ΠΑΛΥΡΟΣ

Ο Πάλιρος ή Πάλυρος είναι χωριό της προσήλιας Μάνης στο Λακωνικό κόλπο, παρά την ακρωταινάρια περιοχή. Διοικητικά ανήκε στην πρώην επαρχία Γυθείου και του δήμου της Λάγιας. Σήμερα υπάγεται στο Δήμο Ανατολικής Μάνης. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του ομώνυμου κολπίσκου λίγο πριν το Ακρωτήριο Ταίναρο και επί της δυτικής πλευράς ομώνυμου λόφου που το καθιστά μη ορατό από τη θάλασσα. Το 1953 αριθμούσε 110 κατοίκους ενώ στην απογραφή του 2001 μόλις 30 κατοίκους. Συνδέθηκε με την περιφερειακή αμαξιτή οδό της Μάνης το 1970, όπου τότε και ηλεκτροδοτήθηκε.
Επίνειο του Παλίρου είναι το Πόρτο Κάγιο. Στον παρακείμενο χώρο κοντά στην ακτή βρίσκονται λαξευμένοι βράχοι που δίνουν την εντύπωση αρχαίου σύνθρονου με πολλές λαξευμένες κοιλότητες εξ ου και η ονομασία "στέρνες".
Πολύ κοντά από το σημείο αυτό βρίσκεται και μια σπηλιά που φέρεται να έχει λαξευτεί από ανθρώπινο χέρι που ως φαίνεται θα πρέπει να ήταν εκεί το αρχαίο ιερό και ο πρωταρχικός ναός του Ποσειδώνα, στον οποίο υπήρχε μεγάλο άγαλμα του θεού. Περί του σπηλαίου αυτού κάνει μνεία και ο Παυσανίας ("Λακωνικά" 25). Κατά τις αρχαίες παραδόσεις εδώ βρίσκονταν και το άγαλμα του κέρβερου που είχε ανασύρει ο Ηρακλής από τον Άδη. Μεταγενέστερα και προφανώς από παρανόηση επί της μνείας αυτής του Παυσανία ονομάσθηκε εσφαλμένα ως Σπήλαιο του Άδη ένα άλλο όντως μεγάλο σπήλαιο που βρίσκεται στο Ακρ. Ταίναρο πολύ κοντά στη θάλασσα αλλά επί της δυτικής πλευράς του, στο Μεσσηνιακό κόλπο. (Bικιπαίδεια)

ΟΙΚΙΑ ΚΑΣΣΗ
Οικία Κανέλλας Γεωργοπούλου Κάσση στον Πάλυρο.

Οικία Κανέλλας Γεωργοπούλου Κάσση στον Πάλυρο. Εγκατάλειψη....

Οικία Κανέλλας Γεωργοπούλου Κάσση στον Πάλυρο. Εγκατάλειψη....







ΠΑΛΥΡΟΣ 1978.τραπελα η Σταυρουλα Κασιδοκωστα φωτο απο Πετρος Κασιδοκωστας



















1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Αγαπητέ Πέτρο Αθανασάκο Χαίρομαι πάρα πολύ που πιστεύεις αληθινά στην Μάνα μας τη Μάνη.
Συγχαρητήρια!