ΚΑΜΠΟΣ

Ο Κάμπος απέχει από την Καλαμάτα 22 χιλιόμετρα και αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά κεφαλοχώρια της Δυτικής Μάνης, σε υψόμετρο 350 - 421μ. Η περιοχή είναι καθαρά αγροτική με ατελείωτους ελαιώνες, όπου η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια της ελιάς και η κτηνοτροφία. 

Ο Κάμπος τοποθετείται από πολλούς αρχαιολόγους στο χώρο της αρχαίας Γερηνίας και της ομηρικής Ενόπης. Θεωρείται, δηλαδή, σα διάδοχος των δύο αυτών πανάρχαιων πολισμάτων. Η Γερηνία, όπως μας πληροφορεί ο Παυσανίας - και σ´ αυτό συμφωνεί κι ο γεωγράφος Πτολεμαίος - ήταν πόλη μεσόγειος. Την ταυτίζει με την Ενόπη, την οποία ο Όμηρος αναφέρει σαν ένα από τα εφτά "ευ ναιόμενα πτολίεθρα" του Αγαμέμνωνος και διευκρινίζει ότι στις ημέρες του λεγόταν "Γερηνία".

Η Γερηνία (και Γέρηνα), σύμφωνα με τις παραδόσεις που διέσωσε ο Παυσανίας, έδωσε το όνομά της και στο θρυλικό Βασιλιά της Πύλου Νέστορα που λεγόταν και "Γερήνιος", γιατί σ´ αυτή, κατέφυγε και παρέμεινε κάμποσο καιρό ο Ηρακλής, όταν κατέλαβε την Πύλο. Και σ´ αυτή ο Νέστωρ μετέφερε τα οστά του Μαχάονα, γιου του Ασκληπιού, που σκοτώθηκε στον πόλεμο της Τροίας και τα ενταφίασε στη θέση "Ρόδον". Στην ίδια θέση υπήρχε και το "Ιερόν Άγιον", όπου είχε στηθεί και όρθιο χάλκινο άγαλμα του "Μαχάονος εστεφανωμένου" και γίνονταν "ιάματα νόσων". Ο μυκηναϊκός θολωτός - βασιλικός "τάφος του Μαχάονα" που τοποθετείται γύρω στο 1250 π.Χ., έχει βρεθεί στη θέση "Γαρμπελιά" Κάμπου και διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση.

Όσο για τα ιερά του Διονύσου και της Αρτέμιδος (που επίσης αναφέρει ο Παυσανίας) τοποθετούνται βορειοανατολικά του Κάμπου, κοντά στη σωζόμενη αρχαιοπελασγική ακρόπολη, στο χωριό Κέντρο-Μπρίντα Γαϊτσών, όπου μάλιστα ο Valmin βλέπει και το πολυθρύλητο ιερό της "Λιμνάτιδος Αρτέμιδος", τοποθετώνας την αρχαία "Xοίρειο Νάπη" στη χαράδρα της "Κοσκάρακας". Σ´ αυτή τη χαράδρα, όπου και τα όρια των Κοινοτήτων Κάμπου και Σωτηριανίκων, σώζονται βυζαντινά τείχη της άλλοτε ισχυρής πόλεως "Μαρβινίτσας". Επίσης, πάνω από την "Κοσκάρακα", στο μεταίχμιο Κάμπου - Σωτηριανίκων και κάτω από τον "Κόκκινο γκρεμό", υπάρχουν το "Καταφύγι του Πόντου" και το "Καταφύγι της Πρίφτσαινας" - κι αυτά, όπως και τα τείχη της "Μαρβίνιτσας", ανήκουν στη δικαιοδοσία της Τοπικής Κοινότητας Σωτηριανίκων.

Στον Κάμπο, το Υπουργείο Πολιτισμού με αποφάσεις του, έχει χαρακτηρίσει ως Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία τα εξής:

Εκκλησία Αγίων Θεοδώρων,
Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου,
Πύργο Πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου,
Μυκηναϊκό θολωτό τάφο,
Ιερό Ναό Άη – Λιά,
Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής,
Ιερό Ναό Κοίμησης Θεοτόκου,
Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου και
τον Ιερό Ναό Σωτήρος.

Στον Κάμπο στεγάζονται οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Δήμου Δυτικής Μάνης και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ενώ λειτουργεί Υποθηκοφυλακείο και Περιφερειακό Ιατρείο. Διαθέτει, επίσης, Δημοτικό Παιδικό Σταθμό καθώς και 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο. 

Στις 4 Δεκεμβρίου κάθε έτους, ημέρα εορτής της Αγίας Βαρβάρας γιορτάζει ο Κάμπος με δοξολογία που πραγματοποιείται στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, στο κέντρο του Κάμπου. Μετά την τέλεση της δοξολογίας και στα πλαίσια του εορτασμού, παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί από τους τοπικούς συλλόγους (Πολιτιστικός Σύλλογος «Μαχάων», Χορευτικός Σύλλογος «Λεύκιππος») και προσφέρονται τοπικά εδέσματα.
ΠΥΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

'Αλμπουμ πύργου Κουμουνδούρου  http://oimaniateseinaipantou.blogspot.gr/
ΚΑΜΠΟΣ, ΠΥΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ
ΠΡΟΤΟΜΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος (1815 - 26 Φεβρουαρίου 1883) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πολιτικούς του 19ου αιώνα, οπότε και διετέλεσε δέκα φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας για συνολικό διάστημα 7,5 σχεδόν ετών.

Γεννήθηκε στον Κάμπο Μεσσηνίας, στην Έξω Μάνη, και καταγόταν από ιστορική οικογένεια. Ήταν γιος του αγωνιστή Γαλάνη Κουμουνδουράκη, γόνου μεγάλης Μανιάτικης οικογένειας, στρατηγού και έπαρχου Πύργου. Παιδί σχεδόν είχε κινδυνέψει να αιχμαλωτιστεί από τους Τουρκοαιγυπτίους του Ιμπραήμ. WIKIPAIDEIA

ΚΑΜΠΟΣ, ΠΥΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

 

ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΣ ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΜΑΧΑΟΝΑ

Αλμπουμ θολωτού τάφου Μαχάονα  http://oimaniateseinaipantou.blogspot.gr/p/blog-page_389.html

Μυκηναϊκός θολωτός τάφος του Μαχάονα, 1250 π.Χ. Βρίσκεται δίπλα στον πύργο Κουμουνδούρου
Θολωτός μυκηναϊκός τάφος, ο επονομαζόμενος Τάφος του Μαχάονα
Μέσα στο χωριό του Κάμπου, πάνω στον κεντρικό δρόμο, στέκει ο θαυμάσιος βυζαντινός ναός των Αγίων Θεοδώρων, που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Στο ναό των Αγίων Θεοδώρων υπάρχει αρχαία επιγραφή του 5ου π.Χ. αιώνα και άλλα μεταγενέστερα λείψανα. Είναι κτίσμα του 12ου μ.Χ. αιώνα και της ίδιας τέχνης και εποχής με το βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων Καλαμάτας. Έχει ωραιότατες αγιογραφίες, και αναστηλώθηκε το 1968. 

ΚΑΜΠΟΣ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ
ΚΑΜΠΟΣ, ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ
Η Μονή Ευαγγελίστριας βρίσκεται πολύ κοντά στον Κάμπο Αβίας της Δυτικής Μάνης

ΚΑΜΠΟΣ ΣΤΕΡΝΑ ΣΩΚΡΑΤΗ ΞΕΠΑΠΑΔΕΑ.
ΚΑΜΠΟΣ ΓΙΣΤΕΡΝΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΠΑΝΑΓΟΥΛΕΑ
ΚΑΜΠΟΣ  Πέτρινη θολωτή βρύση με πελεκητές πέτρες. Πέτρινη γούρνα ρίχνει το νερό σε μεγαλύτερη πέτρινη γούρνα. Χρονολογείται από το 1820. Πάνω από τη γούρνα υπάρχει μία μαρμάρινη εντοιχισμένη επιγραφή

ΚΑΜΠΟΣ  Πέτρινη θολωτή βρύση με πελεκητές πέτρες. Πέτρινη γούρνα ρίχνει το νερό σε μεγαλύτερη πέτρινη γούρνα. Χρονολογείται από το 1820. Πάνω από τη γούρνα υπάρχει μία μαρμάρινη εντοιχισμένη επιγραφή
Κάμπος Αβίας 1962.
Κάμπος Αβίας 1993

Ο μικροσκοπικός Αι-Γιαννάκης επάνω σε βράχο του Κάμπου Αβίας. Μονοκάμαρος ναός του 13ου αιώνα

Ο μικροσκοπικός Αι-Γιαννάκης επάνω σε βράχο του Κάμπου Αβίας. Μονοκάμαρος ναός του 13ου αιώνα
Ο μικροσκοπικός Αι-Γιαννάκης επάνω σε βράχο του Κάμπου Αβίας. Μονοκάμαρος ναός του 13ου αιώνα

Ο μικροσκοπικός Αι-Γιαννάκης επάνω σε βράχο του Κάμπου Αβίας. Μονοκάμαρος ναός του 13ου αιώνα
Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: