ΕΞΩΧΩΡΙ - ΣΑΙΔΟΝΑ, ΠΥΡΓΟΣ ΚΙΤΡΙΝΙΑΡΗ


Ο πύργος του Κιτρινιάρη βρίσκεται πάνω σε ένα χαρακτηριστικό ύψωμα, στον ξερόβραχο της «κουδούνας» και σε υψόμετρο 700 μέτρων, στα όρια του Δημοτικού Διαμερίσματος Εξωχωρίου της Μεσσηνιακής Μάνης, στις δυτικές πλαγιές του Ταϋγέτου.
Ο πύργος του Κιτρινιάρη καθώς και τα μοναστήρια Σαμουήλ και Βαϊδενίτσας , στην περιοχή, αποτελούσαν το οχυρό τρίγωνο της Σαϊδόνας  για άμυνα και φύλαξη των χωριών της Καρδαμύλης  και της Ανδρούβιστας  από τυχόν επιδρομές Τούρκων, από τη πλευρά του Ταϋγέτου.
Ο πύργος του Κιτρινιάρη, που εκτιμάται ότι χτίστηκε γύρω στο 1786, σήμερα αποτελείται από ένα τετράγωνης σχεδόν κάτοψης τριώροφο πύργο και ένα ορθογωνικής κάτοψης διώροφο πρόκτισμα. Τα παράθυρα σε σχήμα καμάρας, ο μαντρότοιχος και η τοξωτή θύρα του ιστορικού Πύργου του Κιτρινιάρη αποτελούν ενδιαφέροντα δείγματα της προεπαναστατικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής της Μάνης.
Η οικογένεια Κιτρινιάρη που έχτισε τον Πύργο του Κιτρινιάρη αναδείχθηκε σε τόσο ισχυρή, ώστε τα μέλη της να γίνουν άτυπα καπετάνιοι των ορεινών χωριών της Ανδρούβιστας. Η θέση που επελέγη, δε, για τον Πύργο του Κιτρινιάρη ήταν στρατηγικής σημασίας καθώς ο τόπος είναι δυσπρόσιτος αλλά η θέα φθάνει μέχρι χαμηλά τα παράλια.

  «Χαρακτηρίζομεν τον εν Χαραυγή Μεσσηνίας ευρισκόμενον ιστορικόν Πύργον Καπετανάκηδων ως ιστορικόν διατηρητέον μνημείον, ένεκα της ιστορικής σημασίας αυτού.» ΥΑ Α/Φ31/44814/3785/6-12-1975 - ΦΕΚ 1585/Β/31-12-1975

 Πύργος του Κιτρινιάρη. 1786.


Σύμφωνα με το εξαιρετικό βιβλίο του Μπάμπη Παυλόπουλου ,  "ο πύργος του καπετάν Κιτρινιάρη στην Ανδρούβιστα της Έξω Μάνης είναι ένα μικροσκοπικό συγκρότημα, χτισμένο πάνω σε μια συγκέντρωση τεράστιων βράχων. Ένα πραγματικό οχυρό αλλά και στρατηγικό σημείο, από όπου ο κτήτορας είχε απεριόριστη θέα προς τον Μεσσηνιακό κόλπο και τις χαμηλότερες εκτάσεις της Ανδρούβιστας. Γνωστή είναι η ένοπλη σύγκρουση του Παναγιώτη Μούρτζινου με τον Θεοδωράκη Κιτρινιάρη, που κατέληξε σε αιχμαλωσία του τελευταίου. Η αιχμαλωσία πραγματοποιήθηκε στον "οντά" του Μούρτζινου, στον πύργο του στην Παλιά Καρδαμύλη και όχι στην "γούβα" του υπογείου, εξαιτίας της αρχοντικής θέσης του αιχμαλώτου".

Πύργος του ΚιτρινιάρηΔεν υπάρχουν σχόλια: