ΠΟΡΤΟ ΚΑΓΙΟ

Το Πόρτο Κάγιο είναι ιστορικός όρμος της προσήλιας Μάνης, στο Λακωνικό κόλπο, παρά την χερσόνησο "Κριτήρα" όπως ονομάζεται από τους ντόπιους, και σε απόσταση 3 μίλια βόρεια από το Ακρωτήριο Ταίναρο.
Το Πόρτο Κάγιο είναι ένας πολύ ωραίος φυσικός λιμένας και αξιοθέατο της Μάνης αλλά και αρκετά ασφαλής όρμος καταφυγής, σχεδόν για όλους τους ανέμους, εκτός τους βορειοανατολικούς και ανατολικούς. Στην αρχαιότητα λεγόταν λιμένας ή όρμος "Ψαμμαθούς", εξ ου και "Ψαμαθιάς" όπως συνεχίζουν να τον αποκαλούν οι παλαιότεροι κάτοικοι της περιοχής. Το σύγχρονο όνομα Πόρτο-Κάγιο (Πόρτο = λιμένας και Κάγιο = ορτύκι, δηλαδή "Ορτυκολίμανο") καθιερώθηκε από το πέρασμα πολλών αποδημητικών πουλιών και ιδίως για τα περάσματα των ορτυκιών.
Στη περιοχή του Πόρτο Κάγιο υφίστανται τα ερείπια δύο ιστορικών φρουρίων όπου το ένα έκτισαν οι Τούρκοι το 1570, και το άλλο ο Λάμπρος Κατσώνης το 1792 όταν οχυρώθηκε στον όρμο αυτό.
Στο μυχό του όρμου υφίσταται σήμερα ο ομώνυμος οικισμός Πόρτο Κάγιο που αποτελεί και το επίνειο του Πάλυρου. Σήμερα διοικητικά υπάγεται στο Δήμο ανατολικής Μάνης. Οι μόνιμοι κάτοικοι του οικισμού στη τελευταία απογραφή ήταν 31. Δεν υφίσταται δημοτικό σχολείο, ο δε ηλεκτροφωτισμός και η οδική σύνδεσή του με τον περιφερειακό δρόμο της Μάνης έγινε στη δεκαετία του 1980. Τους θερινούς μήνες ο όρμος κατακλύζεται σχεδόν από ιστιοφόρα σκάφη που κινούνται από Αιγαίο προς Ιόνιο πέλαγος και αντίστροφα, αλλά και από πολλούς τουρίστες, ιδίως Ιταλούς ερασιτέχνες αλιείς .

ΒΙΝΤΕΟ :
ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΓΙΟ https://www.youtube.com/watch?v=SBeGUT4u0-Y&feature=youtu.be
ΠΟΡΤΟ ΚΑΓΙΟ ΜΑΝΗΣ https://www.youtube.com/watch?v=7kgD7PjfVpU
ΠΟΡΤΟ ΚΑΓΙΟ (ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΝΟΤΟ) https://www.youtube.com/watch?v=ji6QmUhqco4 Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΟ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΗ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΑΛΑΝΑ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: