ΦΟΥΡΝΙΑΤΑ ΠΥΡΓΟΥ ΔΙΡΟΥ

Η ΦΟΥΡΝΙΑΤΑ, οχυρός οικισμός του Πύργου Διρού. Θα δείτε το τειχισμένο συγκρότημα του οπλαρχηγού Σκλαβουνάκου, με εντυπωσιακό πύργο, οικογενειακό εκκλησάκι και λαξευτή στέρνα (γούρνα), γνωστή ως Πετρόλακκος. Στο κέντρο της Φουρνιάτας βρίσκονται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και, σε μικρή απόσταση, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

Το τειχισμένο συγκρότημα του οπλαρχηγού Σκλαβουνάκου βρίσκεται στα νότια της κωμόπολης Πύργου Διρού. Χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821 για τις αμυντικές ανάγκες των κατοίκων.
Το Πυργοσυγκρότημα του οπλαρχηγού Σκλαβουνάκου περικλείει έναν εξαώροφο πύργο, δεξαμενές, ένα οικογενειακό εκκλησάκι με νεκροταφείο, μάντρα για τα ζώα. Ο περίβολος είναι ύψους 5μ. διαθέτει τοξωτή αυλόπορτα πάνω από την οποία υπάρχει ζεματίστρα, διάδρομο με πολεμίστρες και ένα πολεμικό κλουβί στη ΝΔ γωνία. Στην βόρεια πλευρά του οχυρού σχηματίζεται ένα μεγάλο σπίτι με δίχωρο θολωτό κατώι και τρίχωρο ανώι. Το σπίτι κατέχει και το δικό του λιακό και λαξευτή δεξαμενή. Στο νότο βρίσκεται περιτειχισμένη αυλή.
Στην ανατολική πλευρά του περιβόλου, προβάλλει ο πολεμόπυργος. Ο Πύργος είναι εξαόροφος με ύψος 25μ. Είναι χτισμένος το 1821 και εποπτεύει όλη την περιοχή. Υποδιαιρείται με 3 θόλους και με 2 ξύλινα πατώματα σε 6 στάθμες. Παρουσιάζει πολυάριθμες ντουφεκότρυπες και μικρά τοξωτά παράθυρα. Ο Πύργος καταλήγει σε κορφάρι με πολεμικό στηθαίο, εξοπλισμένο με δύο κλουβιά πρισματικής μορφής που προεξέχουν ελαφρά.

Το σπίτι κατέχει και το δικό του λιακό και λαξευτή δεξαμενή.


ΦΟΥΡΝΙΑΤΑ, ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΦΟΥΡΝΙΑΤΑ, ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΦΟΥΡΝΙΑΤΑ ΠΥΡΓΟΥ ΔΙΡΟΥ, ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 12ου αιώνα.
ΦΟΥΡΝΙΑΤΑ ΠΥΡΓΟΥ ΔΙΡΟΥ, ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 12ου αιώνα.
ΦΟΥΡΝΙΑΤΑ ΠΥΡΓΟΥ ΔΙΡΟΥ, ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 12ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: