ΝΥΦΙ - ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΙΛΑ

  Κοντά στο Κουρνό (από το κρουνός, αφού αναβλύζει νερό), στη θέση «Κιόνια» που οι ντόπιοι αποκαλούν «Βασιλικές Πέτρες», τοποθετείται η αρχαία Αίγιλα στην οποία ο Παυσανίας αναφέρει ότι υπήρχε ναός της Δήμητρας «έσται δε Αίγιλα της Λακωνικής ένθα ιερόν ίδρυται άγιον Δήμητρος» (Λακωνικά IV 17,7).

Σύμφωνα με τη παράδοση, ο ναός της Δήμητρας κατεδαφίστηκε το 19ο αιώνα από τον ηγούμενο της Μάνης, διότι τελούνταν εκεί παγανιστικές ιεροτελεστίες. Τα θεμέλια δύο κτισμάτων, οι πεσμένοι κίονες και κάποια λείψανα της μετακλασικής αρχαιότητας, οδήγησαν τους ερευνητές στη σκέψη ότι ανήκουν στο ιερό της Δήμητρας. Το ιερό εντοπίστηκε το 1843 από την αρχαιολογική αποστολή του Φιλίππου Le Bas. Το 1975 το ιερό μελέτησαν και παρουσίασαν σε δημοσίευμα η αρχαιολόγος Λήδα Μόσχου - Τσιώμη και ο αρχιτέκτων Π. Ν. Μόσχος. Η έρευνα - μελέτη συνεχίζεται, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι οι δύο Έλληνες επιστήμονες μιλούν για δύο δωρικούς ναούς (δίστυλος εν παραστάσει που χρονολογείται στην περίοδο Οκταβιανού Αυγούστου ή Τιβερίου και περίπτερος ναός του Β' μισού του 2ου αιώνα π.Χ.) με περίοδο ακμής τα χρόνια του Κοινού των Λακεδαιμονίων -Ελευθερολακώνων.


Στην περιοχή έχουν καταγραφεί πολλά μνημεία -φρουριακή εγκατάσταση, οικοδομήματα, νεκροταφείο, στήλες, βωμοί, κιονίσκοι, βάσεις αγαλμάτων, γλυπτά μέλη, δεξαμενές νερού, ανάγλυφες παραστάσεις σε βράχους, υδραγωγείο και λατομείο. Σήμερα διακρίνουμε τα ερείπια του ναού. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στο ναό της Δήμητρας, όπου έκαναν γιορτές οι γυναίκες, επιτέθηκε ο Αριστομένης με τους Μεσσήνιους αλλά αποκρούστηκε και αιχμαλωτίστηκε.Δεν υπάρχουν σχόλια: