνος, στέκει σήμερα σαν το μόνο σημάδι που οριοθετεί την ιερότητα του χώρου κατά το ελληνικό του παρελθόν…
ΒΙΝΤΕΟ ΝΑΟΥ ΑΣΩΜΑΤΩΝ www.youtube.com/watch?v=WHmewy0J5m8


ΤΑΙΝΑΡΟ, ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΑΔΗ

Ονειρομαντείο Ταινάρου

Ονειρομαντείο Ταινάρου


ΤΑΙΝΑΡΟ, ΡΩΜΑΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ

Ψηφιδωτό στα Ρωμαϊκά λουτρά, και στέρνα συλογής νερού

 
Απομεινάρια του αρχαίου οικισμού που περίπου το 1300π.Χ καταστράφηκε από μεγάλο θαλάσσιο κύμα τα νερά του οποίου έφτασαν μέχρι και τα 80μ υψόμετρο στην ενδοχώρα.

ΑΡΧΑΙΟ ΜΑΡΜΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΣΤΟ ΤΑΙΝΑΡΟ


Δεν υπάρχουν σχόλια: