ΤΣΟΠΑΚΑΣ

Ο Τσόπακας ή αλλιώς Παλάνα είναι ένας προεπαναστατικός ελληνικός οικισμός στην περιοχή της Λακωνικής Μάνης, με μόνιμο πληθυσμό περίπου 50 κατοίκους. Βρίσκεται 11 χιλιόμετρα νότια του χωριού Αρεόπολη και 5 χιλιόμετρα από το χωριό Πύργος Διρού, όπου βρίσκονται και τα περίφημα Σπήλαια Διρού.

Ο παλαιός οικισμός του Τσόπακα βρίσκεται δυτικά της επαρχιακής οδού. Ο νέος οικισμός ή Παλάνα είναι χτισμένος κατα μήκος της.

Σύμφωνα με μαρτυρίες προπολεμικά αριθμούσε 30 "παλικάρια για πόλεμο". Μέλη των οικονενειών Γκλεζάκου, Μιχαλίτση, Μονιφόρου και Ψυλλάκου αναφέρονται στους καταλόγους των τιμηθέντων με Αριστεία του Αγώνα 1821, τα οποία απονεμήθηκαν από τον 'Οθωνα, ως αναγνώριση στρατιωτικής υπηρεσίας κατά την περίοδο της επαναστάσεως (1821-1829.

Διαθέτει κοινό πολεμόπυργο και την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Δίπλα στην Αγία Μαρίνα βρίσκεται το γνωστό βάραρθρο "Αγριοτσόπακας". Γειτονεύει με τους οικισμούς Φτείο και Αγ. Βαρβάρα.

Γειτονικά αξιοθέατα ο βυζαντινός ναός των αγιών θεοδώρων ή Τρισάκια (13ος αι.) και η Ι. Μονή Φανερωμένης (11ος αι.)

Ο Τσόπακας μετά τον Καλικράτη διοικητικά ανήκει στο τοπικό διαμέρισμα Δρυάλου της Δημοτικής Ενότητας Οιτύλου του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

 Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Στο κέντρο του Τσόπακα πάνω σε παλιό ιερό (αρχαιοελληνικό;) που σώζονται ίχνη του. Δίπλα υπάρχει παμπάλαιος λάκκος με καλαμιώνα. Με τα καλάμια σκέπαζαν στέγες, έκαναν τσατουμάδες, ψάρευαν, έπλεκαν σκεύη (καλάθια,γιορτάρια ψαρέματος κλπ). Το δικαίωμα να κόβουν καλάμια είχαν μόνο 7 οικογένειες. Μέσα στο λάκκο υπάρχει μικρό οχυρωμένο καταφύγιο που λέγεται ότι συγκοινωνεί με τη θάλασσα υπόγεια (με την Άρτζι). Η κατάβαση στο καταφύγι και μάλιστα στην υπόγεια δίοδο είναι αδύνατη. Ελάχιστοι το κατορθώνουν. Η εκκλησία επισκευάστηκε πριν 100 χρονια.
( πηγη ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΣΣΗΣ)


ΤΣΟΠΑΚΑΣ (ΤΡΙΣΑΚΙΑ ή ΤΡΙΣΑΓΙΑ) 

 Ο ναός του Αγίου Θεόδωρου. Ολοι στο κοντινό χωριό Τσόπακας τον λένε Τρισάκια (Άγια Τρισάκια ή 'Αγια Τρισάγια). Το όνομα δόθηκε από τα δύο κατερειπωμένα σήμερα παρεκκλήσια που είχαν προστεθεί στα βόρεια και στα νότια του ναού. Ο ναός είναι μονόχωρος, θολωτός χτισμένος από αδρές σταχτόχρωμες πέτρες. Στους δύο τοίχους ...βόρειο και νότιο... υπάρχουν από πέντε τυφλά τόξα με χτιστά θρανία στη βάση τους.
Είναι κατάγραφος από ωραίες αγιογραφίες του 13ου αιώνα με ζωηρά χρώματα. Σώζονται αρκετές στα τύμπανα των τυφλών τόξων και αρκετές επίσης στη θολωτή οροφή όπου υπήρχαν 14 μεγάλες ευαγγελικές σκηνές.






















σπηλαιοβάραθρο Αγριοτσόπακας






 


Δεν υπάρχουν σχόλια: