ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΥΡΟΥ, ΜΟΝΕΣ ΣΩΤΗΡΑ & ΛΥΚΑΚΗ

Το φαράγγι του Βυρού είναι ένα από τα φαράγγια της Πελοποννήσου. Βρίσκεται στο όρος Ταΰγετος και έχει συνολικό μήκος 19 χιλιόμετρα. Πέρα από τη φυσική του ομορφιά, ξεχωρίζει και λόγω της ιστορικής του σημασίας, καθώς κατά μήκος του διερχόταν η αρχαία Βασιλική Οδός που ένωνε την αρχαία Σπάρτη με το λιμάνι της Καρδαμύλης.


Θέση

Το φαράγγι του Βυρού βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Ταΰγετου, στην μεσσηνιακή Μάνη. Έχει συνολικό μήκος 19 χιλιόμετρα. Ξεκινά από τον Άγιο Παντελεήμονα και περνώντας από το Δάσος Βασιλικής κατευθύνεται προς τη θάλασσα. Στην έξοδο του φαραγγιού βρίσκονται τα χωριά Τσέρια και Εξωχώρι. Το ψηλότερο σημείο του φαραγγιού βρίσκεται σε υψόμετρο 1400 μέτρων.


Ιστορία

Πιστεύεται ότι κατά την αρχαιότητα, κατά μήκος του φαραγγιού διερχόταν η αρχαία Βασιλική Οδός, η οποία ένωνε την αρχαία Σπάρτη με το λιμάνι της Καρδαμύλης στον Μεσσηνιακό κόλπο. Οι Σπαρτιάτες χρησιμοποίησαν ευρέως τη Βασιλική Οδό όταν, εκτός από την Καρδαμύλη, όλα τα κοντινά στη Λακεδαιμονία λιμάνια αποσπάστηκαν από την κυριαρχία τους. Κατά τη διάρκεια των Μεσσηνιακών πολέμων, ο Αριστομένης διέσχισε τον Ταΰγετο από τον ίδιο δρόμο προκειμένου να εισβάλει στην πεδιάδα του Ευρώτα.


Σύμφωνα με το μύθο ο Πύρρος, γιος του Αχιλλέα, διέσχισε το φαράγγι του Βυρού για να φτάσει στην αρχαία Σπάρτη και να παντρευτεί την όμορφη Ερμιόνη, κόρη του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης.


Στα χρόνια του μεσαίωνα, οι κάτοικοι της περιοχής δημιούργησαν σε σπηλιές ή απόκρημνα σημεία του φαραγγιού ειδικά πέτρινα παρατήρηρια, γνωστά και ως βίγλες. Τα παρατηρητήρια αυτά είχαν ως βασικό σκοπό την προστασία των κατοίκων από τις συχνές επιδρομές των πειρατών. Ήταν κατασκευασμένα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η οπτική μετάδοση από το ένα στο άλλο ενός μηνύματος για κάποια πιθανή επιδρομή.


Τα παρατηρητήρια αυτά χρησιμοποιήθηκαν και κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ως καταφύγια για τους εκάστοτε κυνηγημένους. Στις μέρες μας, απομεινάρια από την Βασιλική οδό και τα λίθινα παρατηρητήρια εντοπίζονται σε διάφορα σημεία του φαραγγιού.


Από τη χρήση της κοίτης του Ποταμού (Βασσιλική Υδάτινη οδός- Βασσιλική υδροδός- Βυρός), εξ άλλου, πιθανολογείται ότι πήρε και ο ποταμός το όνομα: Βυρός.


Οικολογία

Οι πλαγιές του Ταΰγετου κατά μήκος του φαραγγιού είναι γεμάτες από δάση μαυρόπευκου και κεφαλληνιακής ελάτης. Ανάμεσα τους εντοπίζονται και άλλα είδη δέντρων, όπως κέδροι, κυπαρίσσια και καρυδιές.

 ΠΗΓΗ https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%B3%CE%B9_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%92%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%8D






 ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΥΡΟΥ, ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΟΣ

Στο φαράγγι του Βυρού, στη Μεσσηνία, κοντά στη Μονή Λυκάκη, βρίσκεται εγκαταλελειμμένη η Μονή του Σωτήρος. Σύμφωνα με έγγραφο του 1681, η Μονή κτίσθηκε τον 14ο αιώνα. Η ανακαίνιση της πραγματοποιήθηκε το 1807 βάσει εγχάρακτης επιγραφής που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του ιερού. Λέγεται ότι στη Μονή Σωτήρος ανήκει Ευαγγέλιο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Ο ναός, αφιερωμένος στην Μεταμόρφωση του Σωτήρα, βρίσκεται μέσα στη Μονή Σωτήρος, είναι τύπου βασιλικής μονόκλιτης με οκτάπλευρο τρούλο και μεγάλο περίβολο μπροστά στο ναό. Νοτιοδυτικά του περιβόλου σώζονται 2 ορθογώνια κτίσματα που φέρουν ως χρονολογίες τα έτη 1864 και 1900. Στα βόρεια του ναού διακρίνονται βραχώδη σπήλαια. Ο μοναστηριακός ατείχιστος χώρος περιλαμβάνει ακόμη ένα ελαιοτριβείο και ένα μελισσουργείο.

Στη Mονή του Σωτήρος διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου μεγάλο πανηγύρι που προσελκύει τους κατοίκους και τους επισκέπτες των γύρω περιοχών, οι οποίοι καταφτάνουν με τα αυτοκίνητά τους διαμέσου χωματόδρομου που ξεκινά από το χωριό Πετροβούνι πάνω από την Καρδαμύλη και τερματίζει στην κοίτη του φαραγγιού, απέναντι από τη Mονή.

 ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΥΡΟΥ (ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΟΣ) ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ    http://naoistimani.blogspot.gr/p/blog-page_597.html
Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΥΡΟΥ











ΜΟΝΗ ΛΥΚΑΚΗ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΥΡΟΥ

 Η μονή βρίσκεται πίσω από τη Καρδαμύλη στο φαράγγι του Βυρού και χρονολογείται μεταξύ 14ου και 16ου αιώνα.
Το εσωτερικό της έχει ενα πολύ όμορφο τέμπλο και είναι καταστόλιστο από εξαιρετικές αγιογραφίες του 18ου αιώνα. Δυστυχώς οι περισσότερες από αυτές είναι σε άσχημη κατάσταση λόγω της μη συντήρησης τους και από το γεγονός του ότι είναι κατάγραφες από τα ονόματα των παλιών επισκεπτών της, που είχαν το συνήθειο να το χαράζουν πάνω σε αυτές.
Η παλαιότερη υπογραφή που μπόρεσα να εντοπίσω είναι κάποιου ξένου, περιηγητή πιθανώς, όπου δίπλα στο όνομα αναγράφεται η ημερομηνία 1827. Αυτό ίσως μαρτυρά ότι η μονή ήδη από εκείνη την εποχή να ήταν εγκατελειμένη.
Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αγιογραφία που βρίσκεται στην οροφή μπαίνοντας στο ναό και απεικονίζει το ζωδιακό κύκλο.
Πέρα από αυτά, ο ναός βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση καθώς οι τοίχοι του και η οροφή του στο εσωτερικό έχουν τεράστιες ρωγμές, η ανάγκη για συντήρηση και στερεωτικές εργασίες είναι άμεση και επιτακτική καθώς είναι ζήτημα χρόνου αυτό το υπέροχο ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο να υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά

ΒΙΝΤΕΟ ΝΑΟΥ www.youtube.com/watch?v=wGlbN-3z014%3A%3A%3Ahttps%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DwGlbN-3z014

ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΥΡΟΥ, ΜΟΝΗ ΛΥΚΑΚΗ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ, ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ http://naoistimani.blogspot.gr/p/blog-page_234.html





ΜΟΝΗ ΛΥΚΑΚΗ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΥΡΟΥ





Δεν υπάρχουν σχόλια: