ΕΠΕΤΕΙΟΙ 1821


  «Ψευδής είναι η εν Έλλάδι επικρατούσα ιδέα»… για την 25ηΜαρτίου (Σπ. Τρικούπης)

του Δρ. Κωνσταντίνου Σπ. Μέντη
(Συγγραφέας, Ιστορικός και Πολιτισμικός Ερευνητής)


Απο το ναό των Ταξιαρχών της Τσίμοβας (Αρεόπολης) ο Πετρόμπεης και οι οπλαρχηγοί της Μάνης εκήρυξαν για πρώτη φορά την Ελληνική επανάσταση του 1821 στις 17 Μαρτίου. Οι ιερείς ευλόγησαν τα όπλα των επαναστατημένων Μανιατών, οι οποίοι ύψωσαν τη σημαία της επανάστασης - που αποτελείτο από λευκό ύφασμα και μαύρο σταυρό- στη μικρή πλατεία των Ταξιαρχών στη θέση «Κοτρώνι».

Ο Γενναίος Κολοκοτρώνης αναφερόμενος στην Εθνική εξέγερση αναφέρει τα εξής: «Αναπτυσσομένης της ιδέας περί της επαναστάσεως, ο σπινθήρ της ελευθερίας ήναπτε τον ενθουσιασμόν των Ελλήνων, οίτινες διενοούντο περί της ενάρξεως του πολέμου. Όθεν την 17ην Μαρτίου οι πρόκριτοι της Μάνης συνεννοήθησαν να λάβωσιν τα όπλα κατά των Τούρκων...». ( η Μάνη είχε τότε πληθυσμό περίπου 35.000, οικισμούς 180 και 800 πύργους και οι μαχητές της ανέρχονταν μέχρι και 10.000 άνδρες).
 

Στις 17 Μαρτίου του 1821 στην Αρεόπολη συγκεντρώθηκαν οι πρόκριτοι της Μάνης και όλοι οι ένοπλοι Μανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που είχε εκλεγεί αρχηγός από τη Συνέλευση των Κιτριών. Εκεί μετά τη δοξολογία, μπροστά στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, ύψωσαν το λάβαρο του Αγώνα, δηλαδή τη Μανιάτικη Σημαία. Η σημαία ήταν λευκή, με μπλε σταυρό στη μέση. Στη πάνω πλευρά έγραφε «ΝΙΚΗ Η’ ΘΑΝΑΤΟΣ» και στη κάτω το ένδοξο «ΤΑΝ ‘Η ΕΠΙ ΤΑΣ».

Εκεί κήρυξαν το πόλεμο στη Τούρκικη αυτοκρατορία, γι’ αυτό η σημαία τους έγραφε «ΝΙΚΗ Η’ ΘΑΝΑΤΟΣ» και όχι «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ», επειδή η Ελευθερία για τους Μανιάτες ήταν δεδομένη. Επανάσταση έκαναν οι υπόλοιποι Έλληνες που διεκδικούσαν την Ελευθερία τους.


Τον παρακάτω όρκο απάγγειλε ο ιερός κλήρος και επαναλάμβαναν οι αρματωμένοι Μανιάτες:

«Ορκίζομαι,
εις το όνομα του Παντοδύναμού μας Θεού,
εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού
και της Αγίας Τριάδος,
να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου,
υπέρ πίστεως και Πατρίδος.

Ορκίζομαι,
να μη βλέψω εις τα όπισθεν
εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος
και της Θρησκείας μου.

Ορκίζομαι,
«Ταν ή επί Τας» και «Νίκη ή Θάνατος»
υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.


ΑΡΕΟΠΟΛΗ, γύρω στα 1952
ΕΠΕΤΕΙΟΙ 1821 Βέργα δεκετία του 60. - Εορταστικές εκδηλώσεις για τη μάχη της Βέργας - 24 Ιουνίου
Χορός με παραδοσιακές μανιάτικες φορεσιές στο κέντρο της Αρεόπολης. Από εορταστικές εκδηλώσεις της 17ης Μαρτίου, στα μεταπολεμικά χρόνια (φωτο αρχείο Α.Ξεπαπαδάκου, ΡΙΖΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ)
Χορός με παραδοσιακές μανιάτικες φορεσιές στο κέντρο της Αρεόπολης. Από εορταστικές εκδηλώσεις της 17ης Μαρτίου, στα μεταπολεμικά χρόνια

ΕΠΕΤΕΙΟΙ , ΑΡΕΟΠΟΛΗ, 1980, ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΡΑ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ.
ΑΡΕΟΠΟΛΗ. ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΡΑ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ. ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑ. 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1988
Κόκκινα Λουριά, 25-03-1957, ενθύμιον από την ημέρα του Ευαγγελισμού
Κόκκινα Λουριά, 25 Μαρτίου 1982!!!

Κόκκινα Λουριά, 25 Μαρτίου 1982!!!
Αναμνήσεις από τα Ξεχωριτόπουλα!
Δάσκαλοι:ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ ΜΠΕΡΚΗΣ-ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΝΙΑΡΧΕΑ-ΜΠΕΣΜΠΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: