ΒΛΑΧΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΛΑΓΙΑ

Παναγιώτης Βλαχάκος… ο τελευταίος ήρωας …




Η κηδεία του Υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου, πραγματοποιήθηκε την 9η Φεβρουαρίου στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος στον Πειραιά παρουσία πλήθος κόσμου, ενώ η σορός του ετάφη στο Νεκροταφείο Αναστάσεως.

https://www.youtube.com/watch?v=MvFuJMkHIGw&feature=youtu.be

 




Ο Παναγιώτης Βλαχάκος ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Έχασε τη ζωή του το πρωί της 31ης Ιανουαρίου το 1996 κατά τη διάρκεια της κρίσεως στα Ίμια όταν και μαζί με τους Έκτορα Γιαλοψό και Χριστόδουλο Καραθανάση εκτελούσαν διατεταγμένη αποστολή αναγνωρίσεως. Είχε γεννηθεί το 1964, στις 19 Σεπτεμβρίου, στον Πειραιά.


Εκείνη την μαύρη ημέρα της κρίσης των Ιμίων συνέβησαν τα εξής: Στις 01.40 Τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια. Στις 05:30 της ίδιας μέρας ελικόπτερο Agusta Bell 212 του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη φρεγάτα Ναυαρίνο για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων στη βραχονησίδα κατέπεσε κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα και τα τρία μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους.



Από το Πολεμικό Ναυτικό η επίσημη άποψη ήταν πως ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου (Vertigo). Μάλιστα ο πρώην αρχηγός ΓΕΝ Αντώνης Αντωνιάδης είχε αναφέρει πως υπήρχε βοήθεια από τη Τουρκική πλευρά όσον αφορά την επικοινωνία με το ελικόπτερο που είχε χάσει την επικοινωνία η Ελληνική πλευρά.


Βέβαια η επικρατούσα άποψη στην Ελληνική κοινωνία ήταν πως καταρρίφθηκε από τη Τούρκικη πλευρά, αλλά ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε αυτό γιατί θα οδηγούσε σε πολεμική σύρραξη τους 2 γειτονικούς λαούς με άγνωστα αποτελέσματα. Βέβαια όταν ανασύρθηκε το ελικόπτερο δε βρέθηκαν κάποιες ενδείξεις που θα οδηγούσαν ασφαλώς στο συμπέρασμα της κατάριψης. Στις σορούς των 3 αξιωματικών δεν βρέθηκαν κακώσεις από έκρηξη, από ωστικό κύμα, ή από φλόγα, ενώ δεν βρέθηκαν ίχνη από βολίδες πυροβόλου  όπλου. Το πόρισμα έδειξε πως ο θάνατος και των 3 ήταν ακαριαίος.



Εμείς δεν είμαστε οι ειδικοί ούτε της ιατροδικαστικής ούτε της διπλωματίας για να ξέρουμε τι συνέβη τότε. Όντας σε νεαρή ηλικία τότε γνωρίζουμε πως χάθηκαν 3 συμπατριώτες μας προφυλάσσοντας την πατρίδα.




Οι Καραθανάσης και Βλαχάκος την ώρα του δυσάρεστου αυτού για τη χώρα γεγονότος έφεραν το βαθμό του Υποπλοιάρχου, ενώ ο Γιαλοψός του αρχικελευστή. Λίγες μέρες  μετά, μέσα στο Φλεβάρη του 1996, απονεμήθηκε ο βαθμός του Αντιπλοιάρχου στους Βλαχάκο και Καραθανάση και του σημαιοφόρου στο Γιαλοψό.
Το Πολεμικό Ναυτικό και το Ελληνικό Κράτος για να τιμήσουν τους πεσόντες αξιωματικούς
έχουν αποφασίσει:
α. Κάθε έτος και περί την 30η Ιανουαρίου στη Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού τελείται ετήσιο στρατιωτικό μνημόσυνο στο μνημείο πεσόντων Ναυτικής Αεροπορίας όπου είναι γραμμένα και τα ονόματα των τριών πεσόντων στα Ίμια.
β. Έχει απονεμηθεί με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 106/13-02-09 τεύχος Γ) η προαγωγή στον καταληκτικό βαθμό Αντιναύαρχου στους Χριστόδουλο Καραθανάση ΠΝ και Παναγιώτη Βλαχάκο ΠΝ, καθώς και με δεύτερο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 514/07-07-09 τεύχος Γ) στο βαθμό του Πλοιάρχου στον Έκτορα Γιαλοψό ΠΝ.
γ. Με απόφαση Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου 294/09 το 6ο υπό κατασκευή ΤΠΚ θα ονομασθεί «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και το 7ο υπό κατασκευή ΤΠΚ θα ονομασθεί «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ».
δ. Έχουν προσληφθεί ως Μόνιμοι Πολιτικοί Υπάλληλοι με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ Φ.471.11/63/03/Σ.1046//23 Απριλίου 2003, ΚΥΑ Φ.471.11/150/96/Σ.3896//11 Νοεμβρίου 1996) οι σύζυγοι των Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού.




Στον Πειραιά:

α. Η οδός Αρτεμισίου μετονομάστηκε σε οδό Παναγιώτη Βλαχάκου.

β. Φιλοτεχνήθηκε άγαλμα προς τιμήν του πεσόντος και τοποθετήθηκε σε μια απο τις πλατείες της Τερψιθέας.








http://www.pireaspiraeus.com/panagiotisvlachakos/

Δεν υπάρχουν σχόλια: