ΦΑΛΗΡΕΑΣ ΒΑΣΟΣ (ΓΛΥΠΤΗΣ)


Ο Βάσος Φαληρέας (1905 - 8 Οκτωβρίου 1979) με καταγωγή  από την Καρδαμύλη της Μάνης. Σπούδασε ζωγραφική  στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) της Αθήνας με δασκάλους τους διάσημους καθηγητές της Σχολής Γεώργιο Ιακωβίδη και Θωμά Θωμόπουλο

Στη Διεθνή Έκθεση των Παρισίων, το 1937  ο Φαληρέας κέρδισε το χρυσό μετάλλιο για το έργο του «Γαλήνη» (1936),καθώς και αργυρά μετάλλια για τα έργα «Γυμνό» και «Κεφαλή».

Την ίδια χρονιά της βράβευσής του στην Έκθεση των Παρισίων, ο Φαληρέας τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Γεωργίου Α'. Υπήρξε μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στο Παρίσι, ενώ το 1976 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Έχει φιλοτεχνήσει  μνημεία και ηρώα, όπως: 

«ΤοΆγαλμα της Προμάχου Αθηνάς» (1951) στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Φαίδωνα Κυδωνιάτη (1910 – 1989)

«ΤοΆγαλμα της Προμάχου Αθηνάς» (1951) στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Φαίδωνα Κυδωνιάτη (1910 – 1989)

«ΤοΆγαλμα της Προμάχου Αθηνάς» (1951) στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Φαίδωνα Κυδωνιάτη (1910 – 1989)

Άλλα μεγαλεπήβολα έργα του είναι επίσης το «Μνημείο του Λεωνίδα» στις Θερμοπύλες (1955)

 

Θερμοπύλες , 30/06/1955.

Αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα


Το μνημείο των Θερμοπυλών  περατώθηκε το 1955,  με μέριμνα του τότε προέδρου της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ Χάρη Μπούρα και με δαπάνη 300 Ελληνοαμερικανών. Αρχικά, ήταν πρωτοβουλία και είχε παραγγελθεί από έναν ομογενή, ονόματι Δούσμανη, αλλά λόγω του πολέμου καθυστέρησε, ενώ ο Δούσμανης πέθανε.


Δημιουργός του ειναι ο γλύπτης Βάσος Φαληρέας. Στο κεντρικό βάθρο υπάρχει ένα ορειχάλκινο άγαλμα του Σπαρτιάτη βασιλιά με δόρυ και ασπίδα. Δύο αγάλματα τον συντροφεύουν,  οι αναπαραστάσεις του Ευρώτα και του Ταΰγετου.

«Μνημείο του Λεωνίδα» στις Θερμοπύλες (1955)




«Μνημείο του Λεωνίδα» στις Θερμοπύλες (1955)


 

 και το «Ηρώον των Μπιζενομάχων» (1926).

Το Ηρώο Μπιζανομάχων αποτελεί το “Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη” εν Ιωαννίνοις. Βρίσκεται πλησίον της ιστορικής έδρας της 8ης Μεραρχίας και του σήματος κατατεθέν των Ιωαννίνων, του πύργου του ρολογιού, ενώ περιβάλλεται από έναν μεγάλο καλαίσθητο κήπο. Αρχικά, το ηρώο είχε τοποθετηθεί στην Πλατεία Πύρρου, εκεί που αργότερα στήθηκε ο “Ελ. Βενιζέλος”, αλλά κατά την ανάπλαση της Πλατείας το 1958, επί δημαρχίας Γρηγορίου Σακκά, το γλυπτό μεταφέρθηκε και στήθηκε στην παρούσα θέση του, παραπλεύρως του Ρολογιού. Η βάση του στην αρχική του θέση άγγιζε τα 2,5 μέτρα!!! Γλύπτης του είναι ο Βασίλης Φαληρέας και έτος κατασκευής του το 1936.



Στο έργο του συγκαταλέγεται μεγάλος αριθμός από προτομές και ανδριάντες. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η γλυπτική απεικόνιση βασιλέων, πολιτικών και στρατιωτικών, ποιητών και άλλων προσωπικοτήτων, όπως οι παρακάτω:

 

Κωστή Παλαμά, ποιητή (1975, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων).
Προτομή Νικολάου Σκουφά (1928, Κομπότι Άρτας)
   Σπυρίδωνος Μερκούρη, Δημάρχου Αθηναίων (1931, Πεζόδρομος Φωκίωνος Νέγρη, Αθήνα)
ΦΑΛΗΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΚΑΠΕΤΑΝ ΖΑΚΑΣ
Ο ανιψιός του και γνωστός γλύπτης, Βάσος Φαληρέας, φιλοτέχνησε την προτομή του, η οποία βρίσκεται στη Καρδαμύλη.
Στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου (1950, Ιωάννινα και Α' Νεκροταφείο Αθηνών)
Στρατηγού Βαν Φλητ (1950, Καστοριά)Στρατάρχη και Προέδρου της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης Γιαν Σματς (1951, Βουλή των Ελλήνων
Προτομή Γρηγ.Ξενόπουλου στο Α Νεκροταφείο Αθηνών
Αρχιεπισκόπου Μακαρίου (1961)
Αρχιεπισκόπου Μακαρίου (1961)
   Αγαλμα Λεωνίδα (1969, Σπάρτη) Το Άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη, το θαυμάσιο αυτό έργο του Φαληρέα, αποτελεί από το 1969 έως και σήμερα (αλλά θα αποτελεί και στο μακρινό μέλλον) το κορυφαίο αξιοθέατο της νέας Σπάρτης, ένα μνημείο μπροστά στο οποίο στέκονται με δέος και θαυμασμό οι επισκέπτες της πόλης, αναπολώντας την ιστορία και τα κατορθώματα Ηρώων που είχαν βάλει την πατρίδα πάνω από τη ζωή τους.
 
Προτομή-Χαράλαμπου-Γεωργίου-Μούσκου - Πάφος

   Διονυσίου Σολωμού, ποιητή (1972, Πάφος Κύπρου)
   Διονυσίου Σολωμού, ποιητή (1972, Πάφος Κύπρου)
Προτομή-Ν.-Κλ.-Λανίτη   (Νικόλαος Κλ. Λανίτης) bust


Επίσης προτομές των  :
    
Βασιλέως Παύλου (1953, 1964)
   
Γεωργίου Δροσίνη, ποιητή (1950)

Βασιλέως Κωνσταντίνου (1964)

Mαρίας Βοναπάρτη (1960)



Βάσος Φαληρέας. Γλύπτης και ακαδημαϊκός.
Ελαιογραφία του Δ. Γαλάνη, 1939 {Μαρούσι Αττικής, Συλλογή κας Φαληρέα).
Από http://www.greekencyclopedia.com/

Ο Βάσος Φαληρέας  διακρίθηκε για για τον ανθρωποκεντρικό τρόπο και την ακαδημαϊκή αντίληψη απόδοσης των έργων του.  Έχει φιλοτεχνήσει δεκάδες μνημεία και ηρώα. Αυτά που ξεχωρίζουν και τα ποιο γνωστά του είναι: «Το Άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς» (1951) στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Φαίδωνα Κυδωνιάτη επίσης το «Μνημείο του Λεωνίδα» στις Θερμοπύλες (1955) και το «Ηρώον των Μπιζενομάχων» (1926) στα Ιωάννινα.  Είναι ο δημιουργός μεγάλου  αριθμού  από προτομές και ανδριάντες  όπως  η γλυπτική απεικόνιση βασιλέων, πολιτικών και στρατιωτικών, ποιητών και άλλων π Τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του τάγματος Γεωργίου Α΄ το 1965.. Τον Ιανουάριο του 1967 έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών, η οποία τον εξέλεξε για το πλούσιο έργο του με τη "χαρακτηριστική στερεότητα" και το 1976 εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας της Αθήνας.  O Βάσος Φαληρέας πέθανε στις  8 Οκτωβρίου του 1979. Φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες με έργα του Φαληρέα έχουν αναρτήσει  στην ιστοσελίδα οι μαθητές της σχολής που εργάσθηκαν για τη σχεδίαση της .

Με τιμή Γιάννης Λάσκαρης

http://falireas.webnode.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: