ΚΟΡΟΓΟΝΙΑΝΙΚΑ

Κορογονιάνικα: Βρίσκεται στη κορφή λόφου με εκπληκτική θέα στο πέλμα με τα τρία δάκτυλα, στο άκρο Ταίναρο και στο πέλαγος. Από εδώ βλέπουμε κάτω αριστερά το Αχίλειο (κάστρο-Μοναστήρι), απέναντι στον ίδιο όρμο το φυσικό λιμάνι του Ψωμαθιά (Πόρτο Κάγιο), στο βάθος σε λόφο τον Πάλιρο και δεξιά το Μαρμάρι με τις τρεις αμμουδιές. Στη μύτη ευθεία κάτω το ακρωτήριο με την είσοδο για τη σπηλιά (πόρτα) του Άδη. Επίσης ανατολικά βλέπουμε όλο το Λακωνικό κόλπο με φόντο τα Κύθηρα και την Ελαφόνησο.

Η παλαιότερη μαρτυρία για τα Κορογονιάνικα είναι του 1618, στο γνωστό υπόμνημα των Μανιατών προς το Δούκα του Νεβέρ. Πήραν το όνομά τους από τον οικιστή τους (Κόρο-γόνας=αυτός που γεννά κόρες), από τον οποίο κατάγονται πολλές οικογένειες της Μέσα Μάνης, όπως Κορογόνης από το Κουσκούνι που ήταν Αγιογράφοι, Καρέλιας που μετοίκισε στη Καλαμάτα κλπ.
Εδώ έκτισε πύργο ο Παναγιώτης Μπόφος που τον έλεγαν και Πυργουλάκο, όχι από τον πύργο του, αλλά από τη μάννα του που την φώναζαν Πυργούλα επειδή ήταν πανύψηλη. Αξιόλογοι ναοί είναι της Αγίας Τριάδας με αγιογραφίες του 1862, ο ερειπωμένος Άη Φίλιππας του 9ου αιώνα με αγιογραφίες, η Υπαπαντή και ο Άγιος Χαράλαμπος, που αγιογραφήθηκαν για δεύτερη φορά το 1869.
ΠΗΓΉ: http://www.mani.org.gr/…/la…/l_korog/lagia_korogonianika.htm


Η ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΗ ΦΙΛΙΠΠΟ
ΚΟΡΟΓΟΝΙΑΝΙΚΑ, ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ
ΚΟΡΟΓΟΝΙΑΝΙΚΑ, ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ
ΚΟΡΟΓΟΝΙΑΝΙΚΑ, ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ
O Άγιος Χαράλαμπος στα Κορογονιάνικα, με θέα το Πόρτο Κάγιο. Το εκκλησάκι αγιογραφήθηκε για δεύτερη φορά το 1869.
O Άγιος Χαράλαμπος στα Κορογονιάνικα, με θέα το Πόρτο Κάγιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια: