ΓΥΘΕΙΟ, ΠΥΡΓΟΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ

ΓΥΘΕΙΟ, ΚΡΑΝΑΗ, Παραδοσιακός Πύργος, σε πολύ καλή κατάσταση κτισμένος το 1829, σε έκταση 875 τ.μ. στη νησίδα Κρανάη, στο Γύθειο Λακωνίας.
Πρόκειται για τον πύργο του Μπέη της Μάνης Τζανετάκη Γρηγοράκη και είναι ανακηρυγμένος ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Η Κρανάη (ή Mαραθονήσι) είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος και από το 1898 ενώνεται με τη στεριά με μια στενή λωρίδα γης μήκους 150 μέτρων.
Ο Πύργος λειτουργεί ως Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης.
Κοντά στον πύργο, επάνω στην Κρανάη, βρίσκονται επίσης το παλιό καρνάγιο, ο φάρος του Γυθείου και το εκκλησάκι των αγίων Πέτρου και Παύλου.
http://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=tzanetaki





 Το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης στεγάζεται στον τριώροφο πύργο Τζανετάκη στο Γύθειο, ένα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό κτίσμα του 1829 που ανήκε στον μπέη και στρατηγό της επανάστασης του ‘21, Τζανετάκη Γρηγοράκη. 

Το 1993 εγκαινιάστηκε εδώ η έκθεση με τίτλο «Περιηγητές στη Μάνη 15ος – 19ος αι. ς» που περιλαμβάνει τα δρομολόγια εβδομήντα ξένων περιηγητών που πέρασαν από τη Μάνη κατά τη διάρκεια πέντε αιώνων. Μέσα από μια πλούσια συλλογή ιστορικών κειμηλίων, χαρτών, χειρογράφων και εικαστικών έργων, παρουσιάζονται οι διαδρομές και οι σταθμοί των περιηγητών από την εποχή της Αναγέννησης έως και τον 19ο αι. 

Η έκθεση, που παρουσιάζει επίσης την εξέλιξη των οχυρωματικών εγκαταστάσεων στη χερσόνησο της Μάνης, διοργανώθηκε από το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερε Το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης στεγάζεται στον τριώροφο πύργο Τζανετάκη στο Γύθειο, ένα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό κτίσμα του 1829 που ανήκε στον μπέη και στρατηγό της επανάστασης του ‘21, Τζανετάκη Γρηγοράκη. 




Το 1993 εγκαινιάστηκε εδώ η έκθεση με τίτλο «Περιηγητές στη Μάνη 15ος – 19ος αι.» που περιλαμβάνει τα δρομολόγια εβδομήντα ξένων περιηγητών που πέρασαν από τη Μάνη κατά τη διάρκεια πέντε αιώνων. Μέσα από μια πλούσια συλλογή ιστορικών κειμηλίων, χαρτών, χειρογράφων και εικαστικών έργων, παρουσιάζονται οι διαδρομές και οι σταθμοί των περιηγητών από την εποχή της Αναγέννησης έως και τον 19ο αι.

Η έκθεση, που παρουσιάζει επίσης την εξέλιξη των οχυρωματικών εγκαταστάσεων στη χερσόνησο της Μάνης, διοργανώθηκε από το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης[/caption]Στον ιστορικό πύργο Τζαννετάκη, επάνω στο γραφικό νησάκι της Κρανάης (Μαραθονήσι) του Γυθείου, φιλοξενείται η έκθεση «Περιηγητές στη Μάνη από τον 15ο έως το 19ο αι.» που διοργανώθηκε από το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. 

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε το 1993, φιλοξενείται στον τριώροφο αναπαλαιωμένο πύργο του μπέη και στρατηγού του απελευθερωτικού αγώνα του 1821, Τζανετάκη Γρηγοράκη. Η έκθεση παρουσιάζει τα δρομολόγια εβδομήντα ξένων περιηγητών που πέρασαν από τη Μάνη κατά τη διάρκεια πέντε αιώνων. Μέσα από χειρόγραφα, διάφορα έντυπα, εικαστικά έργα, ιστορικά κειμήλια, σπάνιες εκδόσεις και παλαιούς χάρτες σκιαγραφούνται όλοι οι σταθμοί των περιηγητών από την εποχή της Αναγέννησης έως και τον 19ο αι. Ανάμεσα τους και οι πιο γνωστοί περιηγητές της εποχής, ο Βιτσέντσο Μαρία Κορονέλι και ο Εβλιά Τσελεμπή, οι σταθμοί των οποίων παρουσιάζονται μέσα από σύγχρονους χάρτες. 

Τέλος, σε ξεχωριστές ενότητες, παρουσιάζεται το έργο της Γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής στον Μοριά (1829-32) καθώς και η εξέλιξη των οχυρωματικών εγκαταστάσεων στη χερσόνησο της Μάνης.

Πρόκειται για το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο Μάνη στο νησί της Κρανάης. Ακτινοβολεί  όχι μόνο την αύρα μιας άλλης εποχής, καθώς στεγάζεται σε ένα πύργο της γενιάς του 3ου Μπέη της Μάνης (Τζαννέτος Γρηγοράκης, 18ος αιών) αλλά και το μεράκι των ανθρώπων που εργάΙσμήνη Πάττα (2006)Μουσείο Μάνης -Κρανάη.

Το Μουσείο στεγάζεται επί της νήσου Κρανάης,σε ιστορικό πύργο της γενιάς των Γρηγοράκηδων, στον οποίο προστέθηκε διώροφος οικία το 1829. Το 1978 περιήλθε στον ΕΟΤ. 

Ως Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο Μάνης  εγκαινιάστηκε το  Σεπτέμβριο 1989 κατόπιν  εργασιών  αποκατάστασης στα  πλαίσια  του  Προγράμματος Παραδοσιακών Οικισμών του ΕΟΤ το οποίο είχε ξεκινήσει από το 1975.

Το  1993  και  για  ένα  έτος επί  πλέον παρουσιάστηκεστο  Μουσείο η  έκθεση «Περιηγητές  στη  Μάνη,  15ος-19ος αιών» την  οποία  οργάνωσε  το  Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.Ο κ. Γ. Σαΐτας που είχε αναλάβει και τη χαρτογράφηση των δρομολογίων των περιηγητώνμας εξηγεί «Μέσα από χειρόγραφα, έντυπα και εικαστικά έργα, ιστορικά κειμήλια, παλαιούς χάρτες και τις  χαρτογραφήσεις  δρομολογίων  75  περίπου  περιηγητών,  αναδεικνύονται  οι αμφίδρομες σχέσεις της Ευρώπης με τη χερσόνησο της Μάνης κατά την περίοδο αυτή.» Ιδιαίτερη προβολή επιφυλάχθηκε στο έργο της Γαλλικής  Επιστημονικής Αποστολής (1829-1832)στο Μοριά που αναφέρεται στηΜάνη και στη παρουσίαση του κοινωνικοστρατιωτικού μηχανισμού (καπετανάτα) της περιοχής.

Η έκθεση αυτή αν και εξ αρχής είχε περιστασιακό χαρακτήρακατέληξε μόνιμη αλλά λειψή. Τα εκθέματα που αφορούσαν τα όπλα του Π. Μαυρομιχάλη και η ανδρική τοπική ενδυμασία,  μπορείτε τώρα να τα δείτε στην Αθήνα, στον 3οόροφο του Μουσείου Μπενάκη καθότι ιδιοκτησία του στον τομέα «Ιστορικά». Συγκεκριμένα  ένα γιαταγάνι εκτίθεται με τον αριθμό 12, μία μάχαιρα με τον αριθμ. 13, μία πάλα με τον αρ. 14, ένα ζευγάρι πιστόλια αρ. 15, ένα ζευγάρι παλάσκες αρ. 16, ένα καριοφίλι με τον αρ. 17. Επίσης ένα άλλο καριοφίλι του και μία πάλα βρίσκονται στην αποθήκη για συντήρηση.
Επί πλέον από προθήκη του δευτέρου ορόφου του Ιστορικού Εθνολογικού  Μουσείου Μάνης  λείπουν  δύο  κουμπούρια που  δεν  γνωρίζουμε  σε  ποιόν  ανήκαν.  Ας υπενθυμίσουμε ακόμη ότι το 93-94 εξετίθετο και η ιδιωτική συλλογή του κ. Βουρλίτη με φωτογραφίες πυργόσπιτων της περιοχής.











Δεν υπάρχουν σχόλια: