ΓΑΙΤΣΕΣ

Οι Γαιτσές βρίσκονται στα ανατολικά του Κάμπου Αβιάς , στις υπώρειες της βουνοκορφής του Ριντόμου. Πρόκειται για τέσσερα συνολικά χωριά : το Κέντρο (ή Μπίλιοβα) μαζί με τους οικισμούς Βόρειο (ή Μπρίντα), Ανατολικό (ή Νερίντα) και τη Χώρα, και αποτελούσαν κοινότητα ενώ σήμερα αποτελούν Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Δυτικής Μάνης. Η ορεινή αυτή περιοχή είναι κτισμένη σε υψόμετρο 640 μ. και διαθέτει πηγές με πολλά νερά. Είναι σε οχυρή θέση που το 17ο αιώνα γνώρισε καταστροφές από τους Τούρκους. 

ΒΙΝΤΕΟ https://www.youtube.com/watch?v=_AyHaPXr-Ss 







ΓΑΙΤΣΕΣ, ΠΑΝΑΓΙΑ (ΧΕΛΜΟΣ) Δυστυχώς σήμερα ένα μεγάλο μέρος πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της περιοχής έχει χαθεί λόγω παλαιότερης δράσης αρχαιοκάπηλων. Ο ναός της Παναγίας Του Χελμού γιορτάζεται κάθε χρόνο με πανηγύρι στις 23 Αυγούστου.

ΓΑΙΤΣΕΣ, ΠΗΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΧΩΡΑ
Στον οικισμό αυτόν συναντάμε και την παραδοσιακή βρύση του χωριού στην οποία απολαμβάνουμε την δροσιά που προσφέρουν τα τρεχούμενα νερά της.














ΓΑΙΤΣΕΣ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ
Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει ο νάος του Αγίου Νικολάου από τον 14ο αιώνα και ο οποίος έχει κηρυχθεί αρχαιολογικό μνημείο με το διάταγμα ΦΕΚ 1141/Β/22-12-1997. Πρόκειται για μονόχωρο τρουλλαίο ναό με πεντάπλευρη αψίδα και οκτάπλευρο τρούλλο. Στη δυτική όψη έχει προστεθεί πυργόσχημο τριώροφο λιθόκτιστο κωδωνοστάσιο των αρχών του 19ου αιώνα. Στο ανώφλι του μεγάλου παραθύρου της νότιας όψης είναι χαραγμένη η χρονολογία 1874, η οποία αναφέρεται πιθανώς σε ανακαίνιση του ναού. Αριστερά από την τυφλή κόγχη της νότιας όψης είναι εντοιχισμένη μία ακανόνιστου σχήματος πλάκα, που φέρει εξίτηλη επιγραφή σχετική με την ανέγερση του ναού, στην οποία διακρίνεται η χρονολογία 1751. Στο εσωτερικό του ο ναός σώζει ξυλόγλυπτο τέμπλο, το οποίο χρονολογείται με επιγραφή στα 1713 καθώς και τοιχογραφίες, οι οποίες ανάγονται βάσει της τεχνοτροπίας τους στο β' ήμισυ του 19ου αιώνα.

ΓΑΙΤΣΕΣ, ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ




ΓΑΙΤΣΕΣ, ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΓΑΙΤΣΕΣ, ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

Προφήτης Ηλίας
Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται πάνω σ'ένα βραχώδη λόφο περίπου 500 μέτρα βορειοανατολικά του Βορείου.(Μπρίντα) Η βόρεια περιοχή του μοναστηριού είναι προσκολημένη στην κυριολεξία πάνω στο ρέμα του Ριντόμου και η θέα που προσφέρει είναι εκπληκτική. Πρόκειται για το βυζαντινό μοναστήρι του Προφήτη Ήλια το οποίο αποτελούσαν ο ιερός ναος , τα κελιά των μοναχών, ο προαύλιος χώρος και τα αρχαία τείχη, από την Κλάσσικη εποχή που εκτείνονταν περιμετρικά του. Κοντά στο 1820 το μοναστήρι ύστερα από κρατική απόφαση εγκαταλείφθηκε, οι μοναχοί μετατέθηκαν και πολλές από τις γύρω εκτάσεις πουλήθηκαν ή δημοπρατήθηκαν από την τοπική εφορία.

ΓΑΙΤΣΕΣ, ΒΥΘΟΣ
Βρίσκεται λίγο έξω ( 800μ. ) από τα τελευταία σπίτια της Χώρας ,καθώς προχωράμε για τα Τσέρια, στα δεξιά του δρόμου. Πρόκειται για εναν κυκλικό κρατήρα στην πλαγιά του βουνου διαμέτρου περίπου 150 μέτρων και βάθους περίπου 50 μέτρων. Είναι γνωστό και ως Καλντέρα και δημιουργήθηκε πιθανώς από κατάρευση οροφής σπηλαίου σε αντίθεση με τους τοπικούς μύθους , στους οποίους ο κρατήρας δημιουργήθηκε από ολική καταστροφή ενός χωριού. Ανεξαρτήτως όμως του τρόπου δημιουργιας του, το τοπίο που προσφέρει ειναι μαγευτικό και σιγουρα προκαλεί δέος.

3 σχόλια:

Μαρια Μακρεα είπε...

Πανεμορφα!!!!!!!!!!!!!!!!!Πολυ καλη δουλια !!!!!!!!!Μπραβο στους συντελεστες!!!!!!!!!!!!Ειμαι απο τα Μπριντα και ξερω καλα την περιοχη και την ιστορια της!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Μαρια Μακρεα είπε...

Μπραβο στους συντελεστες !!!!!!!!!!!!!!!1Πολυ καλη δουλια!!!!!!Ειμαι απο τα Μπριντα και ξερω πολυ καλα την περιοχη και την ιστορια της!!!!!!!!!!!!!!!!!

Πέτρος Αθανασάκος είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!!!