ΝΥΦΙ

Είναι Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ανατολικής Μάνης και αποτελείται από τους κύριους οικισμούς Μέσα Χώρα (ο παλαιότερος), Έξω Νύφι, Βίγλα, Ατσούπι, τους παραλιακούς Γιαλό και Αλύπα και το μικρό ορεινό Κουρνό, με λίγα σπίτια γύρω από τη βρύση, στο Μοναστήρι της Παναγιάς, ψηλά στο βουνό. Λέγεται ότι πήρε το όνομά του, επειδή ήταν περιτριγυρισμένο από δέντρα, όπως η νύφη με λουλούδια. Δεσπόζει στη περιοχή αφού ο οικισμός είναι αμφιθεατρικά κτισμένος σε στρατηγική θέση παράλληλα προς τη θάλασσα σε πλαγιά λόφου.

Οι οικισμοί που αποτελούν το Νύφι έχουν διατηρήσει το παραδοσιακό χρώμα τους, πύργοι και πυργόσπιτα αντιμετωπίζονται οπό τους νεώτερους ιδιοκτήτες - κληρονόμους με σεβασμό και αγάπη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων κακοποίησης και αρχιτεκτονικής αλλοίωσης. Έτσι ο επισκέπτης χαίρεται αυτά τα παραδοσιακά πυργοχώρια - αετοχώρια σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του Σαγγιά.

Οι επισκέπτες απολαμβάνουν το μπάνιο τους στους δύο παραλιακούς οικισμούς του Νυφιού, το Γιαλό με την ωραία παραλία με τα βότσαλα και την Αλύπα, με το πανέμορφο φυσικό λιμανάκι της. Στην Αλύπα, έχει γυριστεί η υπερπαραγωγή του αμερικανικού κινηματογράφου "Tempest" (= τρικυμία, θύελλα) με τον Τζον Κασσαβέτη κ.ά. γνωστούς ηθοποιούς, τη δεκαετία του '80. Μεγάλη είναι η ναυτική παράδοση του χωριού, αφού σε εποχές που δεν υπήρχαν δρόμοι ή άλλη πρόσβαση, η συγκοινωνία γινόταν μέσω θαλάσσης με τα παλιά πλεούμενα, ιστιοφόρα και καΐκια με το Γύθειο, το Πειραιά κλπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια: