ΝΥΦΙ - ΑΛΥΠΑ

Είναι Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ανατολικής Μάνης και αποτελείται από τους κύριους οικισμούς Μέσα Χώρα (ο παλαιότερος), Έξω Νύφι, Βίγλα, Ατσούπι, τους παραλιακούς Γιαλό και Αλύπα και το μικρό ορεινό Κουρνό, με λίγα σπίτια γύρω από τη βρύση, στο Μοναστήρι της Παναγιάς, ψηλά στο βουνό.  Λέγεται ότι πήρε το όνομά του, επειδή ήταν περιτριγυρισμένο από δέντρα, όπως η νύφη με λουλούδια. Δεσπόζει στη περιοχή αφού ο οικισμός είναι αμφιθεατρικά κτισμένος σε στρατηγική θέση παράλληλα προς τη θάλασσα σε πλαγιά λόφου.

 Οι οικισμοί που αποτελούν το Νύφι έχουν διατηρήσει το παραδοσιακό χρώμα τους, πύργοι και πυργόσπιτα αντιμετωπίζονται οπό τους νεώτερους ιδιοκτήτες - κληρονόμους με σεβασμό και αγάπη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων κακοποίησης και αρχιτεκτονικής αλλοίωσης. Έτσι ο επισκέπτης χαίρεται αυτά τα παραδοσιακά πυργοχώρια - αετοχώρια σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του Σαγγιά.

Οι επισκέπτες απολαμβάνουν το μπάνιο τους στους δύο παραλιακούς οικισμούς του Νυφιού, το Γιαλό με την ωραία παραλία με τα βότσαλα και την Αλύπα, με το πανέμορφο φυσικό λιμανάκι της. Στην Αλύπα, έχει γυριστεί η υπερπαραγωγή του αμερικανικού κινηματογράφου "Tempest" (= τρικυμία, θύελλα) με τον Τζον Κασσαβέτη κ.ά. γνωστούς ηθοποιούς, τη δεκαετία του '80. Μεγάλη είναι  η ναυτική παράδοση του χωριού, αφού σε εποχές που δεν υπήρχαν δρόμοι ή άλλη πρόσβαση, η συγκοινωνία γινόταν μέσω θαλάσσης με τα παλιά πλεούμενα, ιστιοφόρα και καΐκια με το Γύθειο, το Πειραιά κλπ.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΛΥΠΑ ΝΥΦΙ http://www.youtube.com/watch?v=HoqKe5tak1Q&feature=youtu.be


ΝΥΦΙ ΠΥΡΓΟΣ ΒΕΝΤΙΚΟΥ

ΝΥΦΙ, ΜΕΣΑ ΧΩΡΑ
ΝΥΦΙ, ΜΕΣΑ ΧΩΡΑ
ΝΥΦΙ, ΜΕΣΑ ΧΩΡΑ
ΝΥΦΙ, ΜΕΣΑ ΧΩΡΑ

  Στο Νύφι υπάρχουν παλιές και νεώτερες εκκλησίες πολλές από τις οποίες ορισμένες είναι οικογενειακές: ο Αϊ-Γιώργης, ο Αϊ-Λιάς, η Αγία Κυριακή, η Αγία Κατερίνα, η Αγία Βαρβάρα, ο Άγιος Σώστης, ο Άγιος Πέτρος και οι νεώτερες Σωτήρας στο Γιαλό, ο Αϊ-Δημήτρης κ.ά.
ΝΥΦΙ ΜΕΣΑ ΧΩΡΑ Το νεκροταφείο με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου
ΝΥΦΙ ΜΕΣΑ ΧΩΡΑ Το νεκροταφείο με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου
ΝΥΦΙ ΜΕΣΑ ΧΩΡΑ Το νεκροταφείο με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου  (Αρχοντούλα Μιχελακου Παναγιωτοπούλου‎)

ΝΥΦΙ, Αγ Δημήτριος. (φώτο Αιμιλια)
ΝΥΦΙ, Αγ Δημήτριος

ΕΞΩ ΝΥΦΙ, Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΟ ΓΥΑΛΟ
ΕΞΩ ΝΥΦΙ, Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΟ ΓΥΑΛΟ, φωτο Αρχοντούλα Μιχελακου Παναγιωτοπούλου‎
ΝΥΦΙ, ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, φωτο Kyriakos Salpeas‎
ΝYΦΙ, ΜΕΣΑ ΧΩΡΑ, Αγια Αικατερίνη
ΝYΦΙ, ΜΕΣΑ ΧΩΡΑ, Αγια Αικατερίνη
ΝΥΦΙ, Η ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ Η ΓΚΛΕΖΙΑΝΙΚΗ.ΣΤΗΝ ΑΛΥΠΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΘΕ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟ


ΝΥΦΙ, ΜΕΣΑ ΧΩΡΑ, ΠΥΡΓΟΣ ΦΡΑΓΚΑΚΟΥ
ΝΥΦΙ, ΠΥΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΥ
ΝΥΦΙ,  ΠΥΡΓΟΣ ΒΕΝΤΙΚΟΥ
ΠΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΕΞΩ ΝΥΦΙ
Πύργος στο Μέσα Νύφι ( 1781 )
ΝΥΦΙ ΠΥΡΓΟΣ ΒΕΝΤΙΚΟΥ
ΝΥΦΙ,  ΠΥΡΓΟΣ ΒΕΝΤΙΚΟΥ
  'Εξω Νύμφι Λακωνίας , αμφιθεατρικά κτισμένο με θέα το Λακωνικό Κόλπο και σκαρφαλωμένο σε πανέμορφο ορεινό όγκο , έχει την ιστορία του , χαμένη στα βάθη των αιώνων εμπλουτισμένη με μύθους,  βεντέτες και ανυπότακτη θέληση για ζωή και δίκιο.
Κάλεσμα στους νέους να βρουν τις ρίζες τις αρχές και τις αξίες , ενός τόπου γεωγραφικά αφιλόξενου με τον ανθρωπισμό και το συναίσθημα να περισσεύουν.
Ίσως η έλευση της πηγής ζωής , του νερού , να ειναι ένα σπουδαίο κίνητρο προς αυτή την κατεύθυνση... (κείμενο Kyriakos Kalamaris )

ΝΥΦΙ,  ΠΥΡΓΟΣ ΒΕΝΤΙΚΟΥ
Έξω Νύφι - πύργος Βεντίκου

ΝΥΦΙ,  ΠΥΡΓΟΣ ΒΕΝΤΙΚΟΥ
Έξω Νύφι - πύργος Βεντίκου
Έξω Νύφι - πύργος ΒεντίκουΝΥΦΙ ΠΥΡΓΟΣ ΒΕΝΤΙΚΙΑΝΟΥ
ΕΞΩ ΝΥΦΙ, ΠΥΡΓΟΣ ΜΠΟΥΡΙΚΟΥ
ΝΥΦΙ ΠΥΡΓΟΣ ΒΕΝΤΙΚΙΑΝΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια: