ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ, ΠΥΡΓΟΣ ΜΟΥΡΤΖΙΝΟΥ



Ο Πύργος του Μούρτζινου στην παλιά Καρδαμύλη, χρονολογείται από τον 17ο αιώνα
Στην Παλιά Καρδαμύλη δεσπόζει ο Πύργος του Μούρτζινου, ο οποίος ανήκε στον τελευταίο καπετάνιο της Μάνης.
Από τον Πύργο Μούρτζινου διασώζονται η μισογκρεμισμένη τοξωτή πύλη, το Πυργόσπιτο που διαδραμάτιζε αμυντικό ρόλο, ο Πύργος, η είσοδος στον οποίο γινόταν μέσω μιας ξύλινης ανασυρόμενης γέφυρας, το Σιδηρουργείο, η υπόγεια Στέρνα, το Ελαιοτριβείο και ο Λαχανόκηπος που κάλυπτε τις ανάγκες της οικογένειας.
Στην είσοδο του Πύργου Μούρτζινου δεσπόζει ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, η οικογενειακή εκκλησία των Μουρτζίνων, οι οποίοι διοίκησαν την καπετανία της Ανδρούβιστας για περισσότερα από 200 χρόνια.
Ο Πύργος του Μούρτζινου, στον οποίο στεγάζεται σήμερα το Μουσείο των Μούρτζινων, είναι μια τυπική οχυρωμένη κατοικία καπετάνιου της Έξω Μάνης. Σύμφωνα με το ιδιότυπο διοικητικό σύστημα της βορειοδυτικής (Έξω) Μάνης μέχρι και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, ο «καπετάνιος» ήταν ο τοπικός άρχοντας μιας ορισμένης περιοχής, την οποία ήλεγχε από το «φρούριό» του.
Η ανέγερση των πρώτων κτηρίων στον Πύργο του Μούρτζινου τοποθετείται στα τέλη του 17ου αιώνα, όταν εμφανίζεται στην περιοχή ο γενάρχης των Μούρτζινων, Μιχαήλ Παλαιολόγος.
https://greece.terrabook.com/messinia/el/page/pirgos-mourtzinou

  «Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία: Α) τη διώροφη οικία με ελαιοτριβείο που περιλαμβάνεται στο οχυρωμένο συγκρότημα των Τρουπάκιδων - Μούρτζινων στην πάνω Καρδαμύλη Μάνης, ιδιοκτησίας κ. Νικολάου και Σπυρίδωνος Πετρέα με ακτίνα προστασίας στα όρια της ιδιοκτησίας των παραπάνω ιδιοκτητών και ο μηχανικός εξοπλισμός τους εφ' όσον υπάρχει, διότι αποτελούν σημαντικά δείγματα για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής της προβιομηχανικής Μεσσηνιακής Μάνης και Β) το τριώροφο πυργόσπιτο που περιλαμβάνεται στο οχυρωμένο συγκρότημα των Τρουπάκιδων Μούρτζινων στην πάνω Καρδαμύλη Μάνης, ιδιοκτησίας κ. Νικολάου και Σπυρίδωνος Πετρέα με ακτίνα προστασίας στα όρια της ιδιοκτησίας των παραπάνω ιδιοκτητών και ο μηχανικός εξοπλισμός τους εφ' όσον υπάρχει, διότι αποτελούν σημαντικά δείγματα για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής της προβιομηχανικής Μεσσηνιακής Μάνης.» ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/104/6447/20-2-1990 - ΦΕΚ 150/Β/14-3-1990

Η προτομή του αγωνιστή του 1821 Παναγιώτη (Μούρτζινου) Τρουπάκη βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Καρδαμύλης, στη Μεσσηνιακή Μάνη.

Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Νίκος Μποκέας και τα αποκαλυπτήρια έγιναν ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου του 2012.

Η καταγωγή του Παναγιώτη Τρουπάκη ή Μούρτζινου ήταν από τον κλάδο των Παλαιολόγων του Μυστρά και από τον πύργο του στη Μάνη ουσιαστικά  ξεκίνησε η εκστρατεία για την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό το 1821.

Σήμερα στην Καρδαμύλη μπορείτε να δείτε τον Πύργο Μούρτζινου, που ανήκε στην οικογένεια και σήμερα στεγάζει το Μουσείο των Μούρτζινων, όπου περιγράφεται η ιστορία της σπουδαίας αυτής οικογένειας της Μεσσηνίας.























Δεν υπάρχουν σχόλια: