ΤΡΑΧΗΛΑ

Γραφικό ψαροχώρι με αρχαιοπρεπές όνομα που οφείλετε στην αρχιτεκτονική του εδάφους, αφού ολόκληρο το χωριό είναι κτισμένο πάνω σε σπηλιές. Η συνεχής διάβρωση του υπεδάφους από τη θάλασσα, που τους χειμερινούς μήνες με την έντονη θαλασσοταραχή διεισδύει στις σπηλιές που βρίσκονται κάτω από το παραλιακό δρόμο, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την ασφάλεια των σπιτιών.
Ήταν επίνειο της Λαγκάδας και αναπτύχθηκε κυρίως μετά το 19ο αιώνα. Υπήρξε η βάση του διαμετακομιστικού εμπορίου με τα ορεινά χωριά και θαλάσσιος συγκοινωνιακός κόμβος. O δρόμος που συνδέει το χωριό με τα άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Λεύκτρου κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Στις βόρειες πλευρές των απόκρημνων βράχων στο δρόμο πριν από τη Τραχήλα συναντάμε σπηλιές – καταφύγια που προστάτευαν τους κατοίκους από πειρατικές επιδρομές. Άλλο ένα αξιοθέατο, αλλά ανεκμετάλλευτο σπήλαιο της Μάνης είναι το τριόροφο της Τραχήλας.
Mani.org

ΒΙΝΤΕΟ ΤΡΑΧΗΛΑΣ https://www.youtube.com/watch?v=U4hiiMFIJo0
BINTEO TΡΑΧΗΛΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ https://www.youtube.com/watch?v=HvriGfDuUz4

Τραχήλα. Άποψη από αέρος (φωτο ευγενώς παραχωρηθείσα από την Ν.Α. Μεσσηνίας, 2009)

Στην αεροφωτογραφία φαίνεται η ακτογραμμή ανάμεσα στα παραλιακά χωριά Τραχήλα και Χοτάσια, στα σύνορα της Μεσσηνιακής με τη Λακωνική Μάνη
Τραχήλα καταφυγγι Σημείο αναφοράς για τον τόπο αυτό είναι το τριώροφο σπήλαιο Καταφύγγι με μεγαλόπρεπο στολισμό και τεράστιες κολώνες από σταλαγμικό υλικόΔεν υπάρχουν σχόλια: