ΚΑΡΥΟΥΠΟΛΗ (ΠΑΛΑΙΑ)

Η παλιά Καρυούπολη βρίσκεται σε κατάφυτο λόφο, δυτικά της Δροσοπηγής και αναπτύχθηκε από το 15ο αιώνα, εποχή που η Μεσαιωνική πόλη αποτέλεσε σημαντικό Βυζαντινό Κέντρο της Μάνης. Ο Κων/νος Παλαιολόγος διέθετε βυζαντινή φρουρά στο Κάστρο της Καρυούπολης που ήταν και έδρα Επισκόπου, ενώ παρήκμασε μετά την πτώση του Μυστρά.

Σήμερα διακρίνουμε ανατολικά ένα τμήμα του επιβλητικού πύργου με τους λαξεμένους λίθους και ΒΔ ένα εντυπωσιακό ορθογώνιο κτίσμα, με πολεμίστρες που διέθετε θολοσκέπαστους εσωτερικούς χώρους και χρησίμευε μάλλον για Επισκοπείο. Έξω από το κάστρο υπάρχουν ίχνη από κτίσματα, τάφους, στέρνες, λατομεία κλπ. Στη βόρεια πλευρά βρίσκονται οι ναοί του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Νικολάου του 13ου αιώνα.

 Την κορυφή του λόφου της Παλιάς Καρυούπολης καλύπτουν τα ερείπια της Βυζαντινής αυτής πόλης. Πρώτη αναφορά στο «Βίο του όσιου Φιλάρετου», έργο του μοναχού Νικήτα που γράφτηκε στην Καρυούπολη το 820 μ.Χ. Στην συνέχεια διαγράφει μια μεγάλη ιστορία μέχρι την εγκατάλειψή της από το σύνολο περίπου των κατοίκων, περί το 1750 μ.Χ.

Πολλές εκκλησίες, πύργοι, οχυρωματικό τείχος, ανεμόμυλος, γηστέρνες, ξεπροβάλλουν μέσα από τα ερείπια των κατοικιών, με το καθολικό να διατηρείται στην πλέον καλή κατάσταση. Το καθολικό είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Κτίσθηκε μέσα στον περιβάλλοντα το παλατάκι χώρο, πολύ μεταγενέστερα από αυτό. Σύμφωνα με την άποψη του καθηγητή Δρανδάκη, κτίσθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα και ανήκει στην κατηγορία μονόχωρων ναών με τρούλο, που είναι αρκετά διαδεδομένοι στη Μάνη. Η ανέγερσή του πρέπει να έγινε την εποχή των Παλαιολόγων, τότε που έχουμε και την πρώτη αναφορά για την επισκοπή Καρυούπολης 1426μ.χ.

Το ύφος του ναού παρουσιάζεται επιβλητικό, έχει μνημειακό χαρακτήρα, και ομοιότητες με μνημεία του Μιστρά. Δεσπόζει ο οκταγωνικός τρούλος, διακοσμημένος με πώρινα αψιδωτά περιγράμματα σε κάθε μια από τις πλευρές του, και η μεγάλη ημικυκλική αψίδα από τα ανατολικά. Τα πάρα πάνω φανερώνουν, ότι αποτελούσε τον καθολικό ναό της επισκοπής που ιδρύθηκε στην Καρυόπολη. Πάνω από την κυρία είσοδο του ναού, στην δυτική πλευρά, που μεταγενέστερα όμως κτίσθηκε, και άνοιξε άλλη στη νότια, υπάρχει η κτητορική επιγραφή «ΑΝΙΣΤΟΡΗΘΗ Ο ΘΕΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΝΑΟΣ ΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ ΤΩΝ ΤΙΜΙΟΤΑΤΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΝΙΚΟΛΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΙΑΝΩΝ ΜΑΡΑΒΕΛΙΑΝΩΝ ΚΟΝΤΟΣΤΑΥΛΩΝ ΡΑΜΕΝΙΑΝΩΝ Μ……ΑΤΩΝ των……………..ων ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΩΝ».
 Καρυούπολις

Τήν άλλη μέρα τό πρωί
πέρνουν τό κατηφόρι
τρείς άνθρωποι του ξέχωροι
κι΄ύστερα τ΄ανηφόρι.

Περνούν λαγκάδια και βουνά,
γυρίζουνε την Μάνη
να βρούν μιάν αητοράχη της
να πλέξουνε γιορντάνι.

Διαλέξαν μιά βουνοκορφή
παράμερα και χώρια
στην Παλαιά Καρυούπολη
την πόλη την πανώρια,

πού ήταν ή πρώτη στό Μωριά
Επισκοπή μας άγια
των χειστιανών αγλάισμα
τού λόγου μας ή βάγια.

Άνθισε πρόκοψεν εκεί
στ' απάτητα λουρία
έγινεν η τρανότερη
τού τόπου πολιτεία.

Ανίκητη πληθωρική
παληκαριών γεννήτρα,
ρήγισα πολεμόχαρη
τού χρόνου καταλύτρα.

στολίδι ατίμητο,χρυσό,
τού Διγενή τό κάστρο
στής χειμωνιάς τό θόλωμα
τό λαμπερό μας άστρο.

Εγκρέμισε τόν Πασαβά
έχτισε τό Μελίσσι, (Μαυροβούνι)
πολλαπλασιάστη κι΄άραξε
κεί στό Μαραθονήσι. (Γύθειο)

Ποίημα από την συλλογή
Παριά Καρυούπολις
του Νίκου Θ.Πιερράκου


ΚΑΡΥΟΥΠΟΛΗ (ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ)

Το καθολικό είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Κτίσθηκε μέσα στον περιβάλλοντα το παλατάκι χώρο, πολύ μεταγενέστερα από αυτό. Σύμφωνα με την άποψη του καθηγητή Δρανδάκη, κτίσθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα και ανήκει στην κατηγορία μονόχωρων ναών με τρούλο, που είναι αρκετά διαδεδομένοι στη Μάνη. Η ανέγερσή του πρέπει να έγινε την εποχή των Παλαιολόγων, τότε που έχουμε και την πρώτη αναφορά για την επισκοπή Καρυούπολης 1426μ.χ.
ΒΙΝΤΕΟ https://www.youtube.com/watch?v=eDNOm9UcLgg
















το "καμπαναριό" του Αγίου Γεωργίου

Ο κατάφυτος λόφος της Καρυούπολις
Σήμερα διακρίνουμε ανατολικά ένα τμήμα του επιβλητικού πύργου με τους λαξεμένους λίθους και ΒΔ ένα εντυπωσιακό ορθογώνιο κτίσμα, με πολεμίστρες που διέθετε θολοσκέπαστους εσωτερικούς χώρους και χρησίμευε μάλλον για Επισκοπείο. Έξω από το κάστρο υπάρχουν ίχνη από κτίσματα, τάφους, στέρνες, λατομεία κλπ.

Το εντυπωσιακό ορθογώνιο κτίσμα, με πολεμίστρες που διέθετε θολοσκέπαστους εσωτερικούς χώρους και χρησίμευε μάλλον για Επισκοπείο

Το εντυπωσιακό ορθογώνιο κτίσμα, με πολεμίστρες που διέθετε θολοσκέπαστους εσωτερικούς χώρους και χρησίμευε μάλλον για Επισκοπείο


Το εντυπωσιακό ορθογώνιο κτίσμα στο εσωτερικό του


Το κάστρο και ίχνη από κτίσματα της Βυζαντινής πόλης

Ιχνη από κτίσματα


Ιχνη από κτίσματα

Το κάστρο και ίχνη από κτίσματα της Βυζαντινής πόλης



ερείπια της Βυζαντινής πόλης


Ο κατάφυτος λόφος της Καρυούπολις

Το κάστρο και ίχνη από κτίσματα της Βυζαντινής πόλης

ΚΑΡΥΟΥΠΟΛΗ (ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ)

Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά. Διατηρείται, ο κυρίως ναός, το ιερό, και μέρος του πρόναου από την δυτική πλευρά . Είναι και αυτός μονόχωρος με τρούλο και κτίσθηκε στα τέλη του 13ου αιώνα, κατά τον καθηγητή Δρανδάκη, μικρότερος αλλά και παλαιότερος από τον Άγιο Γεώργιο.

΄Έχει γκρεμίσει ο θόλος του τρούλου, ο πρόναος, και μέρος της εισόδου στην νότια πλευρά. Ο κυκλικός τρούλος ακουμπά σε τέσσερα τόξα, που στηρίζονται σε παραστάδες στους πλάγιους τοίχους, και φέρει γύρω-γύρω ανοίγματα, αλλά και τυφλές εσοχές, εναλλάξ. Στο τελείωμα των τοίχων, κάτω από τα κεραμίδια της στέγης, διατηρείται τμήμα διακόσμησης με συνεχόμενα «Χ» , μόνο από την πλευρά της εισόδου. Στο εσωτερικό, ιδιαίτερα όταν κοιτάξει κάποιος ψηλά φαντάζει έντονα το σταυροειδές σχήμα της εκκλησίας, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν υποψιάζεσαι, όταν βρίσκεσαι στο εξωτερικό.













Δεν υπάρχουν σχόλια: