ΚΑΛΛΙΑΝΕΙΚΑ

Απέχει γύρω στα 20 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και για να φθάσει κάποιος εκεί, μπορεί να ακολουθήσει τη διαδρομή Καλαμάτα - Σταυροπήγιο - Δολοί ή Καλαμάτα - Kιτριές. Το όνομα του οικισμού προήλθε από την οικογένεια Kαλιάνη, την πρώτη που εγκαταστάθηκε στην περιοχή. Mετά από πολλά χρόνια επανήλθαν, αφού είχαν μεταναστεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι από τους νέους οικισμούς της Mάνης και δημιουργήθηκε πιθανόν τον 19ο αιώνα. Σημαντικά μνημεία κοσμούν το γύρω χώρο. H εκκλησία του Αγίου Νικολάου (13ος - 14ος αιώνας) που πρόσφατα συντηρήθηκε και αναστηλώθηκε από την Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων και το ιστορικό Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, ιδιόκτητο της οικογένειας Ρουσάκη, έχουν χαρακτηριστεί ως Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία, με αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πολλές φωτογραφίες από την ιστοσελίδα https://www.facebook.com/zwodoxoupigi 

H εκκλησία του Αγίου Νικολάου (13ος – 14ος αιώνας)

H εκκλησία του Αγίου Νικολάου (13ος – 14ος αιώνας) H εκκλησία του Αγίου Νικολάου (13ος – 14ος αιώνας) που πρόσφατα συντηρήθηκε και αναστηλώθηκε από την Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων. Ο Παύλος Δημαγγελέας που το 1785 αγιογραφεί με τρεις ακόμα τεχνίτες, τον Άγιο Νικόλαο Δολών.
Ανάμεσα στα Καλλιανέϊκα και τους Δολούς, επάνω στο παλαιό καλντερίμι που συνέδεε τα δυο χωρία προβάλει ο μικρός, γραφικός ναός του Αγίου Νικολάου.


ΚΑΛΛΙΑΝΕΙΚΑ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ Σε μικρή απόσταση από τα Καλιανέικα, περίπου 1,5 km, στον παλαιό Δήμο Αβίας βρίσκεται το ιδιόκτητο μοναστήρι της οικογένειας Ρουσσάκη. Η προσέγγιση του γίνεται από χωματόδρομο 500μ περίπου. Η παράδοση λέει πως γύρω στα 1700 τρία αδέρφια κατεβασμένα από τα βουνά, εκ των οποίων οι δύο ήταν μοναχοί, έφτιαξαν το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Ο τρίτος παντρεύτηκε στην περιοχή και από αυτόν κατάγεται η οικογένεια Ρουσσάκη. ( πιθανότατα ήταν κοκκινοπρόσωπος εξού και Ρούσσος ). Η οικογένεια Ρουσσάκη ή Ρουσσέα όπως γραφόταν σε πολλά δημοτολόγια έγινε με τον καιρό ισχυρή. Μάλιστα λέγεται πως ο Ρουσσάκης είχε ξεχωριστό μπουλούκι από τον Κουμουνδούρο που ήταν ο μεγαλύτερος καπετάνιος της περιοχής. Το ιστορικό Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, ιδιόκτητο της οικογένειας Ρουσάκη, έχει χαρακτηριστεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο, με αποφάση του Υπουργείου Πολιτισμού.Κτίστηκε το 1758!

Το μοναστήρι αποτελείται από ένα περιτειχισμένο συγκρότημα ( σήμερα διαφοροποιημένο από την αρχική εκδοχή ) το οποίο περιλαμβάνει έναν μικρό μονώροφο πύργο 7μ περίπου στην ΒΑ γωνία. Επίσης στην ίδια πλευρά υπάρχει και ένα μακρόστενο κτήριο ( λοντάς ) που μάλλον έπαιζε τον ρόλο των κελιών των μοναχών. Στον τοίχο του που είναι κομμάτι του εξωτερικού τοίχους υπάρχει καλοδιατηρημένη αμυντική κατασκευή- πολεμίστρα. Το εξωτερικό τοίχος φθάνει και τα 5 μέτρα ύψος.
ΚΑΛΛΙΑΝΕΙΚΑ ΠΡΟΦ ΗΛΙΑΣ
ΚΑΛΛΙΑΝΕΙΚΑ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΚΑΛΛΙΑΝΕΙΚΑ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

ΚΑΛΛΙΑΝΕΙΚΑ ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ

ΚΑΛΛΙΑΝΕΙΚΑ ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ

ΚΑΛΛΙΑΝΕΙΚΑ ΑΓ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: