ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ, ΚΟΙΜΗΣΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥΤο εκκλησάκι της Κοιμήσεως στην δεξιά άκρη, του μικρού λιμανιού στην Κυπάρισσο, είναι κτισμένο στην θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου αι. μ.χ. Στον περίβολο της εκκλησίας αλλά και μέσα στον ναό, υπάρχουν λείψανα από κολώνες και μαρμάρινες στήλες. Το εκκλησάκι βρίσκεται στη θέση Μοναστήρι, όπως μαρτυρούν οι εντοιχισμένες κολώνες στον περίβολο και στους τοίχους της εκκλησίας, είναι κτισμένο στη θέση κάποιας παλαιάς εκκλησίας. 

Από την αρχαιολογική έρευνα προέκυψε ότι εδώ υπήρχε παλαιοχριστιανική βασιλική του 6ου μ. Χ. αιώνα. Στις ανασκαφές του ο καθηγητής Δρανδάκης (1958) βρήκε τρεις παλαιοχριστιανικές Βασιλικές τον Άγιο Πέτρο, τον Άγιο Ανδρέα και την Κοίμηση της Θεοτόκου, κτισμένες στο τέλος του 5ου ή στις αρχές του 6ου αιώνα. 

Ο I. N. Kοιμήσεως της Θεοτόκου με την παραπλεύρως στον I.N. Kοιμήσεως της Θεοτόκου, Παλαιοχριστιανική Bασιλική στην Kυπάρισσο Kοινότητας Aλίκων Oιτύλου, χαρακτηρίζονται ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία με ζώνη προστασίας 10 μέτρων γύρω τους. O Nαός Kοιμήσεως Θεοτόκου είναι μονόχωρος, καμαροσκέπαστος, έχει υποστεί πολλές μετασκευές και έχει εντοιχισμένα "SPOLIA" διαφόρων εποχών.

anatolikimani.gov.gr 

ΒΙΝΤΕΟ ΚΟΙΜΗΣΗΣ  ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΟ  https://www.youtube.com/watch?v=LykUXZoayfcΔεν υπάρχουν σχόλια: