ΠΥΡΡΙΧΟΣ

Ο Πύρριχος ή Κάβαλλος ήταν αρχαία πόλη της Μάνης και απέχει από την Αρεόπολη 6 χλμ, ενώ είναι κτισμένος αριστερά της εισόδου πεδιάδας, στο δρόμο με κατεύθυνση το χωριό Χειμάρα.
Ο Παυσανίας αναφέρει φρέαρ στην αγορά της πόλης, που εξυπηρετούσε την ύδρευση των κατοίκων. Τό φρέαρ αυτό, θεωρούσαν ότι το προσέφερε ο Σιληνός σαν δώρο στην πόλη. Πράγματι το νερό είναι το πολυτιμότερο δώρο για την περιοχή. Ακόμα και σήμερα στον οικισμό του Πύρριχου, υπάρχουν δύο πηγάδια, και πιστεύεται ότι σε κάποιο από αυτά αναφέρεται ο περιηγητής.
Κατά μία εκδοχή πήρε το όνομά του από τον Πύρριχο που είχε καταγωγή την Λακωνία ή την Κρήτη. Ο Πύρριχος ήταν ήρωας ή χορευτής. Να σημειωθεί ότι ο Σιληνός υπήρξε φίλος του Διονύσου που λατρευόταν επίσης στην Λακωνία και ιδιαίτερα στο Γύθειο.
Άλλοι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η λέξη παράγεται από τον Πύρρο, άλλο όνομα του Νεοπτολέμου, γιου του Αχιλλέα, ο οποίος, σύμφωνα με μια παράδοση, υπήρξε ο πρώτος που χόρεψε την πυρρίχη, μετά τη νίκη του στη σύγκρουση με τον Ευρύπυλο, σύμμαχο των Τρώων.
Σύμφωνα με μια άλλη υπόθεση, το όνομα προήλθε από τη λέξη «πυρά» (νεκρική πυρά), γιατί ο Αχιλλέας χόρεψε πρώτα την πυρρίχη γύρω από την πυρά, πάνω στην οποία κάηκε η σορός του φίλου του Πατρόκλου. Πυρρίχη είναι αρχαίος πολεμικός χορός, ο γνωστός μας σήμερα Πυρρίχειος.
Όμως υπάρχει και η εκδοχή ότι πήρε το όνομά του από τη «πύρριχον γην», δηλαδή από μία περιοχή που είχε ξανθοκόκκινο (ρούσο) χρώμα. Πυρρός σημαίνει ξανθοκόκκινος, αυτός που έχει το χρώμα της φωτιάς. Η επονομασία του Νεοπτόλεμου πιθανότατα οφείλεται στο χρώμα των μαλλιών του. Ο Νεοπτόλεμος λοιπόν ήλθε στη Λακωνία για να παντρευτεί την Ερμιόνη, κόρη του Μενελάου και της Ελένης, και προς τιμήν του χτίστηκε η πόλη Πύρριχος.
Τα αξιοθέατα που αναφέρει ο Παυσανίας, είναι το ιερό της Αρτέμιδος Αστρατείας που κτίσθηκε από τις Αμαζόνες προς τιμή της θεάς στην Πύρριχο.
Την περίοδο της ακμής της Σπάρτης κατοικείτο από περιοίκους και υπαγόταν στην επικράτεια της Λακεδαίμονος. Αργότερα με την έναρξη της Ρωμαϊκής εποχής η Πύρριχος υπήρξε μία από τις 18 πόλεις τού Κοινού των Ελευθερολακώνων όπως η Λας και το Οίτυλο.
Κατά την επανάσταση του 1821 στην περιοχή που είναι πλησίον του Διρού, οι Μανιάτες ώς γνωστόν αντιστάθηκαν στην απόπειρα απόβασης στην Μάνη από τον Ιμπραήμ με επιτυχία.
Εδώ ήταν και η ιδιαίτερη πατρίδα του ήρωα Κροκόδειλου Κλαδά, που οργάνωσε την επανάσταση το 1470, του οποίου η μητέρα καταγόταν από τους Αγίους Σαράντα της Βορείου Ηπείρου. (Πηγή κειμένου: Βικιπαίδεια)
ΒΙΝΤΕΟ   https://www.youtube.com/watch?v=6wNP8phGb8Y




























ΠΟΥ ΗΠΙΕ ΝΕΡΟ Ο ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ;

΄Ηπιε σε ένα πηγάδι στον Πύρριχο, ένα ωραίο χωριό στη διαδρομή Αρεόπολη ... Κότρωνας. Ο Παυσανίας πέρασε από εδώ και αναφέρει το αρχαίο πόλισμα ως «η Πύρριχος». Μάλιστα βρήκε στην αρχαία πόλη δύο ιερά τα οποία είχαν σχέση με την εκστρατεία των Αμαζόνων που φαίνεται πως έφτασαν μέχρι εδώ.
Το ένα ιερό ήταν αφιερωμένο στην Ασταρτεία Άρτεμη και το άλλο στον Αμαζόνιο Απόλλωνα, ενώ τα ξόανα των θεών ήταν φερμένα από την ιδιαίτερη πατρίδα των Αμαζόνων, τις όχθες του ποταμού Θερμώδοντα, στον Εύξεινο Πόντο.
Πού ήταν η αρχαία Πύρριχος; Σε όλο το νότιο λόφο απέναντι από το χωριό, αλλά και στα βόρεια γύρω από το χωριό. Αν θέλετε να δείτε κάτι που να τη θυμίζει, ψάξτε τα δύο παλιά πηγάδια στον Πύρριχο ... το ένα από τα οποία βρίσκεται κοντά στον κεντρικό δρόμο.
Πιθανότατα σ’ ένα από αυτά να ήπιε νερό ο Παυσανίας. Το χωριό είναι ένα από τα γραφικότερα της Μάνης και τα πυργόσπιτά του είναι παλιά, αλλά ερειπωμένα τα περισσότερα.
Ο Πύρριχος σήμερα διατηρεί το αρχαίο του όνομα (αν και μέχρι το 1928 λεγόταν και Καβαλος). Πηγή : ethnos.gr




























1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Όμορφο χωριό που που το φυσικό περιβάλλον του χρειάζεται μεγαλύτερη ανθρώπινη προστασία