ΚΑΣΤΑΝΙΑ

Ορεινό γραφικό χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης, 50χλμ ΝΑ της Καλαμάτας. Είναι κτισμένο κάτω από την κορυφή Μαυροβούνα του Ταϋγέτου σε υψόμετρο 560μ.
Η Καστάνια αποτελεί έναν οπό τους παλιότερους και ωραιότερους οικισμούς της Μάνης. Φυσικός οχυρός τόπος χτισμένος στην πλαγιά ανάμεσα σε τρία βουνά έδινε στους, κατά καιρούς, κατοίκους της τη δυνατότητα διαφυγής προς τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου όταν απειλούνταν από οποιοδήποτε εχθρό. Γι' αυτό οι δρόμοι πρόσβασης στην Καστάνια ήσαν λίγοι και στενοί.
Το 1481 ο ήρωας Κλαδάς διέφυγε στα βουνά της Καστάνιας από τη πολιορκία των Τούρκων και μέσω του Πόρτο-Κάγιο έφθασε στην Ιταλία. Σώζεται το πενταώροφο πυργοσυγκρότημα του καπετάν Κ. Ντουράκη ή Δουράκη, όπου βρήκε άσυλο και διέμεινε ο Θ. Κολοκοτρώνης, στο περίφημο διωγμό των κλεφτών του 1803. Από τη Καστάνια διέφυγε το 1806 προς την Ελαφόνησο, συνοδευόμενος από το Β. Βενετσανάκη και τη μητέρα του Τζανετάκη Γρηγοράκη. Αξιόλογοι ναοί είναι η βυζαντινή εκκλησούλα των Αγίων Αποστόλων, ο Άγιος Πέτρος (12ος αι.), ο Άγιος Ιωάννης, ο Άγιος Γεώργιος (13ος αι.), η Παναγία και η Κοίμηση, ανακαινισμένη, του 11ου αιώνα. (mani.org)

Δείτε φώτο απο ΠΥΡΓΟ ΔΟΥΡΑΚΗ http://oimaniateseinaipantou.blogspot.gr/p/blog-page_157.html

ΒΙΝΤΕΟ Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΣΤΑΝΙΑ https://www.youtube.com/watch?v=B3lusS4obKw

Ευχαριστούμε για το φωτογραφικό υλικό τις ομάδες 
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑ https://www.facebook.com/groups/77382238271/

ΚΑΣΤΑΝΙΑ

ΚΟΙΜΗΣΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΠΥΡΓΟ ΔΟΥΡΑΚΗ ΕΔΩ http://oimaniateseinaipantou.blogspot.gr/p/blog-page_157.html


ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣΠΥΡΓΟΣ ΔΟΥΡΑΚΗΠΥΡΓΟΣ ΔΟΥΡΑΚΗ
ΠΥΡΓΟΣ ΔΟΥΡΑΚΗΔεν υπάρχουν σχόλια: