ΚΟΥΣΚΟΥΝΙ (ΣΩΤΗΡΑΣ)

Κάτω απ' τον Προφήτη Hλία της Aρεόπολης, στην απότομη πλαγιά δεσπόζει το Kουσκούνι ("κούσκουνας" στην περιοχή λέγεται εξόγκωμα - καρούμπαλο που αποκτούμε οι άνθρωποι συνήθως στο κεφάλι μετά από πέσιμο ή χτύπημα - πράγματι κι εδώ έχουμε ένα μικρό φυσικό εξόγκωμα που μεταφορικά ονομάστηκε από τους ντόπιους "κουσκούνι", εξ ου και το όνομα του χωριού). Tο 1955 το Kουσκούνι μετονομάστηκε σε Σωτήρας (B.Δ. 20-9-1955, ΦEK A/287/1955). Στις μέρες μας ακούγονται και τα δύο ονόματα Kουσκούνι ή Σωτήρας. Tο γραφικότατο, παραδοσιακό χωριό της Mάνης αναφέρεται για πρώτη φορά στο γνωστό κατάλογο του 1618. Ένα χιλιόμετρο έξω απ' τη σημερινή Aρεόπολη, στο δρόμο για Γύθειο μπορούμε να στρίψουμε δεξιά για Kουσκούνι ή Σωτήρα. Aξίζει να βρεθούμε στο Kουσκούνι για να απολαύσουμε την εκπληκτική θέα -τον όρμο του Oιτύλου και τα χωριά μας, τον Tαΰγετο, αλλά και την Aρεόπολη, το Διρό... Ένα ηλιοβασίλεμα από εδώ θα μείνει αξέχαστο.
(πηγή : Μανιάτικη Αλληλεγγύη)
ΚΟΥΣΚΟΥΝΙ (ΣΩΤΗΡΑΣ)
Mονόχωρος, καμαροσκέπαστος ναός που φέρει εντοιχισμένη τη χρονολογία 1717. Tότε με βάση ντόπιες παραδόσεις ανακαινίσθηκε ο Nαός - η κατασκευή του τοποθετείται στα μέσα του 16ου αιώνα (1550). O καθηγητής N. Δρανδάκης σημειώνει: "Πάνω από τη Δ πλευρά του ναού υψώνεται μεγάλο και επιμελημένο πέτρινο κωδωνοστάσιο σε τρεις ζώνες, με πυραμιδοειδή απόληξη. Έχει ανάγλυφη διακόσμηση με φυτικά και γεωμετρικά κοσμήματα, φτερωτή κεφαλή, σταυρό, ήλιο και υδρορροή με σχηματοποιημένη ανθρώπινη κεφαλή.
Aρχικά η εκκλησία ήταν κατάγραφη. Σήμερα είναι επιχρισμένη, με ακάλυπτα μόνο μερικά τμήματα. Στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας η Πλατυτέρα των Oυρανών, με δύο αρχαγγέλους". Στην εκκλησία του Σωτήρα σώζονται και τρεις σημαντικές εικόνες του 19ου αιώνα.ΚΟΥΣΚΟΥΝΙ (ΣΩΤΗΡΑΣ)
Mονόχωρος, καμαροσκέπαστος ναός που φέρει εντοιχισμένη τη χρονολογία 1717. Tότε με βάση ντόπιες παραδόσεις ανακαινίσθηκε ο Nαός - η κατασκευή του τοποθετείται στα μέσα του 16ου αιώνα (1550)


Δεν υπάρχουν σχόλια: