ΝΕΟΧΩΡΙ

Το Νεοχώρι (πρώην κοινότητα) εντάχθηκε στο Δήμο Γυθείου με το σχέδιο Καποδίστρια το 1998. Βρίσκεται ανάμεσα Γύθειο και Αρεόπολη σε απόσταση και από τις δύο πόλεις περίπου 15 χιλιόμετρα και σε υψόμετρο 140 μέτρων.
Αποτελείται από τους παραδοσιακούς οικισμούς Καυκί και Αγερανό και από τους οικισμούς Βαθύ, Καμάρες, Δίχοβα και Άγιο Βασίλη με 400 περίπου κατοίκους.
Η βασική του γεωργική παραγωγή είναι ελιές, λάδι, σύκα, κηπευτικά, κρασί και πορτοκάλι.
Αποτελεί αξιόλογο τουριστικό προορισμό ειδικότερα στους παραθαλάσσιους οικισμούς Βαθύ, Αγερανό και Καμάρες με τα γραφικά τους ταβερνάκια. Ειδικότερα το Βαθύ περιλαμβάνει μία μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, τρία Camping και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς και μονάδα θαλάσσιων σπορ.
Στο Νεοχώρι θα γνωρίσετε τη γενέτειρα του πανεπιστημιακού και συγγραφέα Απόστολου Δασκαλάκη. Ο Απόστολος Δασκαλάκης, γεννήθηκε στο Νεοχώρι, πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στον Αγερανό και τα μαθητικά του χρόνια στο Γύθειο. Το 1920 ενεγράφη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διπλώματα φιλολογίας και πολιτικών επιστημών. Απεβίωσε στην Αθήνα στις 1 Δεκεμβρίου 1982 και στη συνέχεια η σορός μεταφέρθηκε στο Γύθειο, όπου και ενταφιάστηκε.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ:
Καυκί. Παραδοσιακός οικισμός με τα πέτρινα εκκλησάκια του, την Παναγίτσας και του Άγιου Σπυρίδωνα , τα πέτρινα εξ ολοκλήρου σπίτια καθώς και τον μεγαλοπρεπή πύργο ιδιοκτησίας Βασίλη Πατρικάκου, (συγγραφέα, διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών και χειρουργό) όλα μοναδικά μνημεία μανιάτικης αρχιτεκτονικής.
ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΜΝΗΜΕΙΑ :
Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής. Μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός όπου διασώζεται γραπτό διάκοσμο λαϊκής τεχνοτροπίας με αφιερωματικές επιγραφές στο μέτωπο του κτιστού του τέμπλο.
Ι.Ν. Γεννήσεως της Θεοτόκου. Μεγαλοπρεπής πέτρινος ναός του 18ου αιώνα. Στη θέση του ιερού της υπήρχε πιο παλιός μικρός ναός του 17ου αιώνα.
Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου. Λιθόστρωτος, μονόχωρος, καμαροσκέπαστος κτίσμα όπου εσωτερικά διασώζονται τοιχογραφίες μεταβυζαντινής εποχής τις οποίες διαπνέει λαϊκό ύφος.
Ι.Ν. Αγίου Νικόλαου. Στους πρόποδες του Αγερανού. Λιθόστρωτο, μονόχωρο, καμαροσκέπαστο κτίσμα με ημικυκλική αψίδα ιερού , χτισμένο τα τέλη του 19ου αιώνα.
Πύργος του Διάκαρη. Λιθόκτιστος με τοιχοποιία από αργούς λίθους με συνδετικό κονίαμα . Χρονολογείται στη περίοδο των προεπαναστατικών χρόνων μεταξύ 1770-1830 που η ανέγερση των πύργων είχε ενταθεί.
Πύργος Τσοκάνη. Αντιπροσωπευτικό δείγμα τοπικής μανιάτικης αμυντικής κατοικίας. Είναι διώροφος περιβάλλεται από κτιριακό συγκρότημα, σπίτι, σταύλο, αποθήκη, φούρνο και στέρνα που περικλείονται από μαντρότοιχο με φρουριακή αυλόπορτα. Οι τοίχοι διάτρητοι από πολεμότρυπες.

ΒΙΝΤΕΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ https://www.youtube.com/watch?v=vYcLZs7wUMk

Πολλές φωτογραφίες είναι από την ομάδα ΝΕΟΧΩΡΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ !!!!!!







ΠΑΝΑΓΙΑ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ



ΝΕΟΧΩΡΙ, ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΝΗΣ

ΝΕΟΧΩΡΙ, ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΝΗΣ


Αγιος Νικολαος, ΝΕΟΧΩΡΙ
Αγιος Νικολαος, ΝΕΟΧΩΡΙ

ΝΕΟΧΩΡΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ , Ζωοδόχος Πηγή.

ΝΕΟΧΩΡΙ, Ζωοδόχος Πηγή ιστορικό διατηρητέο μνημείο . Είναι μονόχωρος καμαροσκέπαστος, με κτιστό τέμπλο (φωτο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΦΑΚΟΣ)

ΠΥΡΓΟΣ ΤΣΙΚΟΥΡΙΟΥ, ΝΕΟΧΩΡΙ














Δεν υπάρχουν σχόλια: