ΠΕΠΟ

Πέπο:  Κλεισμένο γύρω-γύρω από τα βουνά με μόνη ανοιχτή διάβαση από το Δίπορο, απομονωμένο με την μοναστηριακή εκκλησία της Παναγίας του 10ου αιώνα, καλλιέργησε παλαιότερα με πολύ φροντίδα τη λίγη γη και τα τριγύρω βουνά του. Τα λίγα εγκαταλελειμμένα σπίτια, 10 περίπου, αναπαλαιώνονται τελευταία και οι συχνές επισκέψεις των αποδήμων (Τσατσαρουναίων) ξαναδίνουν ζωή στη περιοχή. Το περίφημο μονοπάτι Δίπορο – Πέπο – Λιοντάκι, θεωρείται μαζί με το μονοπάτι Σταυρί – Αγία Κυριακή – Τηγάνι, από τα πιο φημισμένα και επισκέψιμα από τους περιπατητές.

Στα ίχνη του πειρατή Τσατσαρούνου!!!

ΤΟ ΠΕΠΟ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ  https://www.youtube.com/watch?v=fVnubimU9_s

Ψηλά μέσα στις βουνοπλαγιές του Σαγιά υπάρχει ένα μικρό και άγνωστο χωριουδάκι που σαγηνεύει τα παιδιά. Λέγεται Πέπο και σήμερα μένουν όρθια μόνο μια χούφτα σπιτάκια και η παλιά, λιτή εκκλησία της Παναγίας μισοθαμμένη στο χώμα. Οι παραδόσεις της Μάνης λένε πως εδώ στο μικρούλι Πέπο ζούσε ο μεγάλος και φοβερός πειρατής Τσατσαρούνος, ο οποίος κατέβαινε από τη χαράδρα δυτικά του χωριού ως το Δίπορο και τους Μπουλαριούς και από εκεί στη θάλασσα και κούρσευε τα πλοία! Στο χωριό μάλιστα διατηρείται ακόμη το επώνυμο Τσατσαρούνος.

Για να ανακαλύψετε την κρυφή γειτονιά του πειρατή Τσατσαρούνου ακολουθείστε τον κεντρικό δρόμο από Κυπάρισσο-Άλικα προς Προσηλιακή Μάνη και στρίψτε αριστερά εκεί όπου θα δείτε μια πινακίδα που γράφει «Λιοντάκη» και έχει μια ζωγραφισμένη κορώνα. Ανηφορίστε ένα πολύ στενό ασφαλτόδρομο μέσα σε ένα φανταστικό τοπίο με μυριάδες ζωνάρια ξερολιθιές να κατρακυλούν τις απότομες πλαγιές κάτω από μανιάτικους πύργους χτισμένους στη σειρά.

Λίγο ψηλότερα από το Πέπο στην άκρη του γκρεμού, βρίσκεται το χωριό Λεοντάκης (ή Λεοντάκι ή Λιοντάκι) με τους χαρακτηριστικούς δίδυμους πύργους των Γουνελάδων από τους οποίους το δειλινό στον Μεσσηνιακό κόλπο είναι συγκλονιστικό! Δίπλα ακριβώς στο Λιοντάκι βρίσκονται τα Μουντανίστικα, χωριό που διατηρεί ένα μοναδικό χρώμα και μια αρχιτεκτονική αρχετυπική: θυμίζει σκηνικό από ταινία του ιταλικού νεορεαλισμού! Συνεχίστε με μια φανταστική πεζοπορία, κατηφορική και εύκολη, μέσα από ένα άνετο φαράγγι με θέα τη θάλασσα. Ξεκινάτε από το Πέπο και θα φτάσετε ως τους Άνω Μπουλαριούς, ένα καταπληκτικό χωριό με πανάρχαιες βυζαντινές εκκλησίες. Αν δεν σας κουρσέψει ο Τσατσαρούνος στο δρόμο, ίσως βρείτε ανοιχτό και το καφενείο για μια δροσερή πορτοκαλάδα!Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΟ ΠΕΠΟ

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΟ ΠΕΠΟ

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΟ ΠΕΠΟ

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΟ ΠΕΠΟ


Δεν υπάρχουν σχόλια: