ΚΟΙΤΑ ΚΑΛΟΝΙΟΙ

Η Κίττα (ή Κοίτα) είναι χωριό της Μέσα Μάνης στο νομό Λακωνίας με 190 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2001). Απέχει 4 χλμ. από τον Γερολιμένα και 45 χλμ. ΝΔ του Γυθείου. Το όνομα Κοίτα (= κοίτη) είναι Δωρικής προέλευσης και πιθανότατα προήλθε από την τοπογραφική έννοια της κοιτίδας αφού εδώ υπήρχε, ήδη από τους αρχαίους χρόνους, μεγαλύτερος πληθυσμός σε σχέση με τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής. Η περιοχή διαθέτει πολλά και σπουδαία βυζαντινά μνημεία - εκκλησίες, με σπουδαίο εξωτερικό διάκοσμο και θαυμάσιες τοιχογραφίες στο εσωτερικό τους: ο Αγ. Θεράπων (14ος αι.), ο Προφήτης Ηλίας (17ος), Ταξιάρχης, Παναγίτσα (στο Καμπάκι), Παναγία (της Πάνω Χώρας), Αγ. Απόστολοι, Άγιος Σέργιος, Βάκχος, Άγιος Νικόλαος (12ος αι.). Στους Καλονιούς η νεότερη εκκλησία του Αη Νικόλα και στον οικισμό του Αη Σούφη η "Παναγίτσα". Τέλος, η Αγία Πελαγία στην κορυφή του βουνού (εδώ γίνεται μεγάλο προσκύνημα στις 4 Μαΐου) και οι Άγιοι Ασώματοι στο «Βουνί» (Κακό βουνό ή Χελιδόνι), στο δρόμο προς τη Λάγια, του 9ου - 10ου αι. Σήμερα στη Κοίτα διακρίνουμε το πυργοσυγκρότημα των Λιάνων (μεταξύ 1800 και 1850), το πολεμόπυργο του Βουδικλάρη (1763), τον εξαόροφο πύργο του Λαζαρόγγονα (1850), το τετραόροφο πύργο των Κουτρουλιάνων κ.ά.

Κοντά στη Κοίτα υπάρχει το μικρό χωριό Καλλονιοί με διατεταγμένους πύργους  Ημιορεινός οικισμός χτισμένος στους πρόποδες του Σαγγιά, σε ευάερη και με πανοραμική θέα θέση. Έχει καλοφτιαγμένες και καλοδιατηρημένες παραδοσιακές κατοικίες και πύργους [ένας εκ των ωραιοτέρων της Μάνης του Μαστρογιαννάκου].
Πλησίον του οικισμού μπορεί κανείς να δει την Βυζαντινή εκκλησία "Τουρλωτή", [Σέργιος και Βάκχος], και πάνω στο οροπέδιο του χωριού τον ερειπωμένο πλέον ναό των Αγίων Ασωμάτων, ένα σημαντικότατο κτίσμα του 900 περ. μ.Χ. που δυστυχώς λεηλατήθη και σχεδόν κατεστράφη.

Ο οικισμός ηταν γνωστός για τους σκληροτράχηλους κατοίκους του, και για την ορεινή αγροτική παραγωγή του, σε σιτηρά και κηπευτικά, εξαίρετης ποιότητας, που καλλιεργούσαν σε υψίπεδο 800 μ.

Οι Καλονιοί είναι ο τόπος καταγωγής της Ηρωίδας του 1821 Πανωραίας Μποζίκη [Μπουζικάκου] και του ήρωα του Ελ Αλαμέιν Θεόδωρου Τουρλομούση.

ΒΙΝΤΕΟ
ΚΟΙΤΑ/ΚΑΛΟΝΙΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ https://www.youtube.com/watch?v=l5Q4_YGpD_A
ΚΟΙΤΑ Κ ΚΑΛΟΝΙΟΙ https://www.youtube.com/watch?v=qAPVEk4D75c

ΚΟΙΤΑ ΣΕΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΒΑΚΧΟΣ
Σε μικρή απόσταση από την Κοίτα βρίσκεται μια εκκλησία του 12ου αιώνα και λέγεται πως είναι από τις τελειότερες στη Μάνη. Τέσσερις κολώνες στηρίζουν το θόλο. Ο ναός είναι αγιογραφημένος και η εκκλησία είναι αφιερωμένη στους Αγίους Σέργιο και Βάκχο. Η εκκλησία ονομάζεται και «Τουρλωτή».
Λέγεται και εκκλησία Τουρλωτή και βρίσκεται βόρεια του χωριού Κοίτα. Είναι σταυροειδής ναός με τρούλο του 12ου αιώνα. Ο εξωτερικός διάκοσμος και οι τοιχογραφίες μέσα στο ναό εντυπωσιάζουν.

ΚΟΙΤΑ ΣΕΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΒΑΚΧΟΣ
ΚΟΙΤΑ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ, ΘΕΑ
Ο ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου

Ο ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου

Ο ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου

ΚΑΛΟΝΙΟΙ (ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ)


Στην φωτογραφία ο πύργος του Μαστρόγιαννη στο πλάϊ της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου των Καλλονιών. Ο πύργος με την υπουργική απόφαση αρ. Β1/Φ30/5014/103 που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 91 τεύχος δεύτερο της 8ης Μαρτίου 1983 χαρακτηρίζεται ιστορικό διατηρητέο μνημείο,με ζώνη προστασίας 10 μέτρα περιφερειακά του πύργου. Δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση 10 μέτρα γύρω-γύρω από τον πύργο και όποια παρέμβαση έχει γίνει μετά το 1983 είναι παράνομη. Κατωτέρω σε φωτό το κείμενο της υπουργικής απόφασης.

Η θειά η Πολιτίμη Μαντούβαλου, η Πετρού η Μαντουβαλίνα... από την Κοίτα το γένος Κυραγιάννη από το Σταυρι .  'Εχασε το γιο της Δημήτρη Μαντούβαλο , ταμία στο Κρατικο της Νικαιας .


Ανεβαινοντας στην Αγ.Πελαγια τα χωρια που φαινονται είνα Καλονιοι κ Κοιτα
ΚΟΙΤΑ, ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ, ΘΕΑ

ΚΟΙΤΑ, ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ

ΚΟΙΤΑ, ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ

ΚΟΙΤΑ, ΚΑΚΟ ΒΟΥΝΟ, Ο ΑΣΩΜΑΤΟΣ

ΚΟΙΤΑ, ΚΑΚΟ ΒΟΥΝΟ, Ο ΑΣΩΜΑΤΟΣ

ΚΟΙΤΑ, ΚΑΚΟ ΒΟΥΝΟ, Ο ΑΣΩΜΑΤΟΣ

Ο Αγιος Γεώργιος Κίττας, του 12ου αιώνα, μια τυπική μανιάτικη δρομική εκκλησία, κτισμένη με μεγάλιθους, βρίσκεται μερικές δεκάδες μέτρα νοτιώτερα από τη γνωστή τρουλαία εκκλησία των Αγ.Στέργιου και Βάκχου.
ΚΟΙΤΑ (ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ 12ου αιώνα)

ΚΟΙΤΑ (ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ 12ου αιώνα)
ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΤΑΣ,
ΚΟΙΤΑ (ΑΓ.ΘΕΡΑΠΩΝ)

ΚΟΙΤΑ (ΑΓ.ΘΕΡΑΠΩΝ)
ΚΟΙΤΑ (ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ)
ΚΟΙΤΑ (ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ)
ΚΟΙΤΑ, ΑΓ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΗ ΣΟΥΦΗΔεν υπάρχουν σχόλια: