ΚΙΤΡΙΝΙΑΡΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΙΒΑΣ
Φίλιππος Κιτρινιάρης – καπετάν Λίβας


Ο Φίλιππος Κιτρινιάρης από τη Καρδαμύλη, γεννήθηκε το 1878 και ήταν υπαξιωματικός του Ελληνικού στρατού το 1904. Μετά το επίσημο μνημόσυνο υπέρ του Παύλου Μελά, τον Οκτώβριο του 1904, παρουσιάστηκε με το φίλο του Πέτρο Μαλεύρη από το Κουλούμι, στα γραφεία της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ» και ζήτησε από το πρόεδρο του Μακεδονικού κομιτάτου, Δημήτρη Καλαποθάκη, να μεταβεί στη Μακεδονία, προκειμένου να πολεμήσει υπέρ της ελευθερίας της.

Μπήκε στο αντάρτικο σώμα του καπετάν Μάλλιου (Στέφανος Δούκας) ως οπλαρχηγός επιτελικής ομάδας και έδρασε στη περιοχή των Καστανοχωρίων και της Κορυτσάς.

Ο καπετάν Λίβας έλαβε μέρος στις μάχες κατά των διαβόητων κομιτατζήδων Μήτρου Βλάχου και Κυριάζου, οι οποίοι τρομοκρατούσαν τους Έλληνες της περιοχής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πολέμησε στις μάχες της Ζαγορίτσανης (25 Μαρτίου 1905), που ήταν το κέντρο των κομιτατζήδων όλης της περιφέρειας, του Έζερετς (10 Απριλίου 1905) και της Οσνίτσανης (13 Ιουνίου 1905).

Μετά τη διάλυση των εθελοντικών σωμάτων επέστρεψε στο στρατό και πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους και στη Μικρασιατική εκστρατεία. Αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Συνταγματάρχη και πέθανε το 1965.

Δεν υπάρχουν σχόλια: