ΧΑΡΙΑ, ΠΥΡΓΟΣ ΑΡΑΠΑΚΗ

Tο παλαιό αμυντικό οχυρό συγκρότημα της οικογένειας Αραπάκη που τώρα αναστηλωμένο λειτουργεί ώς ξενοδοχειακή μονάδα, στην Χαριά του Πύργου Δυρού.

 Πέτρος Αραπάκης: Έλλην θαλασσοπόρος εκ Χαριάς της Μάνης, εγγονός του Ηλία, γεννηθείς το έτος 1879. Η αγάπη προς την θάλασσα εξ εδηλώθη από της παιδικής του ηλικίας. Εις ήλικίαν 16 ετών µε μίαν απλήν βάρκαν μήκους δεκαπέντε ποδών δια μέσου μυρίων κινδύνων και κακουχιών εταξίδευσεν 1500 μίλια ανά τας ακτάς της Μεσογείου µε τον σκοπόν να επισκεφθη μερικούς φίλους του.
Ολίγον αργότερον πρώτος αυτός εισήλθεν εις το άγνωστον μέχρι τότε σπήλαιον της Βλυχάδας της Μάνης, το περιφημότερον λιμναίον σπήλαιον του κόσμου, επιβαίνων ενός ασκού, χαράξας το όνομά του εις βάθος 1200 περ. μέτρων υπό ηµερομηνίαν 1903. Τούτο διεπιστώθη κατά την εξερεύνησιν του σπηλαίου υπό του ζεύγους των Ελλήνων σπηλαιολόγων Πετροχείλου.
Μετά την αποφοίτησίν του εκ του Γυμνασίου Καλαμών, ενεγράφει εις την Ιατρικήν σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά εν έτος εγκατέλειψεν την Ιατρικήν και μετέβη εις Αγγλίαν όπου εσπούδασεν εις σχολήν Εμποροπλοιάρχων εις Λονδίνον, εκδόσας μετά την αποφοίτησίν του ναυτικόν χάρτην όστις εχαρακτηρίσθη έργον αξιόλογον δια την εποχήν.
Ούτος κατόπιν φιλονικίας µε συναδέλφους του δια να αποδείξη ότι ο Ελληνικός Λαός είναι ο καλλίτερος ναυτικός Λαός του κόσμου, απέπλευσεν μετά του συντρόφου και φίλου του Άγγλου ναυτικού John Blythe εκ του Burrureg της δυτικής Αυστραλίας επιβαίνων του μικρού ιστιοφόρου «Πανδώρα», μήκους 37 ποδών και εννέα δακτύλων την 3ην Μαΐου του έτους 1910 δια να πραγματοποίηση τον γύρον του Κόσμου.










Δεν υπάρχουν σχόλια: