ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΥΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΕΑΣτον Άγιο Δημήτριο της Μεσσηνιακής Μάνης σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του χωριού του Αγίου Νικολάου, ξεχωρίζει ο καλοδιατηρημένος πύργος του  Χρηστέα.
Ο Πύργος του Χρηστέα πήρε το όνομά του από τον  καπετάνιο της περιοχής, Καπετάν Χρηστέα, ο οποίος μαζί με τα παλικάρια του συμμετείχε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας και στον αγώνα του 1821. Ο Ιμπραήμ το 1826 προσπάθησε να αποβιβαστεί στο λιμανάκι του χωριού αλλά απέτυχε, ενώ την ίδια κατάληξη είχαν οι προσπάθειές του σε όλη τη Μάνη.
Στον Πύργο του Χρηστέα βρισκόταν το ιστορικό κανόνι, γνωστό σε όλη τη Μάνη, με το όνομα «Κοψοχείλα», του οποίου χειριστής ήταν ο Στέφανος Χρηστέας ή Ξυδέας, από τον Άγιο Δημήτρη. Το κανόνι αυτό είχε κουρσέψει ο Καπετάν Χρηστέας με τα παλικάρια του από ένα μεγάλο Βενετσάνικο καράβι και το όνομα το πήρε όταν κτυπώντας την Ναυαρχίδα του Ιμπραήμ κόπηκε ένα κομμάτι από το επάνω μέρος του χείλους του.
Ο Πύργος του Χρηστέα, είναι χαρακτηρισμένο ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και υπολογίζεται ότι χτίστηκε στην περίοδο των δύο δεκαετιών του 19ου αιώνα, πριν από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

 «Χαρακτηρίζεται ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο ο οχυρός πύργος Χρηστέα στον οικισμό Αγίου Δημητρίου της Κοινότητας Αγίου Νικολάου Καλαμών, του νομού Μεσσηνίας, με ζώνη προστασίας 20μ. γύρω του. Πρόκειται για πυργόσπιτο του Καπετάνιου Χρηστέα της Πλάτσας Μάνης που κτίσθηκε στην περίοδο των δύο δεκαετιών πριν από την Ελληνική Επανάσταση.» ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ30/49413/993/1-12-1992 - ΦΕΚ 740/Β/24-12-1992

ΒΙΝΤΕΟ https://www.youtube.com/watch?v=86tXn_2heQ0 
               https://www.youtube.com/watch?v=xDkV2Juxt88


 


Στο κέντρο του χωριού του Αγίου Δημητρίου δεσπόζει επιβλητικά ο πύργος του καπετάν Χριστόδουλου Χρηστέα, οπλαρχηγού της περιοχής, ο οποίος με τα παλικάρια του συμμετείχε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας.Χρησταίϊκα, ο πύργος του καπετάν Χρηστέα, γύρω στο 1960.Δεν υπάρχουν σχόλια: