ΛΑΓΚΑΔΑ

Σαν πας Λιμένι, Οίτυλο,
Τσίπα, Καραβοστάσι,
Λαγκάδα και Κουτήφαρι,
Θεέ μου! Τι έχεις φτιάσει !

 ΤΑΚΗ ΛΟΥΚΑΡΕΑ ('ΝΕΑΝΕΣ')

Η Λαγκάδα είναι ένα γραφικό χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης, που διατηρεί ακεραία την αρχιτεκτονική της περιοχής. Ο οικισμός, που έχει χαρακτηριστεί επισήμως ως Παραδοσιακός, αποτελείται από πέτρινα πυργόσπιτα, χτισμένα αμφιθεατρικά ανάμεσα στις ελιές και τα κυπαρίσσια. Εδώ υπάρχει και ο βυζαντινός ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, αλλά και η Αγία Τριάδα, που ανάγεται στον 11ο-12ο αιώνα. Στην Λαγκάδα πέθανε ο Νίκων ο Μετανοείτε, τα οστά του οποίου βρίσκονται στην εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου. Ο οικισμός βρίσκεται στον δρόμο από την Καρδαμύλη στο Οίτυλο.
Η Λαγκάδα είναι ένα γνήσιο χωριό αρχιτεκτονικής αισθητικής, με πυργόσπιτα και σπίτια με κεραμιδένιες στέγες. Σώζονται αρκετοί πύργοι, όπως ο πενταόροφος πολεμόπυργος του Καπιτσίνου, ο τετραώροφος του Οικονομέα (1757), η τριώροφη κατοικία του Κισκήρα (1859) κ.α.
Αξιόλογη η Βυζαντινή εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, η Αγία Τριάδα (11ου-12ου αι.) με εντοιχισμένα μάρμαρα και ο κοιμητηριακός ναός της Αγίας Σοφίας (13ος αι.).
Ο σταυροειδής ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα είναι 1.000 ετών και ιδρύθηκε ως Άγιος Βλάσιος, ενώ μετονομάσθηκε το 1866 από την οικογένεια των Κτεναβέων που ήταν ιδιοκτήτες της. Έχει τρούλο, καμπαναριό, μαρμάρινο τέμπλο και ωραιότατη τοιχοποιΐα με εντοιχισμένα μάρμαρα και δυο στρώματα αγιογραφιών. Mani.org

 ΒΙΝΤΕΟ https://www.youtube.com/watch?v=VYtENWXRfGs

ΛΑΓΚΑΔΑ
Μάνη. Το βουνό Καβαλλάρης. Από κάτω η Λαγκάδα. _

ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΠΙΤΣΙΝΟΥ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ : http://oimaniateseinaipantou.blogspot.gr/p/blog-page_283.html
ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΠΙΤΣΙΝΟΥ

ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΠΙΤΣΙΝΟΥ
ΕΙΣΟΔΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗ ΛΑΓΚΑΔΑ. Η ανέγερση του Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, στη Λαγκάδα, ξεκίνησε το 1908 και τελείωσε περίπου 10 χρόνια αργότερα το 1917-1918.

ΕΙΣΟΔΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗ ΛΑΓΚΑΔΑ.
ΛΑΓΚΑΔΑ, ΚΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

ΛΑΓΚΑΔΑ, ΚΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ
Στην πλατεία της Λαγκάδας υπάρχει μία κρήνη δίπλα στο ναό της Μεταμόρωσης Του Σωτήρος. Είναι στεγασμένη θολωτή κατασκευή με εσωτερικό πλάτος 5.60Μ και ύψος 3.50μ. Αριστερά του θόλου υπάρχει λιθανάγλυφος σταυρός και δεξιά παράσταση κόρης.
Ο μονόχωρος δρομικός κοιμητηριακός ναός της Αγίας Σοφίας δεσπόζει στις δυτικές παρυφές του οικισμού της Λαγκάδας.

ΕΙΣΟΔΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗ ΛΑΓΚΑΔΑ. Η ανέγερση του Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, στη Λαγκάδα, ξεκίνησε το 1908 και τελείωσε περίπου 10 χρόνια αργότερα το 1917-1918.


ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΥΣΚΗΡΑ

ΠΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΡΟΥΓΑ


Αγωγιάτης - το ταξί στο μεσοπόλεμο - στην έξω Μάνη. Ποτίζει τα μουλάρια του σε βρύση στη Λαγκάδα.


Λαγκάδα, ΕΙΚΟΝΟΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ Γιαννης Βουρλίτης

 ΠΟΛΕΜΟΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΣΙΝΟΥ, ΛΑΓΚΑΔΑ

Από το νότιο τµήµα της Λαγκάδας παίρνουµε τις ανηφοριές για το εσωτερικό του χωριού. Ένας ανηφορικός τσιµεντόδροµος µας φέρνει σε 3 λεπτά στον έξοχα αναπλασµένο Πύργο του Καπιτσίνου. Μια στενή εσωτερική σκάλα µε 33 απότοµα σκαλοπάτια µας ανεβάζει στο ψηλότερο επίπεδο του εκπληκτικού 4ώροφου οικοδοµήµατος. Μερικά µέτρα πίσω από του Καπιτσίνου, περνάµε δίπλα από έναν άλλο πύργο, δυστυχώς ερειπωµένο. 
 Στο εξαιρετικό βιβλίο του Μπάµπη Παυλόπουλου διαβάζουµε χαρακτηριστικά: «Έξω Μάνη, ο πολεµόπυργος Καπιτσίνου στη Λαγκάδα. Υψίκορµο κτίσµα µε πολεµίστρες, κλουβιά και ελάχιστα ανοίγµατα µόνο στα άνω επίπεδα. Καταχύστρα εξέχουσα από το ύψος του δώµατος προστάτευε την ισόγεια τοξωτή εξώθυρα. Ο πύργος είχε αποκατασταθεί µετά από εργασίες που έγιναν την περίοδο 2006-2007 ευτυχώς πριν προλάβει να ακολουθήσει την τύχη του γειτονικού πολεµόπυργου Οικονοµέα, ο οποίος έχει εδώ και χρόνια σωριαστεί ο µισός».
ΠΟΛΕΜΟΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΣΙΝΟΥ, ΛΑΓΚΑΔΑ

Ο πύργος βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό Λαγκάδα της βορειοδυτικής Μάνης.
Κτισμένος τον 19ο αιώνα, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα πενταώροφου πολεμόπυργου της προεπαναστατικής περιόδου. Χαρακτηρίζεται από λιτότητα στη μορφολογία, τετράγωνη μονόχωρη κάτοψη, μικρά ανοίγματα, από μία κύρια τοξωτή είσοδο που προστατεύεται από δύο ντουφεκίστρες ένθεν και ένθεν και από τον πολεμικό εξοπλισμό του (με πολλές ντουφεκίστρες σε όλους τους ορόφους και σε διάφορα ύψη) τα τέσσερα κυλινδρικά γωνιακά κλουβιά και το ορθογωνικό κλουβί στο μέσο της ανατολικής πλευράς του παραπέτου του δώματος.
Οι όροφοι χωρίζονται με δύο πέτρινους θόλους (στη τρίτη και στην τελευταία στάθμη) και με τρία ξύλινα πατώματα στις υπόλοιπες στάθμες. Ο πύργος καλυπτόταν με δώμα περιτειχισμένο από ψηλό στηθαίο (παραπέτο) ύψους 2,40μ. για την προστασία των αμυνομένων.
Μοναδικά διακοσμητικά, το απλό λίθινο ζωνάρι στο μέσο του στηθαίου του δώματος και ένα χάραγμα πλοίου στο επίχρισμα της νότια όψης, στο ύψος της τέταρτης στάθμης.

Λαγκάδα, ο πυργος Καπιτσίνου, ΕΙΚΟΝΟΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ Γιαννης Βουρλίτης


Λαγκάδα, το αρχοντικό του Κισκήρα, ΕΙΚΟΝΟΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ Γιαννης Βουρλίτης .
Η τριώροφη κατοικία του Κισκήρα (1859)

Λαγκάδα, ο μεταβυζαντινός ναός του Σωτήρος
Ο σταυροειδής ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα είναι 1.000 ετών και ιδρύθηκε ως Άγιος Βλάσιος, ενώ μετονομάσθηκε το 1866 από την οικογένεια των Κτεναβέων που ήταν ιδιοκτήτες της. Έχει τρούλο, καμπαναριό, μαρμάρινο τέμπλο και ωραιότατη τοιχοποιΐα με εντοιχισμένα μάρμαρα και δυο στρώματα αγιογραφιών. Mani.org
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑΣ 1977

ΛΑΓΚΑΔΑ (ΜΟΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΟΥ)
Ένα άλλο αξιόλογο μοναστήρι είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου. Βρίσκεται στη θέση Φιλιατρό, στην απέναντι πλαγιά και κοντά στη Μονή Καβελλάρη, της οποίας ήταν μετόχι. Η μονοκάμαρη εκκλησία έχει τρίπλευρη αψίδα και είναι κατάγραφη με τοιχογραφίες του 1688.
ΛΑΓΚΑΔΑ (ΜΟΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΟΥ)
Ένα άλλο αξιόλογο μοναστήρι είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου. Βρίσκεται στη θέση Φιλιατρό, στην απέναντι πλαγιά και κοντά στη Μονή Καβελλάρη, της οποίας ήταν μετόχι. Η μονοκάμαρη εκκλησία έχει τρίπλευρη αψίδα και είναι κατάγραφη με τοιχογραφίες του 1688.ΛΑΓΚΑΔΑ, το Μοναστήρι στου Καβελάρη
 Ένα αξιόλογο μοναστηριακό συγκρότημα είναι το Μοναστήρι στου Καβελάρη , νοτιοανατολικά από τη Λαγκάδα. Το μοναστήρι, βρίσκεται πάνω σε μια κατάφυτη πλαγιά του Ταϋγέτου, κοντά σε πηγή νερού. Είναι ιδιωτικό και ανήκε στη μεγάλη οικογένεια των Αλεξιάνων, με πλούσια βιβλιοθήκη που υπήρχε ως τα χρόνια του αγώνα, η οποία καταστράφηκε από πυρκαγιά. Λέγεται μάλιστα ότι σώζονταν επιστολές βυζαντινών αυτοκρατόρων, του Δανδόλου και του Μοροζίνι προς την οικογένεια, καθώς και μεγάλη μεμβράνη η οποία διέσωζε έκθεση της άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Το μοναστήρι εντυπωσιάζει με το μέγεθός του ακόμα και σήμερα, που σώζονται το διαβατικό, ο πύργος, μερικά κτίσματα και το καθολικό το οποίο είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου. Είναι ένας μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός, με αψίδα τρίπλευρη στα ανατολικά και είσοδο στα δυτικά, η οποία από πάνω έχει κόγχη διακοσμημένη με την παράσταση της Παναγίας της βρεφοκρατούσας. Ο κατάγραφος ναός τοιχογραφήθηκε το 1688. Το ανατολικό τμήμα του θόλου κοσμούν σκηνές από το δωδεκαόρτιο στις επάνω ζώνες και παραστάσεις μαρτύρων στις πιο κάτω οι οποίες έχουν σχέση με τους ολόσωμους αγίους που απεικονίζονται χαμηλότερα. Το κλειδί της καμάρας διατρέχει ταινία με φυτικό κόσμημα, η οποία διακόπτεται στο κέντρο περίπου από την παράσταση του «Άνωθεν οι Προφήται». Η διάταξη των παραστάσεων εκφράζει μια ιδιαίτερη προβολή της λατρείας της Παναγίας, ενώ αριστερά του κτιστού τέμπλου κάτω από το υπάρχον στρώμα, εντοπίστηκαν παλαιότερες αγιογραφίες. Δεξιά και αριστερά από την πόρτα έχουν τοποθετηθεί οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ.

ΛΑΓΚΑΔΑ (ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ)
ΛΑΓΚΑΔΑ (ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ)
Αγία Ζώνη, Λαγκάδα γιορτάζει 31 Αυγουστου
ΛΑΓΚΑΔΑ,   εκκλησάκι του Αη Γιάννη που γιορτάζει 29 Αυγούστου
 ΛΑΓΚΑΔΑ, το ξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας Αγία Τριάδα (11ου-12ου αι.)
 ΛΑΓΚΑΔΑ, ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ

 Παρασκευή 1 Μαΐου 2006, φωτο  Σταυρούλα Κωνστανταρέα, Λειτουργία στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής(περιοχή Πίσολα)Δεν υπάρχουν σχόλια: