ΚΑΛΑΠΟΘΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


O Δημήτριος Καλαποθάκης του Οικονόμου, ήταν σπουδαίος Έλληνας δημοσιογράφος ιδρυτής της εφημερίδας "Εμπρός".Βιογραφία

Γεννήθηκε το 1865 στην Αρεόπολη και πέθανε στη Γερμανία τον Μάρτιο του 1921 κατά τη διάρκεια εγχείρησης.

Εγκαταλείποντας τις πανεπιστημιακές του σπουδές στην Αθήνα, όταν καταλήφθηκε η Θεσσαλία, μετέβη στο Βόλο όπου και εξέδωσε την εφημερίδα "Σημαία", την έκδοση της οποίας μετέφερε στη συνέχεια στην Αθήνα και διατήρησε για κάποιο διάστημα. Για πολλά χρόνια ο Καλαποθάκης ήταν ο πολιτικός αρθρογράφος που υποστήριζε ανοικτά τον Χαρίλαο Τρικούπη, μετά τον θάνατο του οποίου και εξέδωσε την εφημερίδα "Εμπρός".
Υπήρξε μια από τις σημαίνουσες φυσιογνωμίες της τότε ελληνικής δημοσιογραφίας αλλά και ένας από τους κύριους διοργανωτές του Μακεδονικού Κομιτάτου, το 1904, προκειμένου ν΄ ανακοπεί ο εκβουλγαρισμός της Μακεδονίας και να βοηθήσει με όπλα, χρήματα και εφόδια τους Έλληνες Μακεδονομάχους. Του Κομιτάτου αυτού υπήρξε πρόεδρος μέχρι της διάλυσής του.
 Σημειώνεται ότι η πολιτική αρθρογραφία του Δημητρίου Καλαποθάκη ασκούσε ιδιαίτερη επίδραση στην εποχή του. Το δημοσιογραφικό του έργο συνέχισε ο γιος του Αλκιβιάδης Καλαποθάκης.


Παράλληλα επί σειρά ετών ο Δ. Καλαποθάκης είχε επιδοθεί στη συγγραφή θεατρικών έργων, μεταξύ των οποίων είναι: η "Άλωση" (της Κωνσταντινούπολης), "Φωκάς ο Βουλγαροκτόνος", "Σαπφώ" (που ανεβάστηκε από το Εθνικό Θέατρο), ο "Προικοθήρας" κ.ά.
Πηγές

"Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.10ος, σελ.88
http://www.hellenicaworld.com/Greece/Person/gr/DimitriosKalapothakis.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: