ΠΡΟΣΗΛΙΟ

Βρίσκεται σε υψόμετρο 360 μέτρα 8 χιλιόμετρα από την Καρδαμύλη προς Καλαμάτα Είναι χωριό με κατάπληκτη θεά προς όλο τον Μεσσηνιακό κόλπο από όπου μπορείς να δεις από το Πεταλίδι και την Κορώνη μέχρι Μέζαπο και να απολαύσεις απίθανα ηλιοβασιλέματα. Είναι ένα παραδοσιακό χωριό με στενά σοκάκια ,καλντερίμια , γραφικά πετρόχτιστα σπίτια , πύργους και πυργόσπιτα.
Έχει την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια της ηπειρωτικής Ελλάδας και είναι γνωστό για το πολυβραβευμένο λαδί του. Όπως πολλά χωριά στη Μάνη γύρω στη δεκαετία του '60, το Προσήλιο απέκτησε την ονομασία του το 1956, χάνοντας τη Σλάβικης προέλευσης ονομασία Λιασίνοβα. Με βάση τη στατιστική υπηρεσία για την απογραφή του πληθυσμού της Ελλάδας του 2001, το Προσήλιο μετρούσε 183 κατοίκους.
Στο ψηλότερο σημείο του χωριού δεσπόζει ο επιβλητικός Ναός του Αγίου Γεωργίου χτισμένος το 1833 πάνω σε ερείπια αλλού ναού όπου σώζεται τοιχογραφία του Ταξιάρχη. (βικιπαιδεια, mani.org)Όπως πολλά χωριά στη Μάνη γύρω στη δεκαετία του '60, το Προσήλιο απέκτησε την ονομασία του το 1956 , χάνοντας τη Σλάβικης προέλευσης ονομασία Λιασίνοβα.
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου κατέχει περίοπτη θέση στο χωριό, και κτίστηκε πάνω σε παλαιότερη ερειπωμένη εκκλησία, τον Άη Δημήτρη. Το καμπαναριό του χρονολογείται γύρω στα 1803 ενώ το υπόλοιπο τμήμα του ναού είναι μεταγενέστερο χρονολογούμενο γύρω στα 1830. (https://el.wikipedia.org/)

ΠΡΟΣΗΛΙΟ, Ο ναός του Αγίου Γεωργίου κατέχει περίοπτη θέση στο χωριό, και κτίστηκε πάνω σε παλαιότερη ερειπωμένη εκκλησία, τον Άη Δημήτρη. Το καμπαναριό του χρονολογείται γύρω στα 1803 ενώ το υπόλοιπο τμήμα του ναού είναι μεταγενέστερο χρονολογούμενο γύρω στα 1830. (https://el.wikipedia.org/)ΠΡΟΣΗΛΙΟ, ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΠΡΟΣΗΛΙΟ, ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΠΡΟΣΗΛΙΟ, ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΠΡΟΣΗΛΙΟ ΠΡΩΗΝ ΛΙΑΣΙΝΟΒΑ, ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
ΠΡΟΣΗΛΙΟ (ΠΡΩΗΝ ΛΙΑΣΙΝΟΒΑ), ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ
ΠΡΟΣΗΛΙΟ (ΠΡΩΗΝ ΛΙΑΣΙΝΟΒΑ), ΥΠΑΠΑΝΤΗ ,

ΠΡΟΣΗΛΙΟ (ΠΡΩΗΝ ΛΙΑΣΙΝΟΒΑ), ΥΠΑΠΑΝΤΗ ,
Δεν υπάρχουν σχόλια: