ΑΧΙΛΛΕΙΟ

Αχίλλειο (Κάστρο), μικρός καστροπερίβλεπτος οικισμός της προσηλιακής Μάνης απέναντι από Πόρτο Κάγιο & Μαρμάρι σε θέση όπου σύμφωνα με το Παυσανία βρισκόταν αρχαίο λιμάνι.

ΚΑΣΤΡΟ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ
Βόρεια από το Πόρτο Κάγιο δεξιά από την είσοδο του όρμου, στέκεται περήφανο το ερειπωμένο περίγραμμα των τειχών του φημισμένου κάστρου.
Το κάστρο το έκτισαν οι Oθωμανοί το 1570 μ.Χ. για να υποτάξουν τη Μάνη, αλλά μέσα σε έναν χρόνο οι Μανιάτες μαζί με τον Βενετό Ναύαρχο Guerini και τις 24 γαλέρες του τους ανάγκασαν να το παραδώσουν. Κάποτε είχε πέντε επιβλητικούς πύργους.
Δείτε το άλμπουμ του Κάστρου  
 
Αξιόλογος επίσης είναι ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας,  που έχει χαρακτηριστεί μνημείο από τη Ε' Εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων.

Mani.org

Αλμπουμ Κάστρου Αχίλλειου http://oimaniateseinaipantou.blogspot.gr/p/blog-page_108.html

ΑΧΙΛΛΕΙΟ, ΚΟΙΜΗΣΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Σταυρεπίστεγος ναός με τρούλο μήκους 9.75 μ έως  το τέμπλο και πλάτους 5.30μ κτισμένος στα τέλη του περασμένου  αιώνα στη θέση παλαιότερου καθολικού μονής. Οι δεσποτικές εικόνες του τέμπλου φέρουν χρονολογία 1920.
Ο οικισμός του Μοναστηρίου, μαζί με τον γειτονικό του Κάστρου, αποτελούν τον σημερινό οικισμό Αχίλλειο. Ομορφη η θέα από εδώ του λιμανιού και του οικισμού του Πόρτο Κάγιο.
ΑΧΙΛΛΕΙΟ Προχωρώντας προς την Ανατολική Πύλη του Κάστρο, στο Πόρτο Κάγιο, ένα σύντομο μονοπάτι 50-100 μέτρων μας οδηγεί σε μία πηγή που βγάζει χειμώνα - καλοκαίρι άφθονο κρυστάλλινο νερό. Πλούσια βλάστηση με πολλών ειδών φυτά, στολίζει την περιοχή.


  Η Παναγία στο Αχίλλειο με θέα το λιμάνι και τον οικισμό του Πόρτο Κάγιο. Στο βάθος ο  ισχυρός πολυόροφος πύργος του οχυρού συγκροτήματος Γρηγορακάκη χτισμένος στην τοποθεσία Χάρακες στο Μαρμάρι.
ΑΧΙΛΛΕΙΟ, διακρίνεται η ΚΟΙΜΗΣΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια: