ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ

ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ = ΑΝΩ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ή ΑΝΩ ΧΩΡΑ
Η Μεγάλη Μαντίνεια είναι ημιορεινός οικισμός του δημοτικού διαμερίσματος τ. Δήμου Αβίας του Δήμου Αβίας και του νυν Δήμου της Δυτικής Μάνης του Νομού Μεσσηνίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μ. Ο πληθυσμός κατά την απογραφή του 2001 έφτανε τους 180 κατοίκους. Η οικονομία του οικισμού στηρίζεται κυρίως στην ελαιοπαραγωγή και τον τουρισμό.

ΜΙΚΡΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ = ΠΑΛΙΟ ΧΩΡΙΟ ή ΜΥΛΟΙ
Η Μικρή Μαντίνεια είναι η παραλιακή Μαντίνεια που υπάγεται στο Δήμο Καλαμάτας (οικισμοί: Μικρή Μαντίνεια και Παλιό Χωριό).
Από το 1914 ως το 1998 τα δυο παραπάνω διαμερίσματα συγκροτούσαν ανεξάρτητες κοινότητες, ενώ κατά το 19ο αιώνα η Μεγάλη και η Μικρή Μαντίνεια (το Παλιό Χωριό) αποτελούσαν σημαντικούς οικισμούς του τότε Δήμου Αβίας. Οι υπόλοιποι οικισμοί είχαν ελάχιστους μόνιμους κατοίκους. Η Μ. Μαντίνεια με τις ωραίες και πεντακάθερες παραλίες της, αποτελεί ένα ακόμη τουριστικό προορισμό της Μεσσηνίας.
(Οι παλιές φωτογραφίες είναι από το αρχείο της κ.Γεωργίας Κοτσόβολου) ·

ΒΙΝΤΕΟ http://www.youtube.com/watch?v=UJKZnFgiRns&feature=youtu.be 


Μαντινεια δεκαετία του 60. Η μάνα και η γυναίκα του Ηλία Κοτσόβολου ποτίζουν το περιβόλι. (από αρχείο Ηλια Κοτσόβολου)


ΜΙΚΡΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ
ΜΕΓ.ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ Ο Άγ. Δημήτριος και το παλιό ηρώο


ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ


Εθελοντική εργασία τη δεκαετία του 60 για την κατασκευή του αμαξωτού δρόμου Μεγάλης Μαντίνειας - Παλιόχωρας (από αρχείο Ηλια Κοτσόβολου)

Καταφύγι- Μεγάλη Μαντίνεια δεκαετία του ΄60 (από αρχείο Ηλια Κοτσόβολου)

Μαντινεια γαμος 1957 (από αρχείο Ηλια Κοτσόβολου)

Μαντινεια γύρω στα 1958. Ο τότε υπουργός Υγείας Ιωάννης Ψαρρέας από το Νομιτσί, εγκαινιάζει την ύδρευση του χωριού ...η πρώτη βρύση της Μεγάλης Μαντίνειας είναι δικό του έργο. (από αρχείο Ηλια Κοτσόβολου)

Μαντινεια γύρω στα 1960.Η πρώτη αλωνιστική μηχανή στη Μεγ. Μαντίνεια ...Μετά από λίγο προκάλεσε πυρκαγιά και κάηκαν πολλές θημωνιές (από αρχείο Ηλια Κοτσόβολου)

ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ δεκαετία του ΄60, γυναικείες ασχολίες. (από αρχείο Ηλια Κοτσόβολου)

Μαντινεια δεκαετία του ΄60. Ο πατήρ Παναγιώτης Γεωργουλέας ιερέας του χωριού επί 40 και πλέον έτη (από αρχείο Ηλια Κοτσόβολου)

Μαντίνεια δεκαετία του 60. (από αρχείο Ηλια Κοτσόβολου)

ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ δεκαετία του 60 Αντρες σε δράση ...ποδιές, ταψιά για το φούρνο ....ετοιμασίες γάμου (από αρχείο Ηλια Κοτσόβολου)

Μαντινεια δεκαετία του 60. Συγκομιδή πατάτας (από αρχείο Ηλια Κοτσόβολου)

ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ δεκαετία του ΄60 (από αρχείο Ηλια Κοτσόβολου)

ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ δεκαετία του ΄60 (από αρχείο Ηλια Κοτσόβολου)2

Πανηγύρι στο ξωκκλήσι των Αγ. Σαράντα γύρω στα 1960. Βρίσκεται στο ρέμα μεταξύ Μεγ. Μαντίνειας και Παλιόχωρας .Φαίνεται και το αρνί ενώ σε πρώτο πλάνο καθισμένος ο Σαράντος Στρογγύλης. (από αρχείο Ηλια Κοτσόβολου)

Φουρνος στη Μαντινεια δεκαετία του ΄60

Δεν υπάρχουν σχόλια: