ΓΕΩΡΓΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ

 Γεννήθηκε το 1957 στη Λάγια της Ανατολικής Μάνης.

Από το 1976 έως 1979 φοίτησε στη σχολή Καλών Τεχνών της Τήνου. Όπου αποφοίτησε με υποτροφία. Ειδικεύτηκε στη λάξευση του μαρμάρου και στην χαλκοχυτική με δάσκαλο τον Γιάννη το Μανιατάκο. Εισάγεται το 1979 στην Ανωτάτη σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Με δάσκαλους τον Θύμιο Πανουριά, τον Δημήτρη Μυταρά και τον Θόδωρο Παπαγιάννη. Αποφοίτησε το 1984 από το τμήμα γλυπτικής. Από το 1984 έως σήμερα ασχολείται στον χώρο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου σαν κατασκευαστής ειδικών καλλιτεχνικών ντεκόρ και σπέσιαλ εφέ. Συνεργάστηκε με το υπουργείο Πολιτισμού σε παλαιοντολογικές έρευνες στο Πικέρμι Αττικής. Έχει κάνει μελέτη στην παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική της Μάνης. Από το 1989 είναι μέλος του ΔΣ του συλλόγου γλυπτών Ελλάδος. 

 Έχει διατελέσει ταμίας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ (επιμελητήριο εικαστικών τεχνών Ελλάδος) και έχει διατελέσει μέλος της επιτροπής κρίσης και κατάταξης. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, σε χώρους τέχνης, σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Έχει διακριθεί σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς με πρώτα και δεύτερα βραβεία. Αναθέσεις: ηρώα πεσόντων, ανδριάντες, προτομές, επιτύμβια. Δύο γλυπτά του βρίσκονται στο δημαρχείο του δήμου Αθηναίων. Έχει δημιουργήσει έργα για βραβεύσεις επιφανών ανθρώπων για την προσφορά τους, όπως: πρωθυπουργός, αρχιεπίσκοπος, πατριάρχης, Ιάκωβος Αμερικής, πρόεδρος δημοκρατίας, Βαρδινογιάννης, Λάτσης, Βγενόπουλος, νομάρχες, δήμαρχοι. Έχει λάβει μέρος σε πάνω από 100 εκθέσεις ατομικές και ομαδικές με το ΕΕΤΕ και με το σύλλογο γλυπτών Ελλάδος. 

Επιτύμβια στήλη προς τιμή του νικητή της Μάχης της Σαλαμίνας Θεμιστοκλή, στο πρώην εργοστάσιο των Λιπασμάτων στην Δραπετσώνας.

Μεγάλα έργα του βρίσκονται: ανδριάντας Έφεδρου Αξιωματικού στο Ρέθυμνο, Παναγιώτη Βλαχάκου στην πλατεία Τερψυθέας Πειραιά, Καπετάν Λίτσα στη Μυρσίνη Λακωνίας. Βασιλιά Λεωνίδα στη Μελβούρνη Αυστραλίας, φιλόσοφου Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου στη Σκάλα Λακωνίας, Σπύρο Μουστακλή στο Μεσολόγγι, Πλαστήρα στη Λάρισα και πολλοί άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι. Έχει φιλοτεχνήσει πολλά γλυπτά για ειδικές τελετές παρουσιάσεων όπως: βραβεία όσκαρ, βραβεία Ερμής, βραβεία πρόσωπα της χρονιάς, βραβεία Ποπ κορν, γλυπτό για τους rolling stones στο Ολυμπιακό στάδιο. Έχει συμμετοχή σε πάνω 400 διαφημιστικές ταινίες, ταινίες μεγάλου μήκους και θεατρικά έργα. 

Μερικές από τις συνεργασίες είναι με: Θεόδωρο Αγγελόπουλο, Παντελή Βούλγαρη, Μανθούλη, Κώστας Κουτσομίτης, Δημήτρης Πιατάς, Καβουκίδης, Πανουσόπουλος, Περάκης, Βέγγος, Τάσος Πουλμέτης, Άρης Παφαλούκας. Κάποιες από τις μεγάλες ταινίες είναι: Πολίτικη κουζίνα, Νύμφες, Ματωμένα χώματα, Άπνοια, Η ζωή μου στα ερείπια με τη Βαρντάλος, Μέρες και Νύχτες

μεγάλη γαλλική παραγωγή, παρουσίαση της ταινίας Άρχοντας των δαχτυλιδιών, Eurovision στην Ελλάδα, παρουσίαση της ταινίας happy feet, φιλοτέχνιση των ηρώων για την ταινία Narnia, χώματα και ιστορία με τον Μαμαλάκη κλπ. Συνεργάζεται με το Alow fun park, the Mall, Village, Goody's, Coca cola, nestle, hasbro ellas, matel, sony ericsson, vodafone, tim, και με πάρα πολλές διαφημιστικές εταιρίες και εταιρίες event για την φιλοτέχνιση ειδικών καλλιτεχνικών κατασκευών όπως περίπτερα σε μεγάλες εκθέσεις που διοργανώνονται στον ΟΛΠ, στο Ζάππειο, στο Μετροπόλιταν, στη helexpo, ΣΕΦ, και σε διάφορους άλλους χώρους. Συμμετοχή σε παρουσιάσεις γιορτινών εκδηλώσεων διαφόρων δήμων όπως: Αθήνα, Πειραιά, Μαρούσι, Περιστέρι. Περίπτερα νομαρχιών και δήμων για την παρουσίαση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.


Ο Πέτρος Γεωργαρίου γεννήθηκε το 1957 στην Ανατολική Μάνη.Από το 1976 έως 1979 φοίτησε στη σχολή Καλών Τεχνών της Τήνου όπου αποφοίτησε με υποτροφία.


Ο Λάκωνας γλύπτης, Πέτρος Γεωργαρίου, ολοκληρώνει την προτομή του Λεωνίδα

Πέτρος Μαυρομιχάλης ( 1765 – 1848 )
■ Θέση : Παπάγου ( Άλσος Πελοποννήσου )
■ Γλύπτης : Πέτρος Γεωργαρίου [1957 – ]


Ειδικεύτηκε στη λάξευση του μαρμάρου και στην χαλκοχυτική με δάσκαλο τον Γιάννη το Μανιατάκο.

Από το 1979 φοιτά στην Ανωτάτη σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με δάσκαλους τον Θύμιο Πανουριά, τον Δημήτρη Μυταρά και τον Θόδωρο Παπαγιάννη.

Αποφοίτησε το 1984 από το τμήμα γλυπτικής.

Πρόκειται για μια ορθογώνια μαρμάρινη στήλη. Στην κορυφή της τοποθετήθηκε ένα μεγάλο αντίγραφο του κέρματος της μιας δραχμής. Απεικονίζεται όπως ακριβώς το θυμόμαστε: με το καραβάκι να πλέει στα ήσυχα νερά, την λέξη ΔΡΑΧΜΗ και το νούμερο 1, τα κεφαλαία γράμματα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και το έτος κοπής 1988. Κάτω από την απεικόνιση της Δραχμής είναι τοποθετημένη μια πλάκα η οποία γράφει τα εξής: «ΔΡΑΧΜΗ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΟΠΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΗΝ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2002».


Πρόκειται για μια ορθογώνια μαρμάρινη στήλη. Στην κορυφή της τοποθετήθηκε ένα μεγάλο αντίγραφο του κέρματος της μιας δραχμής. Απεικονίζεται όπως ακριβώς το θυμόμαστε: με το καραβάκι να πλέει στα ήσυχα νερά, την λέξη ΔΡΑΧΜΗ και το νούμερο 1, τα κεφαλαία γράμματα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και το έτος κοπής 1988. Κάτω από την απεικόνιση της Δραχμής είναι τοποθετημένη μια πλάκα η οποία γράφει τα εξής: «ΔΡΑΧΜΗ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΟΠΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΗΝ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2002».

Από την έκθεση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος ( 2010 )



Από το 1984 έως σήμερα ασχολείται στον χώρο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου σαν κατασκευαστής ειδικών καλλιτεχνικών ντεκόρ και σπέσιαλ εφέ. Συνεργάστηκε με το υπουργείο Πολιτισμού σε παλαιοντολογικές έρευνες στο Πικέρμι Αττικής. Έχει κάνει μελέτη στην παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική της Μάνης.

Από το 1989 είναι μέλος του ΔΣ του συλλόγου γλυπτών Ελλάδος. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ (επιμελητήριο εικαστικών τεχνών Ελλάδος) και έχει διατελέσει μέλος της επιτροπής κρίσης και κατάταξης. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, σε χώρους τέχνης, σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Έχει διακριθεί σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς με πρώτα και δεύτερα βραβεία.

Μεγάλα έργα του: Μνημείο δολοφονηθέντων αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ στο Ρέντη, ανδριάντας Έφεδρου Αξιωματικού στο Ρέθυμνο, ανδριάντας Παναγιώτη Βλαχάκου στην πλατεία Τερψιθέας Πειραιά, Καπετάν Λίτσα στη Μυρσίνη Λακωνίας, Βασιλιά Λεωνίδα στη Μελβούρνη Αυστραλίας, φιλόσοφου Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου στη Σκάλα Λακωνίας, Σπύρο Μουστακλή στο Μεσολόγγι, Πλαστήρα στη Λάρισα και πολλά άλλα επώνυμων και ανώνυμων.

Έχει φιλοτεχνήσει πολλά γλυπτά για ειδικές τελετές παρουσιάσεων: βραβεία Όσκαρ, βραβεία Ερμής, βραβεία πρόσωπα της χρονιάς, βραβεία Ποπ κορν, γλυπτό για τους rolling stones στο Ολυμπιακό στάδιο. Έχει συμμετοχή σε πάνω 400 διαφημιστικές ταινίες, ταινίες μεγάλου μήκους και θεατρικά έργα. Μερικές από τις συνεργασίες είναι με: Θεόδωρο Αγγελόπουλο, Παντελή Βούλγαρη, Μανθούλη, Κώστας Κουτσομίτης, Δημήτρης Πιατάς, Καβουκίδης, Πανουσόπουλος, Περάκης, Βέγγος, Τάσος Πουλμέτης, Άρης Παφαλούκας.


http://www.mikropolytexneio.gr/%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85/

Δεν υπάρχουν σχόλια: