ΚΙΠΠΟΥΛΑ

Η Κιππούλα είναι ένα χωριό της Μέσα Μάνης το οποίο, απέχει 26 χλμ απο την Αρεόπολη και 56 χλμ απο το Γύθειο. Λανθασμένα αναφέρεται ώς Κηπούλα. Το όνομα πιθανώς προέρχεται απο την παράφραση του ονόματος της Αρχαίας Ιππόλας (Ιππόλα-Χιππούλα-Κιππούλα)
, η οποία βρισκόταν στην Άνω Πούλα και ήταν αφιερωμένη στην προστατιδά της, την Ιππολαΐτιδα Αθηνά (εξ’ού και το όνομα της).

Στην περιοχή τοποθετείται και το κάστρο της Μακρυνάς ή Κάστρο της Άνω Πούλας το οποίο αποτέλεσε την ακρόπολη της Ιππόλας. 
 
ΒΙΝΤΕΟ ΑΓ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ /ΑΙΚΑΤ /ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ https://www.youtube.com/watch?v=e40nmWNyZos
 










Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΚΙΠΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ
(φωτο Πέτρος Αθανασάκος)

Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΚΙΠΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ

Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΚΙΠΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ






Μπαίνοντας στο χωριό Κιππούλα εντυπωσιάζει η ημιτελής εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Στο εσωτερικό της σώζεται μία δεύτερη, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Λένε ότι ο ιδιοκτήτης της θέλησε να φτιάξει μία μεγαλόπρεπη οικογενειακή εκκλησία στη θέση της ταπεινής Αγιας Παρασκευής την οποία σκόπευε να κατεδαφίσει όταν θα ολοκληρώνονταν η στέγη του ναού. Αλλά λίγο πριν τοποθετηθεί η στέγη πέθανε. Στο ενδιαφέρον αυτό σύμπλεγμα κάποιος μπορεί να θαυμάσει τα αρχαιότερα spolia μαρμάρων στην Αγία Παρασκευή αλλά και τα μαρμαρινα μέλη του νέου ναού που είναι έργο του γνωστού μανιάτη λιθοξόου Βουγιουκλάκη ο οποίος είχε πάρει το σχέδιο από τη μητρόπολη της Αθήνας.

Η ημιτελής εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Κιππούλα της Μάνης (που είναι τρισυπόστατος) ξεκίνησε να χτίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα επί προεδρίας του καθηγητού Δικαίου Κανακάκη και εργολάβος ήταν ο Α. Βουγιουκλάκης, παππούς της Αλίκης, από τη Λάγια της Μάνης. Στο εσωτερικό της υπήρχαν δύο μισογκρεμισμένα βυζαντινά εκκλησάκια. Η Αγία Παρασκευή (10ου – 12ου αι.) και ο Αγιος Βασίλειος. Η Αγία Παρασκευή έχει πολλά εντοιχισμένα ανάγλυφα στο εσωτερικό της, τα οποία έχουν μεταφερθεί από το κάστρο της Άνω Πούλας. Στο εσωτερικό της θα δούμε αρκετά εντοιχισμένα ανάγλυφα.

ΚΙΠΠΟΥΛΑ, ΑΓ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΙΠΠΟΥΛΑ, ΑΓ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΙΠΠΟΥΛΑ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Μονόχωρος καμαροσκέπαστος ο ναός των Αγίων Αναργύρων στην Κιππούλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πίστης των κατοίκων είναι η περίπτωση της αγιογράφησης των Αγίων Αναργύρων Κιππούλας. Οι φτωχοί κτήτορες του ναού διακόσμησαν την ταπεινή εκκλησία τους με τοιχογραφίες ποιότητας, προσφέροντας ακόμα και ένα νόμισμα ή μια ελιά.



Η ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ ΤΗΣ ΚΙΠΠΟΥΛΑΣ

Η ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ ΤΗΣ ΚΙΠΠΟΥΛΑΣ

Η ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ ΤΗΣ ΚΙΠΠΟΥΛΑΣ

ΚΙΠΠΟΥΛΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ (ΑΗ ΓΚΗΤΑΣ)
Πλάι στο νεκροταφείο του χωριού Κηπούλα σώζεται παλαιά μονοκάμερη εκκλησία του 10ου αιώνα αφιερωμένη στον Αγιο Νικήτα, διαστάσεων 7.45 Χ 3.18μ κτισμένη με ογκόλιθους Το πάχος των τοίχων 0.90μ. Ο ναός σώζει τοιχογραφίες δύο εποχών.
Την αγία Τράπεζα, βασισμένη σε χαμηλό κομμάτι κίονα, αποτελεί κιονόκρανο. Στην επάνω πλευρά του διαστάσεων 0.81 Χ 0.595, μέσα σε ορθογώνιο πλαίσιο, επιπεδόγλυφος ισοσκελής σταυρός. Στη Δ πλευρά του πλαισίου εγχάρακτη μεγαλογράμματη επιγραφή σε δύο σειρές :
Μνή[σ]θητη Κ(ύρι)ε τού δούλου σου Μάμα. άμα σηβήου κ(αί) τέκνης αυτού, του πόθου κτήσαντος τον άλο ναό τούτο, αμή.(Ν.ΔΡΑΝΔΑΚΗΣ)

ΚΙΠΠΟΥΛΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ (ΑΗ ΓΚΗΤΑΣ)

ΚΙΠΠΟΥΛΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ (ΑΗ ΓΚΗΤΑΣ)

ΚΙΠΠΟΥΛΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ (ΑΗ ΓΚΗΤΑΣ)  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: