ΑΒΙΑ

Η Αβία, 12 χιλιόμετρα ανατολικά της Καλαμάτας, αποτελεί πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο Ελλήνων και ξένων παραθεριστών. Υπάρχουν πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφετέριες, πλαζ λουομένων κλπ. Στην ενδοχώρα απλώνεται ένας μεγάλος ελαιώνας, που αποτελεί την άλλη πηγή εισοδήματος των κατοίκων. Το μεγαλύτερο, ίσως, πλεονέκτημα της Αβίας είναι τα πεντακάθαρα και καταγάλανα νερά.
Περιλαμβάνει τους οικισμούς Αρχοντικό, Παλαιόχωρα, Ακρογιάλι (Κοπάνοι) και Μεγάλη Μαντίνεια (ημιορεινός).

Στ' αρχαία χρόνια, στη θέση της Παλιόχωρας βρισκόταν η ομηρική πόλη Ιρή, η κατά τον Όμηρο ''ποιήεσσα''.Το όνομα Αβία προέρχεται από την τροφό του γιου του Ηρακλή που ήταν εγκατεστημένη εκεί.
Η περιοχή αποτέλεσε 'μήλο της έριδας' μεταξύ των Μεσσηνίων και των Σπαρτιατών. Στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου υπήρχε Ασκληπιείο.

Ο Δήμος Αβίας ήταν δήμος του νομού Μεσσηνίας. Ιδρύθηκε με το "Σχέδιο Καποδίστριας" το 1999 από συνένωση των κοινοτήτων: Αβία (οικισμοί: Αβία, Μεγάλη Μαντίνεια, Ακρογιάλι), Κάμπος, Δολοί (οικισμοί: Δολοί, Κιτριές, Καλλιανέικα), Σταυροπήγιο (οικισμοί: Σταυροπήγιο, Μάλτα), Κέντρο (οικισμοί: Κέντρο, Χώρα Γαϊτσών, Βόρειο, Ανατολικό), Αλτομιρά και Σωτηριάνικα (οικισμοί: Σωτηριάνικα, Χαραυγή). Με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης ο δήμος καταργήθηκε και εντάχθηκε στον νέο δήμο Δυτικής Μάνης.
ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
(οι παλιές φωτογραφίες ειναι απο το αρχειο του κ. Ηλία Κοτσόβολου) 
ΒΙΝΤΕΟ https://www.youtube.com/watch?v=FmHNWoTXq0w&feature=youtu.be 


Οι γυναίκες στην παραλία - Ακρογιάλι, γύρω στα 1958. (από αρχείο Ηλια Κοτσόβολου)


Ακρογιάλι με φόντο την παραλία Πέστι, γύρω στα 1958. (από αρχείο Ηλια Κοτσόβολου)


Ακρογιάλι Αβίας, οι μικροί ψαράδες, δεκαετία του 60. (από αρχείο Ηλια Κοτσόβολου)Πλημμύρα στο Αρχοντικό Αβίας δεκαετία του 60. (από αρχείο Ηλια Κοτσόβολου)
Ο αγιασμός των υδάτων στο βράχο της Παλιόχωρας Αβίας, γυρω στα 1960. (από αρχείο Ηλια Κοτσόβολου)


Το μνημείο των πεσόντων στην Παλιόχωρα, δεκαετία του 60. (από αρχείο Ηλια Κοτσόβολου)
Αγιος δημητριος κ το παλιο ηρώο Αβίας (ή Παλιόχωρα)
Εκδρομή στο Ακρογιάλι Αβίας, γυρω στα 1955. (από αρχείο Ηλια Κοτσόβολου)

Ο Υπουργός Ι Ψαρρέας από το Νομιτσί, συνομιλεί με κατοίκους στο Αρχοντικό Αβίας, γυρω στα 1958. (από αρχείο Ηλια Κοτσόβολου)

Το Δημοτικό Σχολείο Παλιόχωρας Αβίας, το 1970 ....όλοι οι μαθητές του σχολείου !! (από αρχείο Ηλια Κοτσόβολου)
 
Κάμπος Αβίας 1962.

Δεν υπάρχουν σχόλια: