ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ, ΠΥΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΥ ΒΕΝΕΤΣΑΝΑΚΗΟ Πύργος του Παναγιώταρου Βενετσανάκη, στην Καστάνια (ή Καστάνιτσα) πριν την Παναγία τη Γιάτρισσα. Εδώ βρήκαν το θάνατο ο Παναγιώταρος Βενετσανάκης κ ο πατέρας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Κωνσταντής. Ο Πύργος του Παναγιώταρου Βενετζανάκη αντιστάθηκε το 1789 στους επιδρομείς. Τους πολιόρκησε ο Σερασκέρης Αλήμπεης με 14.000 Τούρκους.


Στη μάχη της Καστάνιτσας, ο πατέρας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη Κωνσταντίνος, ο οποίος ήταν εντός του πύργου του Παναγιώταρου (ο οποίος πύργος βρίσκεται σε αρίστη κατάσταση σήμερα, έπειτα και από επισκευές που υπέστη από τον τελευταίο ιδιοκτήτη του, τον Οδοντίατρο Αρφάνη Ευάγγελο, τον οποίο πύργο δώρισε στο κράτος για να γίνει Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο), τραματίστηκε σοβαρά και απεσύρθη σε κάποια σπηλιά του ανατολικού Ταϋγέτου στην τοποθεσία Μαύρα Λαγκάδια, πάνω από τις πηγές του Σμήνου, αλλά με προδοσία ενός Τούρκου «φίλου» πιάστηκε από τους Τούρκους και απεκεφαλίσθη επιτοπίως, παίρνοντας το κεφάλι του. Οι Έλληνες μετά την αποχώρηση των Τούρκων παρέλαβαν το σώμα του και ακέφαλον τον έθαψαν στην Μηλιά.
 Ήταν μελαψός, μονοκόκκαλος, δυνατός, «ογλήγορος», δεν τον έπιανες για πάνω από 33 χρόνων, μέτριος, μαυρομάτης, λιγνός, τρομερός πολεμιστής, έχοντας σκοτώσει 700 μπουλουκτσίδες πριν. Ήταν ο φόβος και ο τρόμος των Τουρκαλβανών.
Οι μεταγενέστεροι προς τιμήν του ονόμασαν το πλησιέστερο χωριό Κωτσατίνα (σήμερα Σπαρτιά) από το όνομα του «Κωσταντίνος - Κωσταντίνα» και τελικά έγινε Κοτσατίνα, ιστορικό όνομα που οι αρμόδιοι, από άγνοια πιστεύω, νομίζοντας ότι είναι Σλαύικο το έκαναν Σπαρτιά.
Ο Δήμος Φάριδος, που ανήκει το χωριό, ας επαναφέρει το ιστορικό αυτό όνομα το ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ, αντί ΚΩΤΣΑΤΙΝΑ, σαν φόρο τιμής στον μαχητή και πατέρα του Γέρου του Μωριά Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ο Θεόδωρος γλύτωσε με την μάνα του και με την αδελφή του.
Ο Θεόδωρος περιπλανήθηκε στην έξω Μάνη και στην Καρδαμύλη (Σκαρδαμούλα όπως την αποκαλούσε) και από εκεί διεκπεραιώθηκε στα Επτάνησα όπου κατετάγη στον Αγγλικό στρατό και με τον βαθμό του Ταγματάρχη επανήλθε στην Επανάσταση για να εκπληρώσει τον όρκο που είχε δώσει, μετά το θάνατο των δικών του, να εξοντώνει Τούρκους.
Θέα από τον πύργο του Παναγιώταρου Βενετσανάκη στην Καστάνια (φωτο Α Panagiotaros Politistikos Syllogos Panagiotaros)

ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΥ 

Πύργος του Παναγιώταρου Βενετσανάκη στην Καστάνια (φωτο Α Panagiotaros Politistikos Syllogos Panagiotaros)

Δεν υπάρχουν σχόλια: