ΤΣΟΤΑΚΟΣ ΛΥΚ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΕΡΜΑΣ


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΥΚ. ΤΣΟΤΑΚΟΣ
ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΕΡΜΑΣ
ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΠΕΣΩΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΤΗ 16 - 7 - 1907

 Τα παληκάρια λούζονταν, έφτιαχναν τα μαλλιά τους.
Και πέφτουν χίλιες ντουφεκιές, -η ώρα η κακιά τους-
Ξυπνάει ο Γέρμας, ο αρχηγός επάνω στο πηγάδι
και δίνει τη διαταγή, να πάρουν το ποτάμι.
Παίρνει ο Ζάκας, ρίχνοντας, δίπλα τα μονοπάτια,
και γέρνει κάτω και κοιτά του Γέρμα τα κομμάτια.
Οι Τούρκοι τον χτυπήσανε, με μπαταριές πολλές,
ποτάμι πάρτονε μακριά, τους ήρωες μην κλαίς.
-Σήκω βρε Γέρμα αρχηγέ, Γέρμα μου καπετάνιε ,
να ιδείς τα Μανιατόπουλα, που ‘φτασαν στο ποτάμι.
Τα μάτια μισοάνοιξε, κι’ όλους τους κοιτάζςι,
Ενώ από τα μάτια τους πικρό δάκριυ σταλάζει…»


 Νικόλαος Λυκούργου Τσοτάκος

Καπετάν Γέρμας

1874-1907

Ο Ανθυπολοχαγός πεζικού Νικόλαος Τσοτάκος γεννήθηκε το 1874 στη Γέρμα Οιτύλου της Μάνης. Κατατάχθηκε στο Στράτευμα και στις1 Οκτωβρίου 1895 εξήλθε από τη Σχολή Εφέδρων Αξωματικών ως Λοχίας. Στις 1 Απριλίου 1899 έγινε Επιλοχίας και στις 29 Αυγούστου 1902 εξήλθε από τη Σχολή Υπαξιωματικών ως Ανθυπολοχαγός στο 1ο Σύνταγμα Ευζώνων. Το 1904 - 1906 διορίσθηκε Αστυνόμος και το 1907 οργάνωσε εθελοντικό σώμα με σκοπό να εκδικηθεί το θάνατο του καπετάν Λίτσα (Αντώνης Βλαχάκης) και των άλλων παλικαριών που έπεσαν ηρωικά στη μάχη της Οσνίτσανης.


Στις 22 Ιουνίου 1907 αναχώρησε σιδηροδρομικώς από Αθήνα για Τρίκαλα με τους παρακάτω υπαξιωματικούς του 9ου πεζικού συντάγματος (Καλαμάτας): Βασίλη Τσιμπιδάρο, Θεόδωρο Μαντούβαλο, Γρηγόρη Ρογκάκο, Αριστείδη Κωστόπουλο, Παναγιώτη Οικονομάκο, Θεόδωρο Γεωργαλή και 19 άνδρες εκ των οποίων οι 12 ήταν Μανιάτες και οι άλλοι 7 ήταν οπλίτες που ακολούθησαν το Θεόδωρο Μαντούβαλο. Αυτοί ήταν οι: δεκανέας Αποστολόπουλος Ιωάννης (από την Ολυμπία) και οι στρατιώτες Μπίστουλας Διονύσης (από την Ολυμπία), Σεφερλής Αναστάσιος, Δρίλης, Χαριτόπουλος, Παπαδόπουλος και Τζανέας.

 

Το σώμα αποτελείτο από 50 άνδρες, στη πλειοψηφία τους Μανιάτες και όρισε υπαρχηγό τον επιλοχία Βασίλη Τσιμπιδάρο (καπετάν Τσιμπίδα) και οπλαρχηγούς το Θεόδωρο Μαντούβαλο (καπετάν Ταΰγετο), το Γρηγόρη Ρογκάκο, τον Αριστείδη Κωστόπουλο, τον Παναγιώτη Οικονομάκο και το Θεόδωρο Γεωργαλή.

 

Εισήλθε στη Μακεδονική γη στις 27 Ιουνίου 1907 και η αποστολή που ανέλαβε από το Μακεδονικό κομιτάτο ήταν να συναντηθεί με το καπετάν Ζάκα (Γρηγόρη Φαληρέα) τον οποίο θα αντικαθιστούσε στη περιφέρεια Βογαζικού – Καστοριάς.

 

Η συνάντηση έγινε στις 12 Ιουλίου στο χωριό Βογαζικό αλλά μετά από προδοσία Βουλγάρων πρακτόρων τα δύο αντάρτικα εθελοντικά σώματα, κυκλώθηκαν από το Τουρκικό στρατό στη θέση «Καλογερικό» (κοντά στο χωριό Λοσνίτσα, σήμερα Γέρμα) και ακολούθησε φονική μάχη (16 Ιουλίου 1907), κατά την οποία σκοτώθηκε ο καπετάν Γέρμας (Νικόλαος Τσοτάκος), ο υπαρχηγός του Βασίλης Τσιμπιδάρος και 23 από τους συμπολεμιστές του, ενώ αιχμαλωτίστηκαν 11 βαριά τραυματισμένοι, μεταξύ των οποίων και ο οπλαρχηγός Θεόδωρος Μαντούβαλος, που μετέφερε τον ημιθανή αρχηγό του.

 

Ο καπετάν Γέρμας υπήρξε μια ηρωική φυσιογνωμία που δεν πρόφτασε να δημιουργήσει Ιστορία αλλά οδήγησε τα παλικάρια του σε μια μοναδική πράξη θυσίας, αποδεικνύοντας την ιστορική καταγωγή τους.

http://www.mani.org.gr/istor/mak/germas_tsotakos.htm




Ο Καπετάν Γέρμας (όρθιος) από τη Γέρμα Οιτύλου Λακωνίας

 Ο Νικόλαος Τσοτάκος (1874 - 16 Ιουλίου 1907) ήταν σπουδαίος Έλληνας στρατιωτικός, μακεδονομάχος, γνωστός και ως Καπετάν Γέρμας.

Γεννήθηκε στη Γέρμα Λακωνίας εξ ου και αργότερα το παρωνύμιό του. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γύθειο κατατάχθηκε στο Σύνταγμα Πεδινού Πυροβολικού όπου και υπηρέτησε σ΄ αυτό ως υπαξιωματικός μέχρι το 1899. Στη συνέχεια κατόπιν εξετάσεων εισήχθη στη Σχολή Υπαξιωματικών όπου μετά μία τριετία εξερχόμεος με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού τοποθετήθηκε στο 1ο Σύνταγμα Ευζώνων.


Επιτυγχάνοντας να λάβει άδεια εθελοντικής συμμετοχής στον Μακεδονικό Αγώνα κατάρτισε ένα ιδιαίτερα αξιόμαχο σώμα από 45 επίλεκτους άνδρες, κατά το πλείστον υπαξιωματικοί και οπλίτες Λάκωνες, με τους οποίους στις 7 Ιουνίου του 1907 εισήλθε στο τουρκοκρατούμενο μακεδονικό έδαφος όπου και ξεκίνησε έντονη δράση προστασίας ελληνικών πληθυσμών. Ένα όμως μήνα αργότερα, κατόπιν προδοσίας περικυκλώθηκε από 2.000 Τούρκους στη θέση Καλογερικό. Στον κυριολεκτικά άνισο αγώνα, μάχη του Καλογερικού, που εξελίχθηκε σώμα με σώμα, ο Καπετάν Γέρμας έπεσε ηρωικά μαχόμενος (16 Ιουλίου του 1907). Από την ομάδα του μόλις τρεις κατάφεραν να διασωθούν.


Προς τιμή του έλαβε το όνομα της ιδιαίτερης πατρίδας του Γέρμα το παρά τη θέση Καλογερικό χωριό Λοζνίτσα.

πηγη https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%82_%CE%A4%CF%83%CE%BF%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82

Νικόλαος Λυκούργου Τσοτάκος – καπετάν Γέρμας

Το σπίτι του καπετάν Γέρμα, στο χωριό Γέρμα της Μάνης
Η προτομή του καπετάν Γέρμα, στο χωριό Γέρμα Καστοριάς, στη Μακεδονία






Δεν υπάρχουν σχόλια: