ΠΛΑΤΣΑ

Η Πλάτσα είναι ημιορεινό χωριό κτισμένο σε υψόμετρο 370 μ., που με τους οικισμούς Πηγή και Κοτρώνι αποτελούσε κοινότητα και τώρα Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Λεύκτρου.
Παρουσιάζει ενδιαφέρον ως χαρακτηριστικός παραδοσιακός οικισμός της Μεσσηνιακής Μάνης με πολλούς οχυρούς πύργους, σε συνδυασμό με το φυσικό της περιβάλλον.
Πλάτσα σημαίνει πλάτωμα ή ανοικτή πλατεία και στην αρχαιότητα ήταν ο ορεινός χώρος της αρχαίας Πέφνου, ενώ η παράλια Πέφνος ήταν ο Άγιος Δημήτρης.
Οι πανέμορφες εκκλησίες της υποδηλώνουν τη σπουδαιότητα της περιοχής κατά τους Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς χρόνους.
Στη Πλάτσα υπάρχουν αρκετοί ναοί βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Αξιόλογοι είναι οι ναοί του Αγίου Νικολάου, η Αγία Παρασκευή σταυρεπίστεγος ναός με τοιχογραφίες του 15ου αιώνα, ο Άγιος Δημήτριος (11ου-12ου αι.) με εξαίρετες τοιχογραφίες και ανάγλυφα.
Ο Άγιος Νικόλαος, που βρίσκεται στο Καμπινάρι της Πλάτσας, είναι τρίκλιτη Βασιλική του 10ου αιώνα, με τρούλο που προστέθηκε το 14ο αι. και ωραία τοιχογράφηση, του 1332. Στο τέμπλο διατηρούνται γλυπτά μεσοβυζαντινών χρόνων, ενώ ο ναός λειτουργείται μία φορά το χρόνο.
Αρκετές φωτογραφίες από ομάδα "Πλάτσα" https://www.facebook.com/%CE%A0%CE%BB%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B1-547182615310898/timeline

ΒΙΝΤΕΟ
ΠΛΑΤΣΑ   http://www.youtube.com/watch?v=Kt26wYpwOLk 
ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΣΑ https://www.youtube.com/watch?v=mCEaJ0WUAUk
ΑΓ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΜΠΙΝΑΡΙ ΠΛΑΤΣΑΣ https://www.youtube.com/watch?v=XvDrCRjvPVA

ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΣΑΣ

ΠΛΑΤΣΑ Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

83Εκκλησάκι Αγίου Μηνά στην Πλάτσα στο δρόμο προς Μηλιά


Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΣΑ


Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΟ ΚΑΜΠΙΝΑΡΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΣΑΣ

ΠΛΑΤΣΑ














Πλάτσα. Το θέατρο χωρητικότητας 1560 θέσεων,


Πλάτσα. Το θέατρο φτιάχτηκε με χρήση τοπικού πωρόλιθου από τα λατομεία της περιοχής και εντάχθηκε αισθητικά, στο ιδιόμορφο τοπίο και το χαρακτήρα της Μάνης.









Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΣΑ

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΣΑ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΣΑ

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΩΝ

Ο  ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: