ΚΡΥΟΝΕΡΙ

 Ορεινό χωριό με 53 κατοίκους, απέχει 4χλμ. από το Οίτυλο και αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Οιτύλου, μαζί με τον οικισμό Κάτω Καρέα, η οποία έχει 52 κατοίκους. Αξιόλογο το Μοναστήρι της Παναγιάς της Σπηλιώτισσας, που βρίσκεται σε πλαγιά χαράδρας νότια από το Κρυονέρι. Η Μονή διέθετε ελαιοτριβείο κελιά και τις εκκλησίες της Αγίας Άννας και της Παναγίας που βρίσκεται εντός βράχου. Μετά την άλωση της Βασιλεύουσας, εδώ στο Κρυονέρι κατέφυγαν, για να γλιτώσουν κυνηγημένοι από τις ορδές του Μωάμεθ μέλη της μεγάλης οικογένειας των Φωκάδων. Ένας μάλιστα από τους Φωκάδες της Κελεφάς, ήταν αντιπρόσωπος στη Γερουσία του Μυστρά.


Το Κρυονέρι (Τοπική Κοινότητα Κρυονερίου - Δημοτική Ενότητα ΟΙΤΥΛΟΥ), ανήκει στον δήμο ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΛΑΚΩΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Η επίσημη ονομασία είναι “το Κρυονέριον”. Έδρα του δήμου είναι το Γύθειο και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Κρυονέρι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Κρυονερίου, του πρώην Δήμου ΟΙΤΥΛΟΥ του Νομού ΛΑΚΩΝΙΑΣ.
Το Κρυονέρι έχει υψόμετρο 310 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας,








ΚΡΥΟΝΕΡΙ, ΠΡΟΦ ΗΛΙΑΣ


Kρυονέρι. Φώτο Όμορφη Μάνη


ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΣΤΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙ



Δεν υπάρχουν σχόλια: