ΝΥΦΙ - ΚΟΥΡΝΟΣ

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΝΟΥ

Η Παναγιά του Κουρνού, η μονόχωρη μεσαιωνική εκκλησιά με το καμπαναριό της, στέκει ακόμα ορθή και δίπλα της ένα αρχοντικό σπίτι με μεγάλο πηγάδι κάτω από την πηγή.

H Μονή είναι πλέον ακατοίκητη. Εντυπωσιακά στέκονται στην οροφή της εκκλησίας και των κελιών οι τίκλες (πλάκες) παρόλα τα χρόνια και οι καιροί που πέρασαν.

Οι αγιογραφίες ολοζώντανα βιβλία, μεταφέρουν και στους αναλφάβητους πιστούς προσκυνητές τα μηνύματα της Χριστιανοσύνης με το χέρι του αγιογράφου.

Κατά τον εορτασμό της, στις 15 Αυγούστου συγκεντρώνεται πλήθος πιστών και οργανώνεται το περίφημο πανηγύρι του Κουρνού.

Κοπιαστική αλλά γοητευτική η ανάβαση μιάς ώρας από τον οικισμό Βίγλα στο Νύφι, στην περιοχή του Αρχαίου Κουρνού, του Βυζαντινού Μοναστηριού (παλαιοτέρου του 16ου αι.) της Παναγίας Κουρνού

ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΟΥΡΝΟΥ https://www.youtube.com/watch?v=ZHX5LjEhq4MΤο μοναστήρι του Κουρνού, οφείλει το όνομά του στις δυο πηγές που υπάρχουν εκεί και έχουν μαρμάρινη βρύση που μεταφέρθηκε από τα αρχαία Κιόνια. Το μοναστήρι προϋπήρχε από το 16ο αιώνα και η μονοκάμαρη εκκλησία της Παναγίας έχει τρούλο και καμπαναριό, ενώ είναι διακοσμημένη με ωραία, ξεθωριασμένη σήμερα, ζωγραφική. Στις 15 Αυγούστου που εορτάζεται η εκκλησία συγκεντρώνεται πλήθος πιστών και οργανώνεται το περίφημο πανηγύρι του Κουρνού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: