ΡΙΓΚΛΙΑ

Το δημοτικό διαμέρισμα Ριγκλίων, αποτελείται από τρεις οικισμούς, τα Κάτω Ρίγκλια, τα Άνω Ρίγκλια και το Ελαιοχώριο (Ίζινα). Η περιοχή κατοικήθηκε περί το 1800.
Με βάση την απογραφή του 2001 το δημοτικό διαμέρισμα έχει 189 κατοίκους. Αυτοί κατανέμνται στους τρεις οικισμούς ως εξής: 122 στα Ρίγκλια, 39 στα Κάτω Ρίγκλια και 28 στο Ελαιοχώριο.
Οι τρεις οικισμοί είναι κτισμένοι ανάμεσα σε δύο χειμμάρους που ξεκινούν από τα βουνά πάνω από το χωριό Μηλέα και καταλήγουν στην παραλία Πανταζί. Αξιόλογες μεταβυζαντινές εκκλησίες απαντώνται στους οικισμούς όπως ο ναός της Παναγίας στα Άνω Ρίγκλια και οι ναοί Μεταμόρφωση του Σωτήρος (1854) και Αγίων Πέτρου και Παύλου στα Κάτω Ρίγκλια. Στα Κάτω Ρίγκλια υπάρχει και αξιόλογο λιθόκτιστο καμαροσκέπαστό πηγάδι, δείγμα της καθημερινής ζωής των κατοίκων σε παλαιότερους χρόνους. Κοντά στο χωριό υπάρχει και ο ναός της Αγίας Παρασκευής, χτισμένος σε απόκρημνη πλαγιά, προσφέρωντας στον επισκέπτη καταπληκτική θέα.
Τα τελευταία δέκα χρόνια στα Κάτω Ρίγκλια δραστηριοποιείται ο Πολιτιστικός σύλλογος Ριγκλίων «Η Μεταμόρφωση» οργανώνοντας πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως συναυλίες με γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες καθως και το ετήσιο πανηγυρι στις 6 Αυγούστου προς τιμήν του ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

ΡΙΓΚΛΙΑ Photo by Λαμπρινιδου Αντωνια
ΡΙΓΚΛΙΑ ΜΑΝΗΣ, ΓΥΡΩ ΣΤΑ 1950. Η ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΚΑΡΥΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ
Ο ναός της Μεταμόρφωσης ο ναός της Μεταμόρφωσης στα Κάτω Ρίγκλια
Ο ναός της Μεταμόρφωσης ο ναός της Μεταμόρφωσης στα Κάτω Ρίγκλια
Ο ναός της Μεταμόρφωσης ο ναός της Μεταμόρφωσης στα Κάτω Ρίγκλια
ΡΙΓΚΛΙΑ, ΝΑΟΣ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ
ΣΩΤΗΡΑΣ ΣΤΑ ΡΙΓΚΛΙΑ
Το λιθόκτιστο πηγάδι στα Κάτω Ρίγκλια

Δεν υπάρχουν σχόλια: