ΠΥΡΓΟΣ ΔΙΡΟΥ, ΦΟΥΡΝΙΑΤΑ, ΠΥΡΓΟΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΑΚΟΥ

Το τειχισμένο συγκρότημα του οπλαρχηγού Σκλαβουνάκου βρίσκεται στα νότια της κωμόπολης Πύργου Διρού. Χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821 για τις αμυντικές ανάγκες των κατοίκων.
Το Πυργοσυγκρότημα του οπλαρχηγού Σκλαβουνάκου περικλείει έναν εξαώροφο πύργο, δεξαμενές, ένα οικογενειακό εκκλησάκι με νεκροταφείο, μάντρα για τα ζώα. Ο περίβολος είναι ύψους 5μ. διαθέτει τοξωτή αυλόπορτα πάνω από την οποία υπάρχει ζεματίστρα, διάδρομο με πολεμίστρες και ένα πολεμικό κλουβί στη ΝΔ γωνία. Στην βόρεια πλευρά του οχυρού σχηματίζεται ένα μεγάλο σπίτι με δίχωρο θολωτό κατώι και τρίχωρο ανώι. Το σπίτι κατέχει και το δικό του λιακό και λαξευτή δεξαμενή. Στο νότο βρίσκεται περιτειχισμένη αυλή.
Στην ανατολική πλευρά του περιβόλου, προβάλλει ο πολεμόπυργος. Ο Πύργος είναι εξαόροφος με ύψος 25μ. Είναι χτισμένος το 1821 και εποπτεύει όλη την περιοχή. Υποδιαιρείται με 3 θόλους και με 2 ξύλινα πατώματα σε 6 στάθμες. Παρουσιάζει πολυάριθμες ντουφεκότρυπες και μικρά τοξωτά παράθυρα. Ο Πύργος καταλήγει σε κορφάρι με πολεμικό στηθαίο, εξοπλισμένο με δύο κλουβιά πρισματικής μορφής που προεξέχουν ελαφρά.
 

https://sites.google.com/…/pyrgoi-lakon…/pyrgos-sklabounakou 

ΠΥΡΓΟΣ ΔΙΡΟΥ, ΠΥΡΓΟΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΑΚΟΥ Στην ανατολική πλευρά του περιβόλου, προβάλλει ο πολεμόπυργος. Ο Πύργος είναι εξαόροφος με ύψος 25μ. Είναι χτισμένος το 1821 και εποπτεύει όλη την περιοχή. Υποδιαιρείται με 3 θόλους και με 2 ξύλινα πατώματα σε 6 στάθμες. Παρουσιάζει πολυάριθμες ντουφεκότρυπες και μικρά τοξωτά παράθυρα.

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΩΖΩΝ ΣΤΟ ΠΥΡΓΟΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΚΛΑΒΟΥΝΑΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΔΙΡΟΥ
Ο ΑΓΙΟΣ ΣΩΖΩΝ ΣΤΟ ΠΥΡΓΟΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΚΛΑΒΟΥΝΑΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΔΙΡΟΥ


Η ΛΑΞΕΥΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: