ΧΟΤΑΣΙΑ

ΒΙΝΤΕΟ ΧΟΤΑΣΙΑΣ https://www.youtube.com/watch?v=uQa6zkSOESs

Ακολουθώντας το δρόμο προς την Καλαμάτα 12 χλμ. από το Οίτυλο ακριβώς στο σύνορα των δύο νομών Λακωνίας - Μεσσηνίας, αριστερά σου παίρνεις τον κατηφορικό δρόμο που οδηγεί στη Χοτάσια, με το πόδι σου πάντα στο φρένο. Εκεί δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις.
Ένας τόπος ιδιόρρυθμος από γαιολογικής πλευράς. Έχει μια γοητεία που την παίρνει από το απέραντο δάσος των βελανιδιών, την αγριότητα του φανταστικού τοπίου, με τους απότομους κοφτερούς κόκκινους βράχους, με κατάληξη τις δαντελωτές ακρογιαλιές και τις πολλές ιδιόκτητες αλυκές. Έχεις την αίσθηση ότι σε τραβά σ' αυτή την κατηφόρα ένα αόρατο χέρι για να γνωρίσεις ένα τόπο πρωτόγνωρο, στον ευρύτερο χώρο της Μάνης.
Δεν θα φταις εσύ, αν κάποια στιγμή φτάσεις στα τελευταία δυτικά σπίτια του χωριού, που βλέπουν προς τη θάλασσα και νοιώσεις ένα τρεμούλιασμα στα πόδια σου και ένα θάμπωμα στο βλέμμα σου από την εξαίσια θέα που θα αντικρύσεις. Σίγουρα θα το βρεις απίστευτο, θα νοιώσεις στιγμές θαυμαστές. Πέρα στον ορίζοντα απλώνεται ήρεμη, καταγάλανη η θάλασσα του Μεσσηνιακού κόλπου και στο βάθος εκεί που σμίγει ο ουρανός και η θάλασσα ξεπροβάλλουν οι βουνοκορφές των Μεθοκορώνων. Ένα τοπίο ονείρου χαμένο από έλλειψη πληροφορήσεως των ανθρώπων και της αδιαφορίας της Πολιτείας που γαληνεύει την ανθρώπινη ψυχή. Ακόμη, και τις Χειμωνιάτικες μέρες με τα αφρίζοντα κύματα σε γοητεύει.
Η Χοτάσια έχει τις εξής εκκλησίες και μοναστήρια: Προφήτης Ηλίας, Καθολικό του χωριού. Κοίμηση της Θεοτόκου "Παντάνασσα" στη θέση «Μοναστήρι» με τις περίφημες τοιχογραφίες, στην πρόσοψη του Ιερού, που η παράδοση αναφέρει ότι είναι ιδιόχειρο έργο του Οσίου Νίκωνος. Στο μοναστήρι αυτό μόναζαν καλόγριες μέχρι το 1840 - 1850. Ακόμη λείψανα ναών υπάρχουν στην παράλια, θέση «Καταφύγι» όπου μέσα σε μικρές σπηλιές, ο Όσιος Νίκωνας είχε ιδρύσει Εκκλησίες. Ένα άλλο γεγονός που συνδέεται με τον Όσιο Νίκωνα τον Μετανοείτε κι έχει φθάσει στις ημέρες μας από παραδόσεις είναι δύο στέρνες (δεξαμενές) που ο ίδιος είχε κατασκευάσει. Σήμερα, η μια ανήκει στον Ηλία Γατέα, και η άλλη στον Πέτρο Δημητρίου Πατουχέα.
Απόσπασμα από δημοσίευση στην εφημερίδα "ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ" (1988-1996), του εκδότη Β. Πιερρακέα και συγγραφέα του βιβλίου "Οι Παλαιοί Μανιάτες", εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη, 2001.



















































Δεν υπάρχουν σχόλια: